Den britiske ETA for namibiske borgere: En guide til rejsende

Oplevelsen af at rejse til Storbritannien vil snart ændre sig for mange mennesker, da landet indfører sit nye ETA-program. ETA forventes at træde i kraft i 2024 og vil påvirke namibiske statsborgere, der besøger Storbritannien. Læs videre for at få alle de oplysninger, du har brug for at vide, før du rejser, herunder hvordan du ansøger om den nye ETA.

Hvad er den britiske ETA for namibiske borgere?

ETA, eller Electronic Travel Authorisation, er udviklet af den britiske regering som en del af et nyt system, der er designet til at digitalisere landets grænser. De to vigtigste mål med systemet er overblik og sikkerhed. Når ETA er på plads, vil regeringen være i stand til mere effektivt at overvåge personer, der rejser ind i landet, og dermed identificere potentielle trusler mod sikkerheden. ETA er et nyt program for Storbritannien, men nogle rejsende har måske allerede erfaring med lignende systemer. Programmer som det canadiske ETA eller det amerikanske ESTA, som nu har eksisteret i et par år, minder meget om det britiske ETA.

ETA erstatter Storbritanniens visumfritagelsessystem. Det er ikke et visum, og ansøgningsprocessen er meget hurtigere og enklere. I modsætning til et visum kan en ETA erhverves gennem en fuldstændig online proces. En rejsende med en ETA kan opholde sig i Storbritannien i op til seks måneder.

Hvordan påvirker ETA namibiske rejsende?

Som medlem af Commonwealth er Namibia på listen over de 92 lande, hvis borgere kan rejse ind i Storbritannien uden visum. I øjeblikket kan namibiere komme til Storbritannien uden at udfylde ekstra formularer eller papirarbejde. Det eneste, de skal bruge, er deres pas. Dette vil ændre sig under det nye system, da de skal ansøge om en ETA, før de får lov til at rejse ind i Storbritannien.

Den britiske ETA for namibiske statsborgere udstedes til rejsende, der kommer til Storbritannien af en række forskellige årsager. Disse omfatter følgende:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Kortvarige kurser eller studieprogrammer
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Ansøgningsprocessen er den samme for alle disse rejsende. Alle, der kommer til Storbritannien for en periode på højst seks måneder, og dem, der ikke har til hensigt at arbejde i landet, kan ansøge om en ETA på samme måde.

Namibiere, der ønsker at tilbringe mere end seks måneder i Storbritannien, håber på at bo der permanent eller gerne vil arbejde der (enten midlertidigt eller på lang sigt), skal stadig ansøge om visum, ligesom de gør under det nuværende system. ETA erstatter visumfritagelsesprogrammet og vil ikke påvirke visumansøgningsprocessen på nogen måde. Visumansøgninger vil forblive helt adskilt fra ETA-programmet.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for namibiske statsborgere

ETA-ansøgningsformularen vil kun være tilgængelig online. Der vil ikke være papirbaserede alternativer til de rejsende, da dette er en del af et digitalt program. Rejsende skal også være forberedt på at betale deres ETA-ansøgningsgebyr online.

En liste over krav til ETA er blevet offentliggjort. Disse oplysninger kan ændres, da systemet ikke er helt færdigt. Nogle detaljer er også ukendte i øjeblikket. For eksempel vil ETA have et ansøgningsgebyr, men prisen er ikke blevet bekræftet. Selvom disse oplysninger kan ændre sig på nogle punkter, er de stadig værd at se på, da de giver en generel idé om, hvad namibiske ansøgere kan forvente. Kravene omfatter:

– Et gyldigt biometrisk pas fra et land på listen over berettigede lande.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger – dette vil omfatte forskellige data, såsom fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Årsagen til den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Nogle detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom den besøgendes adresse, mens han/hun er i landet.
– Betaling af ETA-ansøgningsgebyret.
– Afsløring af straffeattester, tidligere immigrationsforseelser og medlemskab (tidligere eller nuværende) af forbudte grupper eller organisationer.

Det sidste punkt på listen er medtaget af sikkerhedsmæssige årsager. Et af ETA’s hovedmål er at skærpe sikkerheden ved Storbritanniens grænser. Rejsende med forbindelse til organiseret kriminalitet, terrorisme eller bander kan blive betragtet som en trussel mod landets sikkerhed, hvilket resulterer i, at deres ETA-ansøgning bliver afvist.

Ansøgningsskemaet skal udfyldes, og ansøgningsgebyret skal betales fuldt ud, før ansøgningen kan behandles. Gebyret kan ikke refunderes.

Behandling af UK ETA for namibiske borgere

Transportører forventes at gøre den britiske ETA til en betingelse for transport, som de gør med lignende initiativer i andre lande. Det betyder, at rejsende skal ansøge om deres ETA i god tid, før de tager af sted på deres rejse. Passagerer, der når boarding gaten i deres afrejselufthavn uden en godkendt UK ETA for namibiske statsborgere, kan blive nægtet retten til at gå ombord på deres fly.

Det forventes, at ETA vil tage op til 72 timer at behandle. Hvis en rejsendes ansøgning om ETA bliver godkendt, skal de vise den i afrejselufthavnen – og igen ved ankomsten til Storbritannien – når de passerer landets grænsekontrol.

Hvis en ansøgning bliver afvist, har den rejsende nogle muligheder. De kan appellere afslaget. Hvis en appel mislykkes, kan den rejsende vælge at ansøge om et visum i stedet. En visumansøgningsproces er længere og mere kompleks end en ETA-ansøgning.

Rejser med britisk ETA for namibiske statsborgere

Med en ETA kan namibiske rejsende rejse ind i Storbritannien og blive der i op til seks måneder. De kan ikke arbejde, mens de er i landet, men de kan bevæge sig rundt i det, som de vil. I Storbritannien er der fire konstituerende lande: England, Wales, Skotland og Nordirland. Namibiere i besiddelse af en gyldig ETA kan rejse frit mellem dem. ETA er ikke gyldig i Republikken Irland, som er et uafhængigt land og ikke en del af Storbritannien.

Mange namibiere, der rejser til Storbritannien, har også til hensigt at besøge andre lande i Europa. Da Storbritannien ikke er en del af Den Europæiske Union eller det fælles Schengen-område, er ETA kun gyldig i Storbritannien. Namibiere, der gerne vil besøge andre europæiske lande, skal undersøge deres indrejsekrav, før de begynder deres rejse. De bør især være opmærksomme på udviklingen af ETIAS-systemet, som er EU’s version af en elektronisk rejsetilladelse.