Din komplette guide til den britiske ETA for nauruanske borgere

Når Storbritanniens nye ETA-system bliver indført, skal borgere fra Nauru sætte sig ind i det, før de rejser. ETA, der skal være på plads i 2024, erstatter det nuværende visumfritagelsesprogram. I denne guide til rejsende fra Nauru kan du læse om, hvordan ETA fungerer, hvordan du ansøger om det, og hvad du kan forvente, når du rejser til Storbritannien.

Hvad er den britiske ETA for nauruanske borgere?

ETA, som står for Electronic Travel Authorisation, er et nyt system for Storbritannien. Men erfarne rejsende kender måske allerede til lignende programmer. ETA er baseret på andre rejserelaterede ordninger, såsom den amerikanske ESTA eller den canadiske ETA. Ligesom de andre programmer er det designet til at hjælpe regeringen med at nå sit mål om at digitalisere landets grænser, hvilket giver mere overblik, kontrol og sikkerhed.

ETA er en rejsetilladelse snarere end et visum. Ansøgningsprocessen er meget enklere og lettere end en visumansøgning og kan gennemføres helt online. Når ETA er indført, skal rejsende ansøge om en, før de påbegynder deres rejse.

Hvordan påvirker ETA rejsende fra Nauru?

Ligesom andre Commonwealth-medlemmer er Nauru på listen over de 92 lande, som Storbritannien har en visumfritagelsesaftale med. Derfor behøver rejsende fra Nauru ikke visum for at rejse ind i Storbritannien. På nuværende tidspunkt kan de rejse til Storbritannien uden yderligere papirarbejde, da de kun skal bruge deres pas. Dette vil ændre sig, når det nye system træder i kraft, da de vil kræve en britisk ETA for nauruanske statsborgere, før de kan rejse ind i landet.

Der er en række forskellige grunde til, at nauruanere kommer til Storbritannien. Alle besøgende fra Nauru skal igennem den samme ansøgningsproces, uanset årsagen til deres rejse. Disse grunde kan omfatte følgende:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Kortvarige kurser eller studieprogrammer
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Alle nauruer, der skal tilbringe mindre end seks måneder i Storbritannien, og som ikke har til hensigt at arbejde, mens de er i landet, skal ansøge om en ETA. Dem, der gerne vil arbejde, tilbringe mere end seks måneder i Storbritannien eller bo der permanent, skal have et visum. Dette aspekt af systemet forbliver uændret. Visumansøgninger vil ikke blive påvirket af indførelsen af ETA-ordningen.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for nauruanske statsborgere

Før rejsen påbegyndes, skal de rejsende udfylde ETA-ansøgningsformularen. Dette skal gøres online, da systemet er designet til at være helt digitalt. Papirbaserede muligheder vil ikke være tilgængelige. Ansøgere skal også betale et ansøgningsgebyr, hvilket også gøres online.

En liste over krav til ETA er blevet offentliggjort, men det er vigtigt at bemærke, at detaljerne endnu ikke er endeligt fastlagt. Nogle ting kan nå at ændre sig, inden systemet bliver indført, og andre oplysninger, som f.eks. prisen på ETA-ansøgningsgebyret, er endnu ikke tilgængelige. Alligevel anbefales rejsende at konsultere denne liste over krav for at få et overblik over, hvordan ansøgningen vil være. Nogle af de britiske ETA-krav omfatter følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas fra et land på listen over berettigede lande.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger – dette vil omfatte data som fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Årsagen til den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Grundlæggende oplysninger om den planlagte rejse til Storbritannien, f.eks. en adresse, mens du er i landet.
– Betaling af ETA-ansøgningsgebyret.
– Afsløring af straffeattester, tidligere immigrationsforseelser og medlemskab (tidligere eller nuværende) af forbudte grupper eller organisationer.

En af hovedårsagerne til, at ETA-systemet indføres, er at forbedre Storbritanniens sikkerhedssystemer ved at gøre opmærksom på sikkerhedstrusler, som rejsende kan udgøre. Det sidste punkt på listen ovenfor er designet til at lette dette. Ansøgere, der anses for at udgøre en risiko for Storbritannien, vil få afslag på deres ETA-ansøgning.

Den britiske ETA-ansøgningsformular skal udfyldes og betales fuldt ud, før en ansøgning kan behandles.

Behandling af UK ETA for nauruanske borgere

I andre lande med lignende systemer har transportørerne gjort elektroniske rejsetilladelser til en betingelse for transport. Dette skaber præcedens, som sandsynligvis vil blive fulgt i tilfældet med det britiske ETA-system. Passagerer skal fremvise en godkendt britisk ETA for nauruanske statsborgere ved gaten i deres afrejselufthavn. Hvis de ikke er i stand til det, kan de blive nægtet ombordstigning.

Derfor er det vigtigt, at rejsende ansøger om deres ETA i så god tid, at det kan behandles, inden de begynder deres rejse. Ansøgningsprocessen kan tage op til 72 timer at behandle. Den vil derefter blive godkendt eller afvist. Med en godkendt ETA kan nauruanerne nu begynde deres rejse. De skal vise deres ETA i deres afrejselufthavn og igen ved ankomsten til Storbritannien.

ETA-ansøgninger, der afvises, kan appelleres. Hvis appellen ikke lykkes, kan rejsende muligvis ansøge om et britisk visum i stedet. Det er en længere og mere kompliceret proces.

Rejser med britisk ETA for nauruanske statsborgere

Med en godkendt ETA kan nauruanske statsborgere rejse ind i Storbritannien og blive i landet i en periode på op til seks måneder. De kan tilmelde sig korte kurser, men de kan ikke arbejde, mens de er i landet. Storbritannien har fire konstituerende lande, nemlig England, Wales, Skotland og Nordirland. Da der ikke er nogen grænsekontrol mellem disse lande, kan nauruanerne bevæge sig rundt, som de vil. Storbritannien deler en landegrænse med Republikken Irland, men det er et uafhængigt land, så ETA er ikke gyldig der.

Da Nauru ligger så langt fra Storbritannien, vil mange nauruanere, der tager turen, også benytte sig af muligheden for at rejse til andre europæiske lande. I så fald skal de undersøge indrejsekravene for de andre lande, de gerne vil besøge. Storbritannien er ikke medlem af EU eller det fælles Schengen-område, og rejsende til Storbritannien har ikke automatisk tilladelse til at rejse ind i andre europæiske lande. Rejsende fra Nauru bør undersøge ETIAS-kravene, EU’s egen version af en elektronisk rejsetilladelse, som snart bliver indført.