Din komplette guide til den nye britiske ETA for tonganske borgere

I øjeblikket er Storbritannien i gang med at udvikle et nyt program for digitale rejsetilladelser, ETA. Denne ordning, der skal lanceres i 2024, vil erstatte det nuværende visumfritagelsessystem. Tonganske besøgende i Storbritannien er blandt de rejsende, der vil blive påvirket af indførelsen af ETA. Læs denne guide for at lære alt om, hvordan det nye rejseprogram vil fungere, og find ud af, hvordan du ansøger om en ETA.

Hvad er den britiske ETA for tonganske borgere?

I de senere år har mange forskellige lande over hele verden udviklet digitale rejsetilladelser til besøgende. Ofte rejsende kender måske allerede nogle af disse programmer, som omfatter ESTA i USA og ETA i Canada. Ligesom disse vil Storbritanniens nye ETA, eller Electronic Travel Authorisation, give besøgende mulighed for at rejse ind i landet uden at ansøge om visum. I stedet vil de kunne rejse ind med en digital rejsetilladelse.

ETA er en del af et større britisk regeringsprogram, der skal digitalisere landets grænser. Når det bliver indført, vil det give regeringen større overblik over folk, der rejser ind i landet, hvilket vil give en mere effektiv grænsekontrol og gøre det lettere at opdage potentielle trusler mod Storbritanniens sikkerhed.

Hvordan vil tonganske rejsende blive påvirket?

Tonga er medlem af Commonwealth of Nations. Ligesom andre Commonwealth-lande er det med på listen over de 92 lande, som Storbritannien har indgået visumfritagelsesaftaler med. Det betyder, at tonganske statsborgere ikke behøver at ansøge om visum for at besøge Storbritannien. Under det nuværende system kan indehavere af tonganske pas rejse ind i landet uden at skulle anskaffe sig yderligere dokumenter. Det vil ændre sig, når det nye ETA-system bliver lanceret, da tonganerne nu skal ansøge om en ETA, før de rejser.

Storbritannien har længe været et populært rejsemål for tonganere. De to lande har historiske bånd, og Tonga er fortsat medlem af Commonwealth. Tonganske besøgende kommer til Storbritannien af en række forskellige årsager. Disse kan omfatte:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Studieforløb
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Uanset årsagen til en individuel rejsendes besøg i Storbritannien, skal de ansøge om en UK ETA for tonganske statsborgere. Ansøgningsskemaet er “one size fits all”, så alle ansøgere skal bruge det samme skema, uanset hvad årsagen til rejsen måtte være. Når de er godkendt til en ETA, kan de blive i Storbritannien i op til seks måneder.

Der er nogle omstændigheder, hvor rejsende fra Tonga skal ansøge om et visum for at komme ind i Storbritannien. Indførelsen af ETA-programmet vil ikke ændre på dette, og visumansøgningssystemet vil ikke blive ændret på nogen måde af det nye ETA. Tongaer, der ønsker at arbejde i Storbritannien, bo der permanent eller tilbringe mere end seks måneder i landet, skal ansøge om et visum, både under status quo og efter ETA-systemet træder i kraft.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for tonganske statsborgere

Rejsende fra Tonga kan ansøge om ETA ved hjælp af en onlineformular, som udstedes af den britiske regering. Da ETA er en del af et større program, der kun er digitalt, vil papirbaserede alternative formularer ikke være tilgængelige. ETA-ansøgningsgebyret skal også betales online.

Den online ansøgningsformular kræver, at de rejsende udfylder en række felter med information om dem selv, deres baggrund og deres rejseplaner. Nogle detaljer om disse krav til ETA er blevet offentliggjort, men det nøjagtige format af ansøgningsskemaet og ordlyden af spørgsmålene kan stadig ændres. Systemet er endnu ikke færdigudviklet, så nogle oplysninger er ikke tilgængelige i øjeblikket. For eksempel er det kendt, at ETA vil have et ansøgningsgebyr, men prisen er ikke blevet annonceret endnu. Selvom denne information kan ændre sig, bør rejsende stadig tage et kig på den, da det vil give dem en generel idé om, hvordan ansøgningen vil være. Nogle af kravene omfatter følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et af landene på kvalifikationslisten.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger. Dette vil omfatte data som fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Formålet med den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom en adresse, mens du er i landet.
– Et betalingskort eller kreditkort til ETA-ansøgningsgebyret.
– Oplysning om straffeattest, tidligere immigrationsforseelser og medlemskab (tidligere eller nuværende) af forbudte grupper eller organisationer.

En af hovedårsagerne til implementeringen af det nye ETA-system er sikkerhed. Rejsende bliver bedt om at afsløre følsomme oplysninger om deres fortid, så de britiske myndigheder lettere kan opdage potentielle sikkerhedsrisici. En ansøger med tilknytning til terrorgrupper, organiseret kriminalitet eller bander kan få afslag på sin ansøgning.

Ansøgere bør være omhyggelige med at udfylde deres formularer for at sikre, at de gør det korrekt. Når den er udfyldt i sin helhed, og ansøgningsgebyret er betalt, kan ansøgningen gå videre til behandlingsfasen. Ufuldstændige eller ubetalte ansøgninger vil ikke blive behandlet.

Behandling af UK ETA for tonganske borgere

Det forventes, at ETA vil tage op til 72 timers behandlingstid. Hvis det lykkes, behøver den rejsende ikke at tage yderligere skridt. De har nu tilladelse til at rejse ind i Storbritannien og kan begynde deres rejse. De skal være klar til at vise deres godkendte ETA for tonganske statsborgere ved boarding gaten i deres afrejselufthavn og igen ved ankomsten til Storbritannien.

Hvis en ETA-ansøgning afvises, kan ansøgeren gå gennem appelsystemet, hvis han/hun ønsker det. Ansøgere, der ikke får medhold i deres appel, kan i stedet søge om et visum til Storbritannien, men det er en meget længere proces.

ETA forventes at blive gjort til en betingelse for befordringen. Hvis en passager ikke kan fremvise en godkendt ETA i afrejselufthavnen, kan vedkommende derfor blive nægtet boarding. Med dette i tankerne er det ekstremt vigtigt, at rejsende organiserer sig godt. De bliver nødt til at færdiggøre deres ansøgning tidligt, så der er tid nok til behandlingen.

Rejser med UK ETA for tonganske statsborgere

Med en godkendt ETA kan en tongansk rejsende rejse ind i Storbritannien og blive der i op til seks måneder. De kan rejse frit mellem de fire lande, der udgør Storbritannien, nemlig England, Wales, Skotland og Nordirland. Den uafhængige republik Irland, som Storbritannien deler sin eneste landegrænse med, er ikke dækket af ETA.

Tongaer, der ønsker at besøge andre lande, skal undersøge de relevante indrejsekrav. Storbritannien er ikke med i Den Europæiske Union eller Schengen-zonen, og ETA har ingen juridisk gyldighed i andre dele af Europa.