Britisk pas på 4. pladsen i 2024 World’s Strongest Passport Index

| januar 11, 2024
Britisk pas på 4. pladsen i 2024 World's Strongest Passport Index

Det britiske pas har større rejsefrihed end tidligere og er steget to pladser på Henly Passport Index 2024.

Henley & Partners, det førende globale firma inden for rådgivning om ophold og statsborgerskab ved investering, udgiver Henley Passport Index hvert kvartal.

Gennem historien har den generelle tendens været mod større rejsefrihed.

Den globale mobilitetskløft mellem top og bund i indekset har nået et rekordhøjt niveau.

“Det gennemsnitlige antal destinationer, som rejsende kan få adgang til uden visum, er næsten fordoblet fra 58 i 2006 til 111 i 2024,” siger Dr. Christian H. Kaelin, formand for Henley & Partners, via en pressemeddelelse.

Han tilføjede: “Men nu, hvor vi går ind i det nye år, kan de højest rangerede lande rejse til svimlende 166 flere destinationer uden visum end Afghanistan, som ligger i bunden af ranglisten med adgang til kun 28 lande uden visum.”

Sådan er Henley Passport Index sammensat

I 19 år har Henley Passport Index rangeret pas baseret på antallet af visumfrie rejsedestinationer, der er tilgængelige for deres indehavere.

For at gøre dette trækker Henley & Partners på eksklusive og officielle data fra International Air Transport Association (IATA).

Hvert land optjener et point for hver destination, de kan besøge uden at få et visum eller et regeringsgodkendt e-visum inden afrejse.

Dette omfatter tilfælde, hvor rejsende kan få et visum ved ankomsten, en besøgstilladelse eller en elektronisk rejsetilladelse, når de ankommer til deres destination.

Der gives dog ingen point for destinationer, der kræver visum, eller hvor pasindehaveren skal have et e-visum inden afrejse.

Britisk pas klatrer til 4. pladsen; europæiske lande dominerer top ti

Britiske pasindehavere har nu visumfri adgang til 191 destinationer sammenlignet med kun 188 for et år siden. Den sprang fra 6. pladsen i 2022 til 4. pladsen i 2023 og gik ind i 2024.

Mange andre europæiske lande sprang op ad ranglisten.

Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien deler nu førstepladsen med Singapore og Japan. Disse lande har de stærkeste pas i verden.

Borgere fra de fire EU-lande kan besøge 194 ud af 227 destinationer uden visum. De to asiatiske nationer har domineret førstepladsen på Henley Passport Index i de sidste fem år.

Sydkorea har opnået visumfrihed til 193 destinationer og følger dermed Finland og Sverige på andenpladsen.

Fire andre EU-lande, Østrig, Danmark, Irland og Holland, deler tredjepladsen med visumfri adgang til 192 lande.

Belgien, Luxembourg, Norge og Portugal slutter sig til Storbritannien på fjerdepladsen.

Næsten de resterende top 10-placeringer er besat af europæiske nationer, med Grækenland, Malta og Schweiz på 5. pladsen.

Australske og newzealandske pas steg på ranglisten og sikrede sig 6. pladsen med 189 destinationer, der er tilgængelige uden visum. Tjekkiet og Polen slutter sig også til dem på sjettepladsen.

Sammen med Canada og Ungarn ligger USA på en 7. plads. Disse lande har adgang til 188 destinationer uden forudgående visum.

De sidste ti på listen er Estland, Litauen, Letland, Slovakiet, Slovenien og Island.

Trafikken af rejsende forventes at stige fremover

Ifølge Frederic Leger, IATA’s Senior Vice President for Commercial Products and Services, vil passagertrafikken blive fordoblet inden 2040.

Derfor vil optimering og strømlining af lufthavnsprocesser, såsom automatisering af kontrol og verificering af rejsedokumenter, fortsætte fremadrettet.

Rejsende kan også snart rejse uden pas. Lande vender sig mod biometriske systemer, såsom ansigtsscanninger og fingeraftryk, for hurtigere immigrationskontrol.

Den britiske regering planlægger at implementere ansigtsgenkendelsesteknologi ved sine grænser, efter Dubai og Australien som forbilleder.

EU vil også udrulle sit biometriske grænsekontrolsystem Entry/Exit System (EES) i oktober 2024.

Flere lande bruger elektroniske rejsetilladelser

Mange lande er også i gang med at fjerne behovet for visa og bruger digitale rejsetilladelser til at strømline immigrationsprocessen uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Storbritannien har allerede lanceret sin nye elektroniske rejsetilladelse (ETA). Det er obligatorisk for rejsende, der ikke har brug for et visum for at besøge England, Wales, Skotland og Nordirland.

Den britiske ETA har kun været tilgængelig for Qatari-rejsende fra november 2023.

I februar 2024 åbner det britiske ETA-system for borgere fra Golfstaternes Samarbejdsråd. Det drejer sig om landene Bahrain, Kuwait, Oman, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater (UAE).

Et andet arabisk land, Jordan, hvis borgere tidligere skulle have visum, før de rejste til Storbritannien, vil også kunne bruge det nye ETA-system fra februar.

I 2024 forventer den britiske regering, at alle udlændinge uden visum skal have en gyldig ETA, før de rejser til Storbritannien.

EU vil også implementere et elektronisk dokumentsystem svarende til det britiske ETA, European Information and Travel Authorization System (ETIAS), for statsborgere uden visum, der rejser ind i Schengen-zonen i midten af 2025.

Kenya har på den anden side helt afskaffet visa. Det vil udstede elektroniske rejsetilladelser til alle rejsende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *