Den britiske ETA for palauiske borgere: Din guide til rejsende

Storbritanniens nuværende visumfritagelsesprogram vil snart ophøre og blive erstattet af det nye ETA-system i 2024. Det vil påvirke palauere, der rejser til Storbritannien. I denne guide kan du læse om, hvordan det nye system fungerer, hvad du kan forvente af det, og hvordan rejsende kan ansøge om deres ETA.

Hvad er den britiske ETA for palauiske borgere?

ETA, eller Electronic Travel Authorisation, er et nyt initiativ fra den britiske regering. Det er en del af et større program, der har til formål at digitalisere landets grænser. ETA er baseret på systemer, der er blevet indført i de senere år i andre lande, med eksempler som ESTA i USA eller ETA i Canada. Det tjener et dobbelt formål: Det giver regeringen større overblik over folk, der rejser ind i Storbritannien, så de kan overvåges mere effektivt, og det gør det lettere at identificere potentielle sikkerhedsrisici.

ETA er designet til at erstatte det britiske system med visumfritagelse. Rejsende, der i øjeblikket har brug for et visum, vil stadig have brug for et, når ETA bliver indført, men de, der i øjeblikket kan rejse ind i Storbritannien uden visum, vil også blive berørt. ETA er ikke et visum – det giver rejsende tilladelse til at rejse ind i Storbritannien og blive der i op til seks måneder.

Hvordan påvirker ETA palauiske rejsende?

Palau findes på listen over 92 lande, hvis borgere har lov til at rejse ind i Storbritannien uden først at ansøge om visum. Ligesom rejsende fra de andre lande på denne liste behøver palauere i øjeblikket ikke at udfylde nogen papirer for at rejse ind i Storbritannien, det kræver kun et gyldigt pas. Når det nye system bliver indført, vil dette ændre sig, da de skal ansøge om UK ETA for palauiske statsborgere.

Der er en række forskellige grunde til, at palauere vælger at rejse til Storbritannien. Disse grunde kan omfatte følgende:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Kortvarige kurser eller studieprogrammer
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Selvom palauere kan have forskellige grunde til at besøge Storbritannien, skal de alle igennem den samme ETA-ansøgningsproces. Der er kun én ETA, så processen ændres ikke baseret på personens formål med besøget. Alle palauiske rejsende, der planlægger at tilbringe mindre end seks måneder i Storbritannien, og dem, der ikke vil arbejde i landet, skal ansøge om en ETA.

Nogle palauere skal have visum for at rejse ind i Storbritannien. I øjeblikket skal de, der ønsker at bo permanent i Storbritannien, arbejde der (selv om det kun er midlertidigt) eller tilbringe mere end seks måneder i Storbritannien, have et visum. Det vil ikke ændre sig, når det nye program bliver introduceret. Storbritanniens system for visumansøgninger er helt adskilt fra ETA.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for palauiske borgere

Rejsende skal udfylde ETA-ansøgningsformularen online. De skal også være forberedt på at betale ansøgningsgebyret online med et debet- eller kreditkort. Da dette system er helt digitalt, vil papirbaserede alternativer ikke blive gjort tilgængelige for de rejsende.

En liste over krav til ETA kan ses i øjeblikket. Det er dog vigtigt at huske på, at disse oplysninger kan blive ændret. Systemet er endnu ikke helt færdigt, og nogle detaljer er stadig uklare. For eksempel er prisen på ETA-ansøgningsgebyret endnu ikke blevet offentliggjort. Ikke desto mindre er den liste over krav, der er blevet offentliggjort, værd at se på, da den vil give rejsende en idé om, hvad de skal erklære på deres ansøgningsskema. Nogle af kravene omfatter følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas fra et land på listen over berettigede lande.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger – dette vil omfatte forskellige data, såsom fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Årsagen til den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Nogle detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom en adresse, mens du er i landet.
– Et kredit- eller betalingskort til ETA-ansøgningsgebyret.
– Afsløring af straffeattester, tidligere immigrationsforbrydelser og medlemskab (tidligere eller nuværende) af forbudte grupper eller organisationer.

Et af hovedformålene med ETA-systemet er at stramme op på Storbritanniens sikkerhed. Af denne grund er rejsende nødt til at afsløre følsomme oplysninger om deres fortid. ETA-ansøgninger vil blive afvist, hvis ansøgeren anses for at være en trussel mod landets sikkerhed.

Det ikke-refunderbare gebyr skal betales, og formularen skal udfyldes fuldt ud, før ETA-ansøgningen kan behandles.

Behandling af UK ETA for palauiske borgere

Transportører forventes at gøre den britiske ETA til en betingelse for transporten. Der er allerede præcedens for dette med lignende programmer i andre lande. Derfor bør rejsende sikre sig, at de ansøger om deres ETA i god tid inden deres rejsedato. Passagerer, der ikke kan fremvise en godkendt britisk ETA for palauiske statsborgere, kan blive nægtet boarding, når de når boarding gaten i deres afrejselufthavn.

En ETA-ansøgning forventes at tage op til 72 timer at behandle, før den er godkendt eller afvist. Hvis det bliver godkendt, skal den rejsende være klar til at vise sin ETA i afrejselufthavnen og igen, når de ankommer til Storbritannien.

I tilfælde af at en ETA-ansøgning afvises, har rejsende et par muligheder. De kan vælge at appellere afslaget. Selv med en afvist appel kan en rejsende stadig forsøge at ansøge om et visum til Storbritannien i stedet. De skal huske på, at dette er en længere og meget mere kompliceret proces end en ETA-ansøgning.

Rejser med UK ETA for palauiske borgere

Når en palauaner er blevet godkendt til en ETA, kan de besøge Storbritannien og blive i landet i op til seks måneder. Palauiske statsborgere kan dog ikke arbejde, mens de er i landet, men de har lov til at tilmelde sig korte kurser. Der er fire konstituerende lande i Storbritannien: England, Wales, Skotland og Nordirland. Der er ingen grænsekontrol mellem disse fire lande, så en palauisk statsborger med en ETA kan bevæge sig frit rundt. Men Republikken Irland er et uafhængigt land, og den britiske ETA har ingen gyldighed der.

Da Palau ligger så langt fra Europa, vælger mange palauere at besøge andre europæiske lande som en del af deres rejse. I dette tilfælde skal de undersøge adgangskravene til de forskellige lande, før de begynder deres rejse. Storbritannien er ikke medlem af den fælles Schengen-zone eller Den Europæiske Union. ETA er kun gyldig for indrejse i Storbritannien og har ingen juridisk relevans i andre dele af Europa. Rejsende fra Palau bør være opmærksomme på, at EU i øjeblikket er i gang med at implementere sit eget nye rejsetilladelsessystem, kaldet ETIAS-programmet.