Den britiske ETA for borgere fra Salomonøerne

Storbritannien er i øjeblikket ved at udvikle et nyt digitalt rejsetilladelsesprogram, ETA. Dette system, som vil erstatte den nuværende visumfritagelsesordning, er sat til at træde i kraft i år 2024. Når det bliver indført, vil det påvirke indbyggere på Salomonøerne, som ønsker at besøge Storbritannien. Denne vejledning forklarer, hvordan det nye system vil fungere, og hvordan Salomonøboere kan ansøge om deres ETA.

Hvad er den britiske ETA for borgere fra Salomonøerne?

I de senere år er lande over hele verden begyndt at indføre systemer med digitale rejsetilladelser. Erfarne rejsende kender måske allerede nogle af disse programmer i andre lande, f.eks. det canadiske ETA og det amerikanske ESTA. ETA, eller Electronic Travel Authorisation, er en version, der er under udvikling i Storbritannien. Det skal indføres som en del af den britiske regerings plan om at digitalisere landets grænser. Det vil give et stærkere tilsyn med indrejser til landet og gøre det lettere at opdage potentielle sikkerhedstrusler.

Ligesom digitale rejsetilladelser i andre lande er ETA ikke et visum. I stedet vil den erstatte den visumfritagelsesordning, der i øjeblikket gælder i Storbritannien. ETA-ansøgningsprocessen er langt enklere end en visumansøgning og kan gennemføres helt online. Når en rejsende er godkendt til en ETA, har de tilladelse til at rejse ind i Storbritannien og blive der i op til seks måneder.

Hvordan vil rejsende fra Salomonøerne blive påvirket?

Som medlem af Commonwealth of Nations er Salomonøerne på listen over de 92 lande, som Storbritannien har visumfritagelsesordninger med. Det betyder, at indehavere af et pas fra Salomonøerne ikke behøver nogen anden dokumentation for at rejse ind i Storbritannien på nuværende tidspunkt. Det vil ændre sig, når ETA-systemet bliver indført. I fremtiden vil rejsende skulle ansøge om en UK ETA for Solomon Island-borgere, før de har tilladelse til at rejse ind i Storbritannien.

Salomonøboerne har en række forskellige grunde til at besøge Storbritannien. Disse kan omfatte:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Studieforløb
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Alle disse grunde til at komme til Storbritannien er dækket af ETA. Der findes kun én ETA-ansøgningsformular. Dette udfyldes af alle besøgende, uanset deres personlige grund til at rejse.

Under visse omstændigheder skal rejsende fra Salomonøerne ansøge om visum til Storbritannien. Sådan er det i øjeblikket, og det vil ikke ændre sig, når det nye system træder i kraft. Salomonøboere skal have et britisk visum, hvis de planlægger at tilbringe mere end seks måneder i Storbritannien, arbejde der eller bosætte sig der permanent. Indførelsen af ETA vil ikke på nogen måde påvirke den måde, visumsystemet fungerer på.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for borgere fra Salomonøerne

Rejsende fra Salomonøerne skal ansøge om ETA ved hjælp af en onlineformular udstedt af den britiske regering. Dette er en del af et helt digitalt system, så der vil ikke være nogen alternative offline-formularer. Som en del af ansøgningsprocessen skal ansøgere betale et ikke-refunderbart gebyr. Igen kan dette udfyldes online.

Der findes en del information om ETA-kravene, og det er en god idé for rejsende at læse den, før de forbereder sig på deres rejse. Bemærk venligst, at ikke alle detaljer i det nye system er blevet færdiggjort eller annonceret, såsom hvor meget ETA-ansøgningsgebyret vil koste. Oplysningerne kan ændres, før ETA-systemet er fuldt indført. Ikke desto mindre kan den give de rejsende et overblik over, hvad de kan forvente af systemet, og hvilke oplysninger der er nødvendige for at udfylde deres ETA-ansøgning. Listen over krav omfatter følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et af landene på kvalifikationslisten.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger. Dette vil omfatte data som fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Formålet med den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom adresse, mens du er i landet.
– Et betalingskort eller kreditkort til ETA-ansøgningsgebyret.
– Oplysning om straffeattest, tidligere immigrationsforseelser og medlemskab (tidligere eller nuværende) af forbudte grupper eller organisationer.

Det sidste punkt er på grund af ETA’s beskyttelsesaspekt. Et af målene med det nye system er at forbedre Storbritanniens grænsesikkerhed. Nogle rejsende med tilknytning til organiseret kriminalitet, terrorisme eller bander kan anses for at udgøre en trussel mod sikkerheden i Storbritannien. I dette tilfælde vil deres ansøgning blive afvist.

Ansøgere skal udfylde hele formularen og betale ansøgningsgebyret, før deres ETA-ansøgning kan behandles.

Behandling af UK ETA for borgere fra Salomonøerne

Digitale rejsetilladelser er ofte en betingelse for transport i lande, der har indført deres egne ETA-lignende systemer. Hvis det sker i Storbritannien, skal rejsende udfylde deres ETA-ansøgning tidligt, så der er tid nok til, at den kan blive behandlet og godkendt, før de begynder deres rejse. Rejsende, der ikke har en ETA at vise myndighederne i deres afrejselufthavn, kan blive nægtet retten til at gå om bord.

ETA-ansøgninger forventes at tage op til 72 timer at behandle. Når behandlingen er afsluttet, vil ansøgerne blive informeret om, hvorvidt deres ansøgning er blevet godkendt eller ej. Vellykkede ETA-ansøgere får tilladelse til at rejse til Storbritannien. De skal vise deres godkendte UK ETA for Solomon Island-borgere ved boarding gaten i deres afrejselufthavn og endnu en gang, når de passerer grænsekontrollen ved ankomsten.

Der vil være en appelproces tilgængelig for afviste ansøgninger. Hvis en appel mislykkes, kan ansøgeren stadig have andre muligheder. De kan måske ansøge om et visum til Storbritannien. Det er en længere og mere kompliceret proces end en ETA-ansøgning.

Rejser med UK ETA for borgere fra Salomonøerne

Når en besøgende fra Salomonøerne har en ETA, har de nu tilladelse til at opholde sig i Storbritannien i op til seks måneder. De kan ikke arbejde i landet, men de kan tilmelde sig en uddannelse, hvis de ønsker det. De kan rejse frit mellem England, Skotland, Wales og Nordirland uden at skulle have yderligere dokumenter. Men Republikken Irland er et uafhængigt land, og ETA er ikke gyldig der.

ETA har ingen gyldighed i andre europæiske lande, da Storbritannien ikke er medlem af Den Europæiske Union eller det fælles Schengen-område. Solomon-øboere, der ønsker at besøge andre europæiske lande, skal tjekke indrejsekravene, før de begynder deres rejse. EU’s eget digitale rejsetilladelsessystem, ETIAS, forventes at træde i kraft i slutningen af 2023.