Den britiske ETA for panamanske borgere: En komplet guide

I 2024 vil Storbritannien erstatte sit nuværende visumfritagelsessystem med det nye ETA. Det vil påvirke mange besøgende i landet, herunder rejsende fra Panama. Læs videre for at finde ud af alt om det nye program, hvad du kan forvente, når du rejser, og hvordan du ansøger om en ETA.

Hvad er den britiske ETA for panamanske borgere?

Det nye ETA-program, som står for Electronic Travel Authorisation, bliver indført som erstatning for det nuværende system med visumfritagelse. Dette system, som er en del af den britiske regerings plan om at digitalisere landets grænser, er baseret på lignende ordninger, som allerede er i brug i andre lande, såsom ESTA i USA eller ETA i Canada. Det giver regeringen flere muligheder for at overvåge folk, der rejser ind i landet, have større overblik over rejsende og identificere sikkerhedsrisici.

ETA er ikke et visum – det er en digital rejsetilladelse. Rejsende, der i øjeblikket har brug for et visum for at komme ind i Storbritannien, vil stadig have brug for et og vil ikke blive påvirket af det nye system.

Hvordan vil panamanske rejsende blive påvirket?

Panama er på listen over 92 lande med visumfritagelsesaftaler med Storbritannien. Borgere fra disse lande behøver ikke visum for at komme ind i Storbritannien og kan opholde sig der i op til seks måneder uden nogen form for papirarbejde bortset fra deres pas. Det vil ændre sig, når det nye program bliver introduceret. Rejsende skal ansøge om den nye britiske ETA for panamanske statsborgere, ellers får de ikke lov til at rejse ind i landet.

Mange panamanere kommer til Storbritannien for at holde ferie. Det er dog ikke den eneste grund til, at de rejser. Deres grunde til at besøge Storbritannien kan være følgende:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Studieforløb
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Alle panamanere, der ønsker at tilbringe mindre end seks måneder i Storbritannien, uanset årsagen til deres rejse, skal ansøge om en ETA. Ansøgningsprocessen ændres ikke baseret på årsagen til rejsen. Rejsende fra Panama, der har en ETA, kan derefter besøge Storbritannien i op til seks måneder.

Panamanere, der i øjeblikket har brug for et visum til Storbritannien, vil stadig have brug for et visum under det nye system. Det gælder også dem, der planlægger at arbejde i landet, bo der permanent eller tilbringe mere end seks måneder der. ETA-programmet er helt adskilt fra systemet for visumansøgninger, og processen med at ansøge om et visum vil ikke blive påvirket af indførelsen af den nye ETA-ordning.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for panamanske statsborgere

Panamanere, der ønsker at rejse til Storbritannien, skal udfylde ETA-ansøgningsformularen. Dette er kun tilgængeligt online, da ETA-systemet er designet til at være helt digitalt. Panamanere skal også betale et ansøgningsgebyr, når de ansøger. Igen kan dette betales online med et debet- eller kreditkort.

På nuværende tidspunkt er der nogle oplysninger om kravene til ETA-ansøgningen tilgængelige. Disse oplysninger er ufuldstændige på nogle områder. For eksempel er prisen på ETA-ansøgningsgebyret endnu ikke blevet bekræftet. Nogle detaljer kan også blive ændret, før systemet er færdigt. Ikke desto mindre rådes rejsende i Panama til at se på den nuværende liste over krav, som vil give dem en idé om, hvordan systemet vil være. Nogle af de forventede krav omfatter følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et af landene på kvalifikationslisten.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger. Dette vil omfatte data som fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Formålet med den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom adresse, mens du er i landet.
– Et betalingskort eller kreditkort til ETA-ansøgningsgebyret.
– Afsløring af straffeattest, tidligere immigrationsforseelser og medlemskab (tidligere eller nuværende) af forbudte grupper eller organisationer.

Det sidste punkt på listen er afgørende for sikkerhedselementet i ETA. En vigtig grund til indførelsen af det nye system er at forbedre beskyttelsen af Storbritanniens grænser og identificere rejsende, der kan udgøre en trussel mod landet eller dets borgere. Rejsende, der udpeges som potentielle sikkerhedsrisici, vil få afslag på deres ansøgninger.

Ansøgere skal udfylde formularen og betale hele gebyret, før deres ansøgning kan behandles.

Behandling af UK ETA for panamanske borgere

I andre lande med lignende digitale rejsetilladelser har transportørerne gjort en godkendt tilladelse til en betingelse for transport. Det vil sandsynligvis også ske i Storbritannien. Rejsende bør forberede sig på deres rejse ved at ansøge om ETA i god tid. Hvis de når frem til deres afrejselufthavn og ikke kan vise en godkendt UK ETA for panamanske statsborgere ved gaten, er det muligt, at de vil blive nægtet boarding.

ETA-ansøgningen forventes at tage op til 72 timer at behandle. Hvis det bliver godkendt, behøver de rejsende ikke mere papirarbejde i forbindelse med deres rejse til Storbritannien. De skal vise deres ETA i deres afrejselufthavn og igen, når de ankommer til landet.

Hvis en ETA-ansøgning bliver afvist, har ansøgeren nogle muligheder. De kan måske appellere afgørelsen. De har også mulighed for at ansøge om et visum i stedet. Visumansøgninger er mere komplicerede end ETA-ansøgninger og vil tage betydeligt længere tid at behandle.

Rejser med UK ETA for panamanske statsborgere

Med en godkendt ETA kan panamanere rejse ind i Storbritannien og blive der i op til seks måneder. De kan ikke arbejde, mens de er i landet, men de kan tilmelde sig en uddannelse, hvis de ønsker det. De fire lande i Storbritannien, som er England, Skotland, Wales og Nordirland, har ingen grænsekontrol, der adskiller dem. Det betyder, at panamanske indehavere af en ETA kan rejse mellem de fire lande med de rejsemidler, de foretrækker, uden at skulle have mere papirarbejde. Men Republikken Irland er et uafhængigt land, og ETA er ikke gyldig der.

Hvis en rejsende fra Panama ønsker at besøge andre dele af EU, skal de undersøge de relevante indrejsekrav forud for deres rejse. ETA giver kun tilladelse til at rejse ind i Storbritannien, ikke andre europæiske lande, da Storbritannien ikke er medlem af Den Europæiske Union eller Schengen-zonen for fælles rejser. Panamarejsende rådes til også at se på ETIAS-systemet. Det er EU’s egen version af en digital rejsetilladelse, som i øjeblikket er under udvikling og snart vil blive indført.