Den britiske ETA for papuanske borgere: En guide til rejsende

Storbritannien er i øjeblikket i gang med at indføre det nye ETA-system. Programmet skal være fuldt implementeret i 2024 og vil erstatte den nuværende visumfritagelsesordning. Borgere i Papua Ny Guinea vil være blandt dem, der påvirkes af dette nye system for rejsetilladelser. Læs videre for at få en komplet guide til ETA, hvad du kan forvente, når du rejser, og hvordan du ansøger om det.

Hvad er den britiske ETA for papuanske borgere?

Det nye ETA-program er en del af den britiske regerings initiativ til at digitalisere landets grænser. ETA, som står for Electronic Travel Authorisation, erstatter den nuværende visumfritagelsesordning. Det er baseret på succesfulde systemer, der allerede findes i andre lande, såsom det amerikanske ESTA eller det canadiske ETA. Ligesom disse systemer vil UK ETA give regeringen mere overblik over personer, der rejser ind i landet, hvilket giver mulighed for mere effektiv overvågning af grænserne og identifikation af potentielle sikkerhedsrisici.

ETA er en rejsetilladelse, ikke et visum. Det udstedes til rejsende, der har til hensigt at tilbringe mindre end seks måneder i Storbritannien. Rejsende, der har brug for et visum for at komme ind i landet, vil ikke blive påvirket af indførelsen af dette nye program.

Hvordan vil rejsende fra Papua blive påvirket?

Som medlem af Commonwealth er Papua Ny Guinea et af de 92 lande, der er med i Storbritanniens visumfritagelsesprogram. I øjeblikket kan rejsende fra disse lande rejse ind i Storbritannien med kun deres pas og ingen andre former for papirer. Det vil ændre sig, når ETA-systemet bliver implementeret. Papuanske statsborgere behøver stadig ikke visum for at rejse ind i Storbritannien, men de skal ansøge om en ETA, før de rejser.

Den britiske ETA for papuanske statsborgere vil være tilgængelig for rejsende, der kommer til Storbritannien af en række forskellige årsager. Disse årsager kan omfatte følgende:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Studieforløb
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Ansøgningsprocessen for ETA er den samme for alle besøgende, uanset årsagen til deres rejse. Med en godkendt ETA kan papuanere rejse ind i Storbritannien og tilbringe op til seks måneder i landet.

På nuværende tidspunkt skal nogle papuanere søge om visum til Storbritannien. Dette er tilfældet for papuanske statsborgere, der ønsker at arbejde i Storbritannien, bosætte sig der permanent eller tilbringe mere end seks måneder der. Disse rejsende vil ikke blive påvirket af indførelsen af det nye system. Visumansøgninger vil forblive helt adskilt fra ETA.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for papuanske borgere

Papuanere, der ønsker at rejse til Storbritannien, skal først udfylde ETA-ansøgningsformularen. Det bliver de nødt til at gøre online. Da ETA-systemet skal være helt digitalt, vil der ikke være nogen offline-alternativer til rådighed. Ansøgningsprocessen indebærer også et gebyr. Dette kan betales online med et debet- eller kreditkort.

Nogle oplysninger om kravene til ETA-ansøgningen er blevet offentliggjort. Disse oplysninger er dog ikke endelige, og nogle detaljer er ufuldstændige. For eksempel vil ETA have et ansøgningsgebyr, men hvor meget det kommer til at koste, er endnu ikke offentliggjort. Andre kriterier kan også ændre sig, f.eks. gyldighedsperioden for ansøgerens pas.

Selvom disse oplysninger kan ændre sig, er de stadig værd at kigge på. Det giver rejsende fra Papua en idé om, hvad de kan forvente, når de udfylder ETA-ansøgningsformularen. Nogle af kravene vil sandsynligvis omfatte følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et af landene på kvalifikationslisten.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger. Dette vil omfatte data som fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Formålet med den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom adresse, mens du er i landet.
– Et betalingskort eller kreditkort til ETA-ansøgningsgebyret.
– Afsløring af straffeattest, tidligere immigrationsforseelser og medlemskab (tidligere eller nuværende) af forbudte grupper eller organisationer.

En del af ETA-systemet er designet til at beskytte Storbritannien mod sikkerhedstrusler. Derfor bliver rejsende bedt om at give oplysninger om deres straffeattest og så videre. Ansøgere, der identificeres som potentielle sikkerhedsrisici, vil blive markeret i systemet, og deres ansøgninger vil blive afvist.

Før en ansøgning kan begynde at blive behandlet, skal formularen udfyldes korrekt og gebyret betales fuldt ud.

Behandling af UK ETA for papuanske borgere

I andre lande med lignende systemer for digitale rejsetilladelser har transportørerne indført en godkendt tilladelse som en betingelse for transport. Det virker sandsynligt, at denne præcedens vil blive fulgt i Storbritanniens tilfælde. Det betyder, at passagerer vil blive bedt om at vise deres godkendte UK ETA for papuanske statsborgere, før de går om bord i deres afrejselufthavn. Hvis de ikke er i stand til det, kan de blive nægtet ombordstigning.

Med dette i tankerne bør rejsende ansøge om deres ETA, så der er nok behandlingstid. Det forventes, at en ansøgning vil tage op til 72 timer at blive godkendt eller afvist. En godkendt ETA skal vises i afrejselufthavnen og igen ved ankomsten til Storbritannien.

I tilfælde af at en ETA-ansøgning afvises, kan ansøgeren appellere. Hvis de ikke får medhold i deres appel, kan de stadig søge om et visum til Storbritannien. Visumansøgningsprocessen er længere og mere kompliceret end ETA-ansøgningen.

Rejser med britisk ETA for papuanske borgere

Når en papuaner er blevet godkendt til en ETA, kan de rejse ind i Storbritannien og tilbringe op til seks måneder i landet. I denne periode må de ikke arbejde, men de har lov til at tilmelde sig en uddannelse. De har også lov til at bevæge sig frit rundt i Storbritannien uden yderligere papirarbejde og bruge forskellige transportmidler. De kan rejse mellem alle Storbritanniens fire konstituerende lande England, Skotland, Wales og Nordirland. Republikken Irland, som er uafhængig, er ikke dækket af ETA og har sine egne indrejsekrav.

ETA giver papuanere tilladelse til at rejse ind i Storbritannien, men har ingen juridisk gyldighed i andre europæiske lande. Storbritannien er ikke medlem af det fælles Schengen-rejseområde eller Den Europæiske Union. Papuanere, der ønsker at besøge andre europæiske lande, skal se på indrejsekravene, før de rejser. EU er i øjeblikket ved at indføre sit eget digitale rejsetilladelsessystem, ETIAS, som sandsynligvis vil påvirke papuanske rejsende, der ønsker at besøge landet.