En forklaring på den britiske ETA for østtimoresiske borgere

Fra og med 2024 vil alle, der planlægger at rejse til et af de lande, der udgør Storbritannien, være underlagt et nyt ETA-system. En ansøgning om en ETA skal indgives forud for starten på enhver rejse til Storbritannien og vil gælde universelt, også for rejsende, der i øjeblikket kan kvalificere sig til visumfritagelse.

Artiklen nedenfor indeholder alle relevante oplysninger om østtimoresiske borgere, der planlægger at rejse til Storbritannien, og hvordan de kan blive påvirket af ETA. Den gennemgår også de detaljerede retningslinjer for, hvordan man ansøger om en britisk ETA.

Hvad er den britiske ETA?

Det britiske ETA er et immigrationssystem, der ligner det amerikanske ESTA og det canadiske ETA-system, men er et nyudviklet ETA-program (Electronic Travel Authorization). Det er planen, at det skal være fuldt udrullet ved udgangen af 2024. Det sker som følge af vigtige ændringer i den britiske regerings Nationality and Borders Bill.

Ifølge den nye lovgivning skal alle britiske grænser digitaliseres, og ETA skal fungere som en digital tilladelse for udenlandske besøgende. Tilladelsen giver adgang til alle fire lande i Storbritannien: England, Wales, Skotland og Nordirland.

Storbritannien har offentliggjort en liste over lande, hvis borgere vil kunne ansøge om en ETA. Der er 92 lande på listen (i øjeblikket), og Østtimor er med. En britisk ETA for østtimoresiske statsborgere er påkrævet uanset årsagen til rejsen, herunder turisme, besøg hos familie eller venner, forretning, studier eller medicinsk behandling.

Det er vigtigt at bemærke, at ETA vil gælde for alle mulige metoder til lovlig rejse og ankomst til Storbritannien fra 2024. Alle officielle indrejsehavne vil have et digitalt system på plads, hvilket betyder lufthavne, havne og Eurostar-toghavne.

Hvordan vil det nye system påvirke østtimoresiske borgere?

Før den planlagte indførelse af ETA kunne enhver østtimoresisk statsborger, der ønskede at rejse til Storbritannien med henblik på turisme, frit gøre det uden at skulle ansøge om visum, så længe de opfyldte følgende krav Standardbesøgende krav, og deres ophold varede mindre end seks måneder.

Fra 2024 skal alle østtimoresiske rejsende, der ønsker at rejse ind i Storbritannien for et kort ophold, ansøge om en ETA, uanset årsagen. Reglerne er ikke blevet ændret, og det bliver de heller ikke for borgere fra Østtimor, som ønsker at arbejde eller opholde sig i landet i mere end seks måneder. Dette vil stadig kræve en britisk visumansøgning.

Hvad er ansøgningsprocessen for en ETA?

Selvom der kan være nogle ændringer før den endelige implementering, er der tilstrækkelige detaljer om det nye ETA-system tilgængeligt. For at give borgerne i Østtimor en idé om, hvad de kan forvente, vil følgende være påkrævet for en britisk ETA for østtimoresiske borgere:

– Et gyldigt biometrisk østtimoresisk pas.
– Et nyligt pasfoto i et digitalt format.
– Personlige oplysninger – fuldt navn, fødselsdato og nuværende bopælsadresse.
– Pasoplysninger – nummer, udstedelsesdato og udstedelsesland.
– Ansættelsesoplysninger – arbejdsgiverens navn, adresse og kontaktoplysninger.
– Rejseoplysninger, herunder formålet med besøget og den adresse, der skal bruges, mens du er i Storbritannien.

Østtimoresiske ETA-ansøgere vil også blive bedt om at afsløre oplysninger om visse dele af deres personlige liv og historie. Disse oplysninger omfatter spørgsmål om tilhørsforhold til forbudte grupper, immigrationshistorik og straffeattester.

Disse oplysninger vil blive tjekket mod både nationale og internationale databaser på vegne af grænsestyrkerne og den britiske regering. En ETA vil ikke blive godkendt til en ansøger, der anses for at være en trussel mod den nationale sikkerhed. Hvis en ETA nægtes, kan der udstedes et visum, men det afhænger af de personlige omstændigheder.

Hvordan behandles ansøgningen?

Når online-ansøgningen er udfyldt, skal der betales. Et ikke-refunderbart gebyr kan betales med kreditkort eller betalingskort. Ansøgninger uden medfølgende betaling vil ikke blive behandlet. Standardbehandling forventes at tage 48 til 72 timer. Det anbefales, at man ansøger om en britisk ETA for østtimoresiske statsborgere i god tid inden den planlagte ankomstdato.

Hvordan vil en ETA påvirke indrejseprocessen?

Hvis en ETA-ansøgning godkendes, får den rejsende den i form af en digital tilladelse, der er knyttet til passet. Oplysningerne om hver godkendt ETA vil blive logget på Advanced Passenger Information, og det vil være rejseselskabernes ansvar verden over at sikre, at deres passagerer har gyldige tilladelser til at kunne rejse lovligt ind i Storbritannien.

Rejsende fra Østtimor, der ikke kan fremvise en godkendt ETA, kan nægtes adgang til tog, båd eller fly, der krydser britisk territorium. Adgang kan stadig nægtes ved en britisk grænse, hvis embedsmænd mener, at indehaveren af ETA’en ikke er tilladt i henhold til britisk lov.

Hvad er den tidsperiode, en ETA dækker?

En UK ETA er gyldig i en periode på 180 dage fra udstedelsesdatoen. Den eneste undtagelse til denne regel er, hvis det tilknyttede pas udløber inden udgangen af denne periode. Ingen besøgende fra nogen af de 92 lande på ovennævnte liste, inklusive Østtimor, vil få lov til at blive i Storbritannien efter udløbsdatoen for deres pas, uanset hvor lang tid der måtte være tilbage af deres ETA.

Hvis en ETA udløber i løbet af et ophold i Storbritannien, skal der indgives en ny ansøgning for at få opholdet forlænget. I visse tilfælde kan rejsende endda være nødt til at vende tilbage til deres hjemland for at lave en ny ansøgning. For mere information om processen med UK ETA for østtimoresiske borgere, besøg afsnittet med ofte stillede spørgsmål.

Bemærk, at i ETA’ens gyldighedsperiode har indehaveren fri bevægelighed i hele Storbritannien. Grænseovergangsstedet, uanset hvor det er, dækker alle fire lande. Der er ingen indre grænser mellem England, Wales, Skotland og Nordirland. Men østtimoresiske rejsende til Nordirland fra et af de andre konstituerende lande vil blive bedt om at vise deres pas.