UK ETA for botswanske borgere: Hvad du skal vide, før du rejser

I øjeblikket er borgere i Botswana, der ønsker at rejse til Storbritannien, dækket af landets visumfritagelsesprogram. Dette program vil dog snart blive afviklet og erstattet af det nye ETA-system. Dette vil påvirke botswanske statsborgere, der rejser til Storbritannien, såvel som borgere fra over 90 andre lande. Læs denne guide for at finde ud af, hvordan det nye system vil påvirke botswanske rejsende, og hvad de kan forvente før og efter ankomsten til Storbritannien.

Hvad er den britiske ETA for botswanske borgere?

ETA, som står for Electronic Travel Authorisation, er et nyt digitalt rejsesystem, som forventes implementeret af den britiske regering inden udgangen af 2024. Dette program er baseret på programmer, der allerede findes i lande som USA og Canada. Det skal erstatte Storbritanniens nuværende visumfritagelsesprogram.

ETA er i bund og grund en digital formular, der giver besøgende tilladelse til at rejse ind i Storbritannien. Det fungerer som en tilladelse og skal vises i lufthavnen før afrejse og igen ved ankomst. Mange rejsende vil skulle ansøge om en ETA, ikke kun turister – systemet vil også dække besøgende, der kommer til landet på forretningsrejse, dem, der besøger venner eller familie, studerende, der er indskrevet på kurser i Storbritannien, samt folk, der kommer til landet for at modtage medicinsk behandling.

Hvordan vil det nye system påvirke botswanske borgere?

Som de fleste Commonwealth-lande har Botswana et visumfritagelsesprogram med Storbritannien. Det betyder, at botswanske statsborgere på nuværende tidspunkt kan rejse ind i Storbritannien i korte perioder uden at skulle ansøge om et visum. ETA vil ikke ændre på dette. Det vil dog kræve, at botswanere har en ETA, før de kan rejse ind i Storbritannien. Det er vigtigt at bemærke, at ETA ikke er et visum. Ansøgningsprocessen er langt enklere og hurtigere end en visumansøgning.

Når en britisk ETA for botswanske statsborgere er blevet udstedt, kan en rejsende blive i landet i op til seks måneder. De kan ikke arbejde, mens de er i Storbritannien. Hvis de ønsker at blive i landet i en længere periode, eller hvis de har til hensigt at arbejde i Storbritannien, skal de igennem en separat visumansøgningsproces.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for botswanske statsborgere

Før man påbegynder ETA-ansøgningen, bør man kontrollere, at man opfylder kriterierne. Botswanske statsborgere er på ETA-listen. De bør også tage et kig på den offentliggjorte liste over krav til en ETA. Dette kan ændre sig i fremtiden, når systemet træder i kraft. Men den nuværende liste giver overblik over, hvad den enkelte ansøger kan forvente.

ETA-ansøgningsformularen er kun tilgængelig online. Dette er et fuldt digitalt system, der er designet til at hjælpe regeringen med at nå sit mål om at digitalisere grænserne, så der findes ikke noget papirbaseret alternativ. Når de rejsende udfylder formularen, skal de sikre sig, at de allerede har forberedt alle nødvendige oplysninger, f.eks:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et af landene på kvalifikationslisten.
– Et nyligt digitalt foto, der opfylder retningslinjerne for pasfoto.
– Personlige oplysninger, såsom fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Formål med at besøge Storbritannien.
– Detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, herunder deres adresse, mens de er i landet.
– Betaling for ETA-gebyret.

Ud over disse oplysninger skal ansøgerne oplyse detaljer om deres fortid. ETA-ansøgere vil blive spurgt, om de har en straffeattest, om de nogensinde har begået immigrationsforbrydelser, og om de er eller nogensinde har været medlem af en forbudt gruppe eller organisation. Hvis de anses for at udgøre en sikkerhedsrisiko for Storbritannien, vil deres ansøgning ikke blive godkendt.

Behandling af UK ETA for botswanske borgere

ETA har en behandlingstid på op til 72 timer. Formularen skal udfyldes fuldstændigt, og det ikke-refunderbare gebyr skal betales, før behandlingsperioden kan begynde.

Mange flyselskaber og andre transportører forventes at gøre en godkendt ETA til en betingelse for transport. Derfor er det vigtigt, at rejsende ansøger om deres ETA i god tid, så den kan nå at blive færdigbehandlet, inden de ankommer til lufthavnen. Passagerer, der ankommer til deres gate uden en godkendt ETA, som de kan vise flyselskabets personale, kan blive nægtet boarding.

Hvis en ETA bliver afvist af en eller anden grund, kan rejsende appellere beslutningen eller gå igennem en separat visumansøgningsproces. Det vil tage betydeligt længere tid, så det er noget, man skal huske på, når man laver ansøgningen. Rejsende forventes at vise bevis for deres ETA i deres afrejselufthavn og igen ved ankomsten til Storbritannien.

Rejser med UK ETA for botswanske statsborgere

Når den britiske ETA for botswanske statsborgere er blevet godkendt, kan en rejsende tilbringe op til seks måneder i Storbritannien. Inden for Storbritannien kan de nyde godt af den frie bevægelighed. Selvom Storbritannien består af fire delstater, er der ingen intern grænsekontrol. Derfor kan en rejsende med en gyldig ETA besøge England, Skotland, Wales og Nordirland, som de ønsker. De kan rejse internt med fly, tog, færge eller bil.

ETA er kun gyldig for Storbritannien. Da Storbritannien hverken er medlem af EU eller Schengen-zonen, vil en godkendt ETA ikke have nogen fordele eller gyldighed for rejsende, der ønsker at besøge andre europæiske lande. De, der planlægger at krydse grænsen til Republikken Irland, tage toget til Frankrig eller besøge et andet europæisk land som en del af deres rejse, bliver nødt til at undersøge de relevante indrejsekrav og ansøge om papirarbejde eller tilladelser separat.

Botswanske besøgende i Storbritannien

Botswana var tidligere det britiske protektorat Bechuanaland, men blev uafhængigt i 1966. Landet har fortsat stærke bånd til Storbritannien, og dets første præsident, den store patriot Seretse Khama, blev udnævnt til KBE af dronning Elizabeth II. Det er et lille land med en befolkning på kun 2,3 millioner mennesker og en usædvanlig lav befolkningstæthed takket være de ugæstfrie forhold i Kalahari-ørkenen.

På trods af sin lille størrelse er Botswana en af verdens hurtigst voksende økonomier, hovedsageligt på grund af sin blomstrende diamantindustri. Det betyder, at flere og flere botswanske borgere besøger Storbritannien i forbindelse med forretning og fornøjelse. Storbritannien har en lille botswansk diaspora, og medlemskabet af Commonwealth betyder, at forholdet mellem de to lande er venskabeligt, så det skaber en positiv baggrund for besøgende.