Den britiske ETA for borgere fra Tuvalu: Hvad du har brug for at vide

Når ETA-programmet træder i kraft, skal rejsende, der besøger Storbritannien fra Tuvalu, vænne sig til et nyt system. ETA, som skal erstatte Storbritanniens nuværende visumfritagelsesordning, er sat til at blive lanceret i 2024. Borgere fra Tuvalu er blandt dem, der vil blive berørt. Læs videre for at få en guide, der forklarer, hvordan ETA-systemet fungerer, og hvordan man ansøger om en ETA.

Hvad er den britiske ETA for tuvaluanske borgere?

ETA, eller Electronic Travel Authorization, er en form for digital rejsetilladelse. Disse systemer er blevet mere og mere almindelige i de senere år, og erfarne rejsende kender måske allerede programmer som det amerikanske ESTA eller det canadiske ETA. Ligesom disse er UK ETA en tilladelse, som rejsende skal ansøge om, før de påbegynder deres rejse, i stedet for et visum.

ETA vil erstatte det britiske system med visumfritagelse. Det er designet som en del af en større regeringsplan om at digitalisere landets grænser. Når den bliver lanceret, vil regeringen kunne overvåge grænserne mere effektivt. Det vil give større overblik over de mennesker, der rejser ind i landet, og bedre muligheder for at opdage sikkerhedsrisici.

Hvordan vil den nye ETA påvirke rejsende fra Tuvalu?

Tuvalu er, ligesom andre medlemmer af Commonwealth of Nations, blandt de 92 lande, der er berettiget til ETA. Det er de lande, som Storbritannien i øjeblikket har visumfritagelsesordninger med. På nuværende tidspunkt behøver besøgende fra Tuvalu kun deres pas for at rejse ind i Storbritannien. Når det nye system træder i kraft, skal de desuden ansøge om den britiske ETA for tuvaluanske statsborgere, før de får lov til at rejse ind i landet.

Tuvaluanske besøgende rejser til Storbritannien af en række forskellige årsager. Nogle af disse kan omfatte følgende:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Besøg hos venner eller familie
– Korte studieforløb
– Medicinsk behandling

Alle disse årsager er dækket af ETA. Der er en enkelt ETA-ansøgningsformular, som besøgende fra Tuvalu skal udfylde, uanset årsagen til deres rejse.

Der er nogle omstændigheder, hvor tuvaluanske statsborgere har brug for et visum til Storbritannien. Hvis de ønsker at arbejde i landet, bo der permanent eller tilbringe mere end seks måneder der, skal de have et visum. Det er tilfældet under det nuværende system, og det vil fortsat være tilfældet, når ETA-programmet starter. Visumansøgningsprocessen vil være fuldstændig uændret ved indførelsen af ETA.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for borgere fra Tuvalu

Mens de forbereder deres rejse, opfordres tuvaluanske borgere til at se på listen over krav til ETA-ansøgningen. Ikke alle de oplysninger, der er relevante for ansøgningen, er blevet offentliggjort endnu. For eksempel er prisen på ETA-ansøgningsgebyret endnu ikke blevet bekræftet.

Oplysningerne på denne liste kan ændre sig og kan blive finpudset, før systemet introduceres. Den giver dog de rejsende et overblik over, hvad de kan forvente af ansøgningsprocessen. Kravene omfatter følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et af landene på kvalifikationslisten.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger. Dette vil omfatte data som fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Formålet med den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom en adresse, mens du er i landet.
– Et betalingskort eller kreditkort til ETA-ansøgningsgebyret.
– Oplysning om straffeattest, tidligere immigrationsforseelser og medlemskab (tidligere eller nuværende) af forbudte grupper eller organisationer.

En del af ETA-systemet er designet til at øge Storbritanniens grænsesikkerhed. Derfor bliver ansøgere bedt om at oplyse om deres straffeattest og eventuelle tidligere forseelser. Hvis en ansøger identificeres som en potentiel sikkerhedsrisiko, vil deres ansøgning blive afvist.

ETA-ansøgningen skal udfyldes online via en digital formular, der er oprettet af den britiske regering. Gebyret kan også betales online. Da dette system er helt digitalt, vil der ikke være nogen papirbaserede alternativer til rådighed.

Behandling af UK ETA for borgere fra Tuvalu

ETA’en vil først blive behandlet, når formularen er korrekt udfyldt, og ansøgningsgebyret er betalt fuldt ud. Det forventes, at behandlingstiden vil tage op til 72 timer.

I andre lande med lignende systemer har transportørerne gjort den digitale rejsetilladelse til en betingelse for transport. Dette vil sandsynligvis også ske i Storbritannien, så rejsende bliver nødt til at udfylde deres ETA-ansøgning i god tid. De bør afsætte tilstrækkelig tid til, at den kan behandles fuldstændigt, inden de når deres afrejselufthavn.

Passagerer skal vise en godkendt UK ETA for tuvaluanske statsborgere ved boarding gaten i deres afrejselufthavn. Hvis de ikke er i stand til det, kan de blive nægtet ombordstigning. De skal også fremvise ETA, når de ankommer til Storbritannien og passerer grænsekontrollen.

Hvis en ETA-ansøgning bliver afvist, kan ansøgeren forsøge at appellere. Hvis det heller ikke lykkes, har de mulighed for at ansøge om et visum til Storbritannien i stedet. De skal dog huske på, at en visumansøgningsproces kan være meget længere og mere kompliceret end en ETA-ansøgning.

Rejser med UK ETA for borgere fra Tuvalu

Når deres ansøgning om ETA er blevet godkendt, har en tuvaluansk rejsende tilladelse til at rejse ind i Storbritannien og har lov til at tilbringe op til seks måneder i landet. Mens de er i Storbritannien, kan de tilmelde sig en uddannelse, men de har ikke lov til at arbejde. De kan bevæge sig frit mellem de konstituerende lande England, Wales, Skotland og Nordirland. ETA giver dem dog ikke tilladelse til at rejse ind i Republikken Irland, som er et uafhængigt land.

Tuvalu ligger meget langt fra Storbritannien, så nogle rejsende vil måske forlænge deres rejse og besøge andre europæiske lande. ETA er et juridisk dokument, der kun er gyldigt i Storbritannien, som ikke er medlem af Den Europæiske Union eller det fælles Schengen-område. Tuvaluanere, der gerne vil besøge andre dele af Europa, bør undersøge de relevante indrejsekrav. I øjeblikket er EU ved at udvikle sin egen digitale rejsetilladelse, ETIAS, som forventes at blive lanceret i slutningen af 2023.