Den britiske ETA for Vanuatu-borgere: En komplet guide

Fra 2024 og frem skal besøgende fra Vanuatu, der ønsker at besøge Storbritannien, forberede sig på Storbritanniens nye ETA-system. Denne nye rejsetilladelse gælder for statsborgere, som f.eks. borgere fra Vanuatu, der ikke behøver visum for at besøge Storbritannien. Det skal søges af Vanuatu-borgere, før de rejser til Storbritannien, og vil være obligatorisk for indrejse. Lær alt om, hvordan denne nye britiske ETA for Vanuatu-borgere fungerer, og om ansøgningsprocessen i denne guide.

Hvad er den britiske ETA for Vanuatu-statsborgere?

Storbritannien vil lancere sit nye ETA-system fuldt ud i 2024. En ETA, som står for Electronic Travel Authorisation, er en digital rejsetilladelse, der er obligatorisk for de fleste statsborgere uden visum. Systemet fungerer på samme måde som andre nationale indrejsetilladelser og visumfritagelser, som USA’s ESTA (Electronic System for Travel Authorization) og Australiens Electronic Travel Authority (ETA).

Storbritanniens ETA-system er blevet udviklet som en del af en bredere rejsepolitik, der er skitseret i 2022’s Nationality and Borders Bill. Dette lovforslag har til formål at styrke Storbritanniens grænsesikkerhed, kontrollere antallet af migranter og digitalisere indrejseprocessen. Besøgende fra Vanuatu skal ansøge om den nye ETA online for at blive verificeret ved ankomsten med et gyldigt biometrisk pas.

Storbritanniens nye ETA-regler kommer til at påvirke 92 visumfrie lande verden over, herunder Vanuatu og andre oceaniske lande. Disse 92 lande kræver normalt ikke visum for at besøge Storbritannien for korte ophold som turist eller besøgende, der udfører aktiviteter, der normalt er tilladt med et standardvisum. Med en UK ETA kan borgere fra Vanuatu rejse visumfrit til Storbritannien i op til 6 måneder.

Hvordan vil det nye ETA-system påvirke Vanuatus borgere?

Vanuatu-borgere skal nu ansøge om tilladelse i form af en ETA, før de begynder at rejse til Storbritannien. Et sådant skridt var ikke nødvendigt før, da rejsende fik 6 måneder ved indrejse ved at fremvise deres pas. Selvom dette ikke påvirker den type eller længde af rejser til Storbritannien, som Vanuatu-borgere har adgang til, betyder det, at et ekstra trin skal gennemføres, før de får lov til at rejse ind.

Vanuatus borgere behøver stadig ikke visum for at besøge Storbritannien. De bliver dog nødt til at indsende en ansøgning om UK ETA for Vanuatu-borgere. Denne ansøgning udfyldes nemt online og kræver ingen fysiske dokumenter eller personlige besøg på konsulater eller visumcentre. Ansøgeren skal vente på, at deres ETA bliver bekræftet, før de ankommer til Storbritannien med deres pas.

Ansøgning om en britisk ETA for borgere fra Vanuatu

Storbritanniens ETA-system er i sin forsøgsfase og kan stadig blive ændret fremover. Men grundlæggende oplysninger om applikationen er kendt. En liste over alle statsborgere, der nu er berettiget til en ETA, er blevet offentliggjort og inkluderer Vanuatu.

Statsborgere fra Vanuatu skal ansøge om en ETA online via den officielle britiske portal, før de ankommer til Storbritannien. Selve ansøgningsprocessen forventes ikke at tage mere end 10 minutter at gennemføre. Der er blevet offentliggjort en liste over krav, der beskriver de oplysninger, der skal indsendes under ansøgningsprocessen. Omkostningerne er endnu ikke fastlagt. Dette kan ændre sig, når ETA’en frigives, men du kan forvente at skulle indsende følgende oplysninger for at få en vellykket ETA:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et kvalificeret land, såsom Vanuatu.
– Et nyere digitalt foto i passtørrelse.
– Personlige oplysninger, herunder fulde navn(e), fødselsdato og kontaktoplysninger.
– Formålet med og detaljer om rejsearrangementer i Storbritannien, såsom hotelreservationer.
– Et kredit- eller betalingskort til betaling af ETA-ansøgningsgebyret.

ETA arbejder også på at styrke Storbritanniens sikkerhed ved at screene ansøgere for tidligere lovovertrædelser. Ansøgeren skal afsløre oplysninger om kriminel fortid, immigrationsforseelser eller medlemskab af forbudte organisationer. Ansøgere, der anses for at udgøre en risiko for Storbritannien, vil blive nægtet en ETA på dette tidspunkt.

Behandling af UK ETA for borgere fra Vanuatu

ETA-ansøgningen er hurtig at udfylde og tager ikke mere end 10 minutter at indsende. Når det er gjort, skal ansøgeren vente på, at deres ETA bliver behandlet og bekræftet. Det kan tage mellem 48 og 72 timer i alt. Selvom Storbritannien forsøger at minimere denne ventetid, kan der opstå forsinkelser og afslag på ansøgninger. En bekræftelsesmail vil blive sendt, når ansøgerens ETA er blevet godkendt.

Det anbefales, at ansøgere fra Vanuatu indsender en ETA mindst 72 timer før deres planlagte rejsedato, hvis ikke tidligere. Da en ETA nu er obligatorisk for indrejse i Storbritannien, kan forsinkelser eller for sen indsendelse bringe ansøgerens tilladelse til at rejse ind i Storbritannien i fare. Hvis en ansøgning ikke imødekommes, forventes der at være en appelproces.

Flyselskaber, der rejser direkte til Storbritannien, forventes at tjekke passagererne for at sikre, at de har gyldige ETA’er. Hvis der ikke fremvises en ETA, kan passageren blive nægtet boarding. Alle passagerer, der ankommer til Storbritannien, uanset om det er med fly, skib eller tog, skal vise deres ETA til grænsekontrollen ved ankomsten. Lufthavne har strømlinede eGates, hvor pas kan scannes for at bekræfte ETA’er for digital grænseadgang.

Rejser med UK ETA for borgere fra Vanuatu

En UK ETA er gyldig til rejser i hele Storbritannien og Crown Dependencies, hvilket giver Vanuatu-borgere ret til at rejse i England, Skotland, Wales og Nordirland uden ekstra papirarbejde. De kan også rejse til Isle of Man, Jersey og Guernsey, blandt andre afhængighedsområder. Vanuatu-borgere behøver heller ikke pas for at besøge Republikken Irland, men rejser til andre europæiske lande kræver et Schengen-visum.

Vanuatu i Storbritannien

Statsborgere fra Vanuatu har adgang til visumfri rejse til Storbritannien med en ETA. Storbritannien og Vanuatu har gensidige rejseaftaler, til dels på grund af landets medlemskab af Commonwealth of Nations, og de to lande fortsætter med at udvikle deres relationer. Rejsende fra Vanuatu opfordres til at læse UK ETA FAQ-siden for yderligere information.

På trods af Vanuatus lille befolkning på 315.700 er Storbritannien stadig en attraktiv destination med mange kulturelle attraktioner, der appellerer til Vanuatus borgere, herunder British Museums Vanuatu-samling. Der er ingen direkte fly mellem Vanuatu og Storbritannien. Almindelige mellemlandingsruter går dog via Australien og New Zealand.