Din komplette guide til UK ETA for samoanske borgere

Når Storbritannien implementerer sit nye ETA-program, vil millioner af rejsende blive berørt. Systemet med digitale rejsetilladelser er sat til at træde i kraft i 2024 og erstatte Storbritanniens nuværende visumfritagelsesordning. Samoanske besøgende er blandt dem, der skal ansøge om en ETA, før de får lov til at rejse ind i Storbritannien. Læs videre for at lære om det nye system, hvordan det fungerer, og hvordan man ansøger om en ETA.

Hvad er den britiske ETA for samoanske borgere?

Digitale rejsetilladelsessystemer bliver mere og mere almindelige i lande over hele verden. Erfarne rejsende kender måske allerede disse programmer, som omfatter ETA i Canada og ESTA i USA. Den kommende ETA-ordning er Storbritanniens version af en digital rejsetilladelse. Det er blevet designet som en del af et regeringsprogram, der skal digitalisere grænserne. Det giver større overblik og kontrol over indrejser til landet. Det vil igen forbedre sikkerheden.

ETA bliver indført som erstatning for det visumfritagelsesprogram, der i øjeblikket findes i Storbritannien. Det er ikke et visum. Det er snarere en rejsetilladelse. Når en ETA udstedes til en besøgende, har vedkommende tilladelse til at opholde sig i Storbritannien i op til seks måneder.

Hvordan vil samoanske rejsende blive påvirket?

Samoa er medlem af Commonwealth of Nations. Det betyder, at landet er med på listen over de 92 lande, som Storbritannien har visumfritagelsesaftaler med. I øjeblikket behøver samoanske rejsende ingen ekstra dokumenter for at rejse ind i Storbritannien ud over deres pas. Det vil ændre sig, når ETA-systemet træder i kraft. Fremover skal samoanere ansøge om en ETA, før de kan rejse til Storbritannien.

Der er mange forskellige grunde til, at samoanere vælger at besøge Storbritannien. Nogle af disse omfatter:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Studieforløb
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Den britiske ETA for samoanske statsborgere er et “one size fits all”-system, der dækker alle disse årsager og mere til. Alle samoanere, der har til hensigt at rejse til Storbritannien i en periode på mindre end seks måneder, skal udfylde ETA-ansøgningsformularen, som forbliver den samme, uanset årsagen til deres rejse.

Mange samoanere har et newzealandsk pas. De skal også ansøge om en ETA under det nye system.

ETA-systemet har ingen indflydelse på Storbritanniens visumprogram. Nogle samoanere har i øjeblikket brug for et visum for at rejse til Storbritannien. Det vil ikke ændre sig, og de vil stadig have brug for et visum, når det nye system træder i kraft. Samoanere, der har brug for et visum til Storbritannien, omfatter dem, der ønsker at bo permanent i landet, dem, der planlægger at tilbringe mere end seks måneder der, og dem, der gerne vil arbejde i Storbritannien.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for samoanske statsborgere

Rejsende skal ansøge om ETA ved at udfylde en onlineformular. Der skal også betales et ansøgningsgebyr, som kan gøres online. Da ETA er en del af et digitalt system, vil der ikke blive stillet offline-alternativer til rådighed.

Nogle oplysninger om ETA-kravene er blevet offentliggjort. Dette kan stadig ændre sig, da systemet endnu ikke er færdigudviklet. Ikke alle detaljer er blevet bekræftet. For eksempel er prisen på ansøgningsgebyret endnu ikke blevet annonceret. Andre krav kan blive ændret inden introduktionen af programmet.

Selvom disse oplysninger måske ikke er endelige, er de stadig værd at se på, da de forbereder de rejsende på, hvad de kan forvente af systemet. Nogle af kravene omfatter følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et af landene på kvalifikationslisten.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger. Dette vil omfatte data som fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Formålet med den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom adresse, mens du er i landet.
– Et betalingskort eller kreditkort til ETA-ansøgningsgebyret.
– Afsløring af straffeattest, tidligere immigrationsforseelser og medlemskab (tidligere eller nuværende) af forbudte grupper eller organisationer.

ETA har til formål at forbedre sikkerheden ved Storbritanniens grænser. Af denne grund bliver rejsende bedt om at oplyse oplysninger om straffeattest osv. Ansøgere med forbindelser til organiseret kriminalitet, terrororganisationer eller bander kan få afslag på deres ansøgning, da de anses for at udgøre en sikkerhedsrisiko.

Ufuldstændige ansøgninger vil ikke blive behandlet. Gebyret skal også betales fuldt ud, før behandlingen kan begynde.

Behandling af UK ETA for samoanske borgere

Den britiske ETA vil sandsynligvis blive gjort til en betingelse for transporten. Det er sket i andre lande med deres egne digitale rejsetilladelser, og flyselskaber kan nægte boarding til passagerer, der ikke har en tilladelse. Med dette i tankerne er det vigtigt, at samoanere, der rejser til Storbritannien, udfylder deres ETA-ansøgning i god tid. Den skal være fuldt behandlet og godkendt, før de når deres boarding gate.

ETA-behandlingstiden er meget hurtigere end et visum. Det kan tage op til 72 timer at behandle den. Rejsende skal derefter vise deres godkendte UK ETA for samoanske statsborgere ved boarding gaten i deres afrejselufthavn og igen ved grænsekontrollen i Storbritannien.

Der vil være et appelsystem til rådighed for afviste ETA-ansøgninger. Hvis en appel afvises, kan den rejsende have mulighed for at ansøge om et visum i stedet.

Rejser med UK ETA for samoanske borgere

En samoansk statsborger med en godkendt ETA har tilladelse til at rejse ind i Storbritannien og opholde sig der i op til seks måneder. I denne periode kan de tilmelde sig kurser, men de kan ikke arbejde. Rejsende kan bevæge sig mellem England, Wales, Skotland og Nordirland, Storbritanniens fire konstituerende lande, som de ønsker. ETA giver dem ikke tilladelse til at rejse ind i Republikken Irland, som er et uafhængigt land.

ETA har ingen gyldighed i andre lande end Storbritannien. Storbritannien er ikke medlem af den fælles Schengen-zone eller EU, så rejsende kan ikke frit rejse ind i andre europæiske lande. Samoanere, der gerne vil besøge andre dele af Europa, skal undersøge indrejsebetingelserne, før de rejser. EU’s eget digitale rejsetilladelsessystem, ETIAS, vil snart blive indført, hvilket sandsynligvis vil påvirke samoanske rejsende.