Guide til den nye britiske ETA for beliziske borgere på rejse

Storbritannien ændrer sine rejseregler for dem, der rejser ind i landet efter 2024. Det betyder, at beliziske statsborgere, der rejser til Storbritannien, snart skal ansøge om en ETA, før de tager af sted. Denne nye tilladelsesordning omfatter en kort onlineansøgning, som kan udfyldes i ugerne eller dagene før rejsen. Denne guide forklarer, hvordan den nye britiske ETA vil påvirke borgere fra Belize, der ønsker at rejse til Storbritannien, samt hvordan man får denne nye rejsetilladelse.

Hvad er den britiske ETA for beliziske borgere?

Storbritanniens nye ETA er en online tilladelsesordning, der screener rejsende, før de ankommer til landet. ETA er ikke et visum, og beliziske statsborgere behøver ikke at indsende en standard visumansøgning. Ved at afgøre, om en person er berettiget til at rejse til Storbritannien, fungerer det britiske ETA-program på samme måde som en visumfritagelse. For dem, der kender til rejser fra Belize til USA, er det meningen, at det skal afspejle ESTA-systemet (Electronic System for Travel Authorization).

ETA blev annonceret som en del af en omfattende ændring af Storbritanniens immigrationsregler. For at strømline adgangen ved landing er målet at digitalisere indrejseprocessen fuldt ud med eGates. For belizere betyder det en ekstra online ansøgningsproces, som ikke fandtes før. Det vil blive normen efter 2024, når alle belizere skal følge disse regler.

Belizere er ikke alene om at ansøge om en ETA. På verdensplan er der 92 lande, der i øjeblikket ikke kræver visum for at rejse ind i Storbritannien, og alle skal nu ansøge om en ETA. Disse inkluderer andre Commonwealth-riger, som Bahamas og Canada, samt Antigua og Barbuda. ETA gælder specifikt for dem, der besøger landet som turister eller andre korte ophold, såsom forretningsrejser, lægebesøg og familiesammenføringer. Ophold på over 180 dage, eller hvis man begynder at arbejde i Storbritannien, skal man ansøge om et standardvisum i stedet for et ETA.

Hvordan vil det nye ETA-system påvirke beliziske borgere?

Den britiske ETA for beliziske borgere vil tilføje et ekstra trin til rejseprocessen. Ligesom andre Commonwealth-lande kan beliziske statsborgere rejse visumfrit til Storbritannien. Så længe de ikke planlægger at tage et job og kan forsørge sig selv under deres ophold, er der kun få indrejserestriktioner for beliziske turister (eller andre fritidsbesøgende). Men hvor dette tidligere betød, at et pas var tilstrækkeligt, skal borgerne nu ansøge om en UK ETA, før de kan forlade Belize til fordel for Storbritannien.

Den nye britiske ETA for beliziske statsborgere er obligatorisk. Hvis man ikke ansøger om en ETA, vil man blive nægtet indrejse i landet og endda potentielt blive flagmarkeret. Det kan give yderligere immigrationsproblemer ved fremtidige besøg. For at sikre lovlig indrejse i landet skal du ansøge om en UK ETA online.

Ansøgning om en britisk ETA for beliziske borgere

ETA-systemet er stadig ved at blive færdiggjort, men de grundlæggende oplysninger om, hvem, hvor og hvordan man ansøger, er blevet offentliggjort. De lande, der i øjeblikket er berettiget til en ETA, omfatter alle 92 visumfrie lande, herunder Belize. Der er også blevet offentliggjort en liste over krav. Dette kan ændres, indtil ETA er live, men det giver det grundlæggende om, hvad der kan forventes under ansøgningsprocessen.

For at komme i gang skal beliziske statsborgere ansøge om en ETA online. Systemet er helt digitalt, og der er ikke behov for papir eller dokumenter, der sendes med posten. Det betyder, at der ikke er behov for at besøge et konsulat, en ambassade eller et visumcenter. For at udfylde ansøgningen skal ansøgeren indsende følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et kvalificeret land, som Belize.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger, herunder fulde navn(e), fødselsdato, beskæftigelse og kontaktoplysninger.
– Formålet med og detaljer om rejser inden for Storbritannien, herunder oplysninger om fly og indkvartering.
– Et kredit- eller betalingskort til betaling af ETA-ansøgningsgebyret.

Ansøgningsprocessen forventes ikke at tage mere end ti minutter at gennemføre. Beliziske ansøgere vil også blive bedt om at udfylde en onlineformular. Dette omfatter en oplysningsformular vedrørende kriminel fortid og immigrationslovovertrædelser. Ansøgeren skal også bekræfte, om de er – eller nogensinde har været – medlem af en forbudt gruppe eller organisation. Disse vigtige sikkerhedsspørgsmål skal besvares sandfærdigt, hvis du vil risikere retsforfølgelse. Ansøgere, der ikke opfylder sikkerhedskravene, vil blive nægtet adgang.

Sådan behandles en britisk ETA for belizere

ETA-ansøgningen vil blive indsendt til behandling efter betaling af et ikke-refunderbart gebyr. Efter betaling vil ansøgeren modtage en bekræftelsesmail vedrørende indsendelsen. Derefter begynder behandlingstiden med en forventet ekspeditionstid inden for 72 timer. Endnu en bekræftelsesmail vil blive sendt for at verificere, at ansøgeren har en ETA for indrejse i Storbritannien.

Da en godkendt ETA er obligatorisk for at rejse, skal belizere ansøge i god tid før deres planlagte rejsedato. Det er for, at deres ansøgning kan blive behandlet og godkendt. Hvis en ETA bliver afvist, kan ansøgeren appellere afgørelsen eller ansøge om et standardvisum. Besøgende med en kriminel fortid skal f.eks. igennem den almindelige visumproces.

Alle berettigede rejsende, der rejser ind i Storbritannien, skal have en ETA, uanset hvor de rejser fra. Belizere, der rejser inden for Europa og kommer ind i Storbritannien via Irland eller Frankrig, skal f.eks. ansøge om en ETA. Da processen er helt digital, kan det gøres på et hvilket som helst tidspunkt, inden man rejser ind i Storbritannien, forudsat at der er god tid.

Uanset hvordan britiske rejsende rejser ind i landet, skal der fremvises en godkendt ETA ved grænsen og ofte fra afrejselandet. Transportørerne forventes at screene passagererne for ETA’er ved ombordstigning som en betingelse for befordring. Hvis man ikke kan fremvise en gyldig ETA i en lufthavn, havn eller anden station, kan passageren blive nægtet tilladelse til at gå ombord. Ved ankomsten til Storbritannien skal passageren igen fremvise bevis for en gyldig ETA, der er knyttet til deres biometriske pas.

Rejser med britisk ETA for beliziske borgere

En UK ETA er gyldig i alle Storbritanniens fire lande, så belizianere kan rejse til England, Skotland, Wales og Nordirland. Der er ikke behov for yderligere papirarbejde eller tilladelser for at rejse på tværs af de britiske øer. For dem, der krydser ind i Republikken Irland i stedet for Nordirland, kræves der et gyldigt visum til EU’s Schengen-zone. Du kan finde flere oplysninger på siden med ofte stillede spørgsmål i Storbritannien.

Belizianere i Storbritannien

Belizere kan rejse visumfrit i Storbritannien som medlemmer af Commonwealth of Nations. Med en befolkning på over 400.000 har alle berettigede belizianere ret til at besøge Storbritannien for turisme og andre ikke-arbejdsrelaterede årsager. Der er ingen direkte flyvninger, men forbindelser i Mexico og USA giver adgang til alle Storbritanniens større lufthavne.