Skal mindreårige eller børn have en UK ETA?

| august 3, 2023
Skal mindreårige eller børn have en UK ETA?

Storbritannien er i øjeblikket i gang med at indføre et system, hvor udenlandske rejsende til et af de fire lande, som Storbritannien består af, bliver screenet på forhånd. Disse fire lande er England, Wales, Skotland og Nordirland, og det forventes, at alle udenlandske statsborgere, der rejser ind i Storbritannien, inden udgangen af 2024 skal have denne elektroniske godkendelse, før de forlader deres hjemland.

Det nye system er næsten identisk med EU’s ETIAS (European Travel Information and Authorisation System). Den hedder UK ETA, som er en forkortelse for United Kingdom Electronic Travel Authorisation. I første omgang vil ordningen gælde for borgere i mange stater i Mellemøsten og vil derefter blive udvidet til at omfatte alle lande i verden.

Uanset alder skal borgere fra lande, der ikke har brug for visum for at rejse ind i Storbritannien, have en britisk ETA for at rejse ind i landet fra 2024. De eneste undtagelser er britiske statsborgere og borgere i Republikken Irland.

Det britiske ETA-mandat vil gælde for borgere fra alle lande, selv dem, der i øjeblikket har visumfri adgang til Storbritannien, og vil være obligatorisk for alle besøgende i alle aldre, herunder børn.

Årsager til UK ETA

Da Storbritannien var medlem af EU, var det blot et spørgsmål om at fremvise et gyldigt pas for at rejse til et andet EU-medlemsland eller endda et medlemsland i Schengen-området. Det skyldtes, at hele Europa grundlæggende havde et let adgangs- og rejsesystem for alle medlemslande som en del af EU’s politik.

Men efter Brexit er Storbritannien ikke længere en del af EU. Hvordan EU nu ser på britiske besøgende, er ved at ændre sig med indførelsen af ETIAS i 2023 og 2024. ETIAS indføres for at digitalisere de europæiske grænser og dermed styrke sikkerheden for, hvem der rejser ind og ud af Europa, og hvor besøgende kan befinde sig på et givet tidspunkt.

Den britiske ETA er ligeledes designet til at øge grænsesikkerheden og overvåge mere nøje, hvem der rejser ind i Storbritannien. UK ETA er hverken et papirdokument eller et stempel i passet, men et elektronisk link til passet, og indrejsetilladelsen vises, når den scannes på pasindehaverens afgangs- og indrejsested i Storbritannien.

Selvom UK ETA ikke er et typisk standardvisum, har det lignende begrænsninger, da indehaveren kun har lov til at blive i Storbritannien i op til halvfems dage. Når denne periode er udløbet, skal indehavere af en UK ETA forlade Storbritannien, selvom de frit kan vende tilbage, da UK ETA er en tilladelse til flere indrejser. Opholdet kan være i forbindelse med ferie, besøg hos venner eller familie eller af andre personlige årsager, men giver ikke ret til at tage nogen form for arbejde, heller ikke hvis det er ulønnet.

Obligatorisk for alle

Borgere fra EU- og Schengen-landene kan i øjeblikket rejse ind i Storbritannien med blot et gyldigt pas. Det samme gælder for en række lande, der i øjeblikket nyder godt af en gensidig visumfritagelsesordning med Storbritannien. Blandt de lande, der er fritaget for visum, er Australien, New Zealand, Brasilien, Japan, Canada og USA.

Ligesom borgere fra disse lande snart skal have en ETIAS for at besøge Europa, skal de også have en UK ETA, før de kan besøge Storbritannien. Det forventes at være fuldt ud i kraft ved udgangen af 2024, medmindre der opstår uforudsete tekniske problemer eller forsinkelser.

På nuværende tidspunkt skal alle potentielle besøgende have et gyldigt biometrisk pas, som har den nødvendige UK ETA-godkendelse. Børn vil ikke være undtaget fra UK ETA-mandatet, og det vil være forældrenes eller værgens pligt at indlevere UK ETA-ansøgningsformularerne og sikre, at alle børns pas har den nødvendige UK ETA vedhæftet.

Ansøgning om ETA til børn i Storbritannien

Som med alle ansøgninger om en UK ETA foregår alt online, så det er nødvendigt at have adgang til en computer og en gyldig e-mailadresse. Det er barnets forældre eller værge, der har pligt til at ansøge på vegne af et barn eller en mindreårig. For at påbegynde processen skal barnet selvfølgelig have sit eget pas.

Som det er tilfældet med alle ansøgninger, skal dette være et biometrisk pas og mindre end ti år gammelt. Derudover skal passets udløbsdato ligge mindst seks måneder efter den sidste dato, hvor man skal opholde sig i Storbritannien.
Det vil også være nødvendigt for den person, der indsender barnets ansøgning, at dokumentere sin relation til barnet.

For at indsende den britiske ETA-ansøgning med succes, vil det være nødvendigt at levere:

  • Oplysninger om barnets pas, herunder pasnummer og udløbsdato
  • Kopi af barnets fødselsattest
  • Dokumenteret bevis på slægtskab
  • Datoer for indrejse i og udrejse fra Det Forenede Kongerige
  • Oplysninger om, hvem barnet skal bo hos (hvis det ikke er forældrene)
  • Kontaktoplysninger for barnet, mens det er i Storbritannien

Da de fleste af disse dokumenter skal scannes og vedhæftes ansøgningen, er det vigtigt med en scanner og viden om, hvordan man bruger den.
Alle ansøgninger skal betales fuldt ud, når de indsendes, så et acceptabelt kredit- eller betalingskort er af yderste vigtighed.

Kort fortalt

Når den britiske ETA bliver obligatorisk, vil den gælde for alle ikke-britiske og ikke-irske rejsende, der rejser ind i et af de fire britiske lande. Hvert pas skal være knyttet til sin egen britiske ETA, og det gælder også børns pas. Små børn, der rejser på en forælders eller værges pas, behøver ikke deres egen britiske ETA, da denne vil være knyttet til passet for forælderen og barnet.

Det er først, når et barn har sit eget pas, at det britiske ETA-mandat træder i kraft. Der burde ikke være nogen problemer med de britiske immigrationsmyndigheder, når det drejer sig om helt små børn, men der kan opstå problemer med ældre børn. Selvom UK ETA er en digital godkendelse til at rejse, er det også nødvendigt at medbringe en trykt version af godkendelsesformularen, da grænsevagterne kan bede om den ved ethvert indrejsested til Storbritannien.

På samme måde vil det være klogt også at medbringe kopier af børnenes fødselsattester samt andre dokumenterede beviser på forholdet til børnene. Selvom denne ekstra dokumentation ikke er et krav, kan den være til stor gavn, hvis der skulle opstå problemer.