Komplet guide til den britiske ETA for guatemalanske borgere

Storbritanniens nuværende visumfritagelsessystem vil snart blive ændret til det nye ETA-program. Dette system, som efter planen skal indføres i 2024, vil påvirke rejsende fra Guatemala. Læs videre for at få en komplet guide med alt, hvad guatemalanske statsborgere skal vide, før de rejser til Storbritannien.

Hvad er den britiske ETA for guatemalanske borgere?

ETA, som står for Electronic Travel Authorisation, er et nyt program, der skal erstatte det nuværende britiske system med visumfritagelse. Det er baseret på systemer, der er blevet indført i de senere år i andre lande, såsom det amerikanske ESTA eller det canadiske ETA. Ligesom disse programmer giver ETA regeringen større overblik over folk, der kommer ind i landet, og giver en stærkere måde at screene potentielle sikkerhedsrisici på.

ETA er helt adskilt fra Storbritanniens visumprogram. Det er ikke et visum og har en meget enklere ansøgningsproces end et visum ville have. I stedet fungerer det som en slags digital rejsetilladelse, der giver indehaveren tilladelse til at rejse ind i Storbritannien. Når den træder i kraft, vil guatemalanske borgere være en af de berørte grupper. De skal ansøge om en ETA, før de rejser til Storbritannien.

Hvordan påvirker ETA guatemalanske rejsende?

Guatemala er et af de 92 lande, der har visumfritagelsesordninger med Storbritannien. Rejsende fra disse lande kan under det nuværende system rejse ind i Storbritannien uden at skulle udfylde nogen form for papirer. Dette vil ændre sig under det nye program, da disse rejsende vil skulle ansøge om en ETA.

Den britiske ETA for guatemalanske statsborgere giver rejsende tilladelse til at blive i Storbritannien i op til seks måneder. De kan komme til Storbritannien af en række forskellige årsager, f.eks. dem, der er skitseret nedenfor:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Kortvarige kurser eller studieprogrammer
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Uanset årsagen til deres besøg i Storbritannien skal alle guatemalanske rejsende igennem den samme ETA-ansøgningsproces. Der er nogle undtagelser, ligesom der er undtagelser fra det nuværende visumfritagelsesprogram. Guatemalanere, der ønsker at bo permanent i Storbritannien, opholde sig der i mere end seks måneder eller arbejde der, skal alle ansøge om et visum. Visumansøgningsprocessen forbliver helt adskilt fra ETA.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for guatemalanske statsborgere

Guatemalanere, der planlægger at besøge Storbritannien, bør se på den offentliggjorte liste over krav til ETA. Nogle af disse krav omfatter følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas fra et land på listen over berettigede lande.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger, som vil omfatte forskellige data, såsom fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Årsagen til den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Nogle grundlæggende oplysninger om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom den rejsendes adresse, mens han/hun er i landet.
– Betaling af ETA-ansøgningsgebyret.

Disse oplysninger kan blive ændret. ETA-systemet er endnu ikke indført, og nogle detaljer kan ændre sig, når det er færdigudviklet. Ovenstående information giver dog et generelt overblik over, hvad rejsende kan forvente af det nye program.

Ud over de krav, der er nævnt ovenfor, skal ansøgere oplyse om deres fortid, herunder eventuelle straffeattester, tidligere immigrationsforseelser og eventuelt medlemskab (tidligere eller nuværende) af en forbudt gruppe eller organisation. ETA er designet til at hjælpe med at markere rejsende, der kan udgøre en potentiel trussel mod Storbritanniens eller dets borgeres sikkerhed. ETA-ansøgere med alvorlige tidligere lovovertrædelser kan blive betragtet som en risiko og vil få deres ansøgning afvist.

ETA-ansøgere skal udfylde ansøgningen online. Dette er et helt digitalt system, og der vil ikke være mulighed for at sende en ansøgning med posten.

Behandling af ETA i Storbritannien for guatemalanske statsborgere

En godkendt ETA kan betragtes som en betingelse for transport af rejsebureauer. Det betyder, at rejsende skal starte deres ansøgning i god tid. Hvis de ankommer til deres afgangsgate i lufthavnen uden en ETA at vise personalet, kan de blive nægtet boarding.

Som en del af ansøgningsprocessen skal ansøgere betale et ikke-refunderbart gebyr. Når deres ansøgning er udfyldt, og gebyret er betalt fuldt ud, betragtes ansøgningen som komplet og kan nu behandles.

En ETA-ansøgning kan tage op til 72 timer at behandle, så ansøgere bør huske på dette. De skal vise deres ETA i deres afrejselufthavn og igen ved ankomsten til Storbritannien.

I nogle tilfælde vil en ETA-ansøgning blive afvist. Hvis det sker, har ansøgeren nogle alternativer at gå efter. For det første kan de appellere afgørelsen. Hvis det ikke lykkes, kan de ansøge om et visum i stedet. Det er en mere kompliceret proces og tager meget længere tid. Rejsende med en alvorlig straffeattest, som nægtes en ETA, kan muligvis ansøge om et visum i stedet.

At rejse med UK ETA for guatemalanske statsborgere

En godkendt britisk ETA for guatemalanske statsborgere giver en rejsende tilladelse til at rejse ind i Storbritannien og tilbringe op til seks måneder der. Inden for Storbritannien er der fire konstituerende lande: England, Skotland, Wales og Nordirland. Der er ingen grænsekontrol mellem de fire, så en rejsende med en ETA kan bevæge sig frit mellem dem. Republikken Irland er uafhængig, og ETA er ikke et gyldigt rejsedokument der.

Storbritannien er ikke en del af Schengen-zonen og er ikke længere medlem af Den Europæiske Union. Det betyder, at ETA tillader guatemalanere at besøge Storbritannien, men det giver dem ikke tilladelse til at rejse ind i andre europæiske lande. Guatemalanere, der ønsker at fortsætte deres rejse ved at besøge andre lande i Europa, skal undersøge de relevante indrejsekrav. Den Europæiske Union er i øjeblikket ved at indføre sin egen elektroniske rejsetilladelse, kaldet ETIAS.