Ikke-EU-besøgende i Spanien skal nu have bevis på indkvartering og et invitationsbrev

| februar 29, 2024
Ikke-EU-besøgende i Spanien skal nu have bevis på indkvartering og et invitationsbrev

Spanien udsendte en rejsevejledning til britiske statsborgere og andre indehavere af ikke-EU-pas, som sagde, at de skulle have bevis på indkvartering eller et sted at bo.

Det kan være en bookingbekræftelse for et hotel eller Airbnb, et adressebevis, hvis man besøger sin egen ejendom eller sit andet hjem i Spanien, eller et adressebevis, hvis man bor hos venner, familie eller en anden tredjepart.

Derudover skal besøgende fremvise et “carta de invitación” eller et invitationsbrev, hvis de bor hos venner, familie eller andre tredjeparter.

Besøgende fra lande uden for EU skal fremvise dokumentation for indkvartering ud over andre indrejsekrav, såsom gyldigt pas, visum (hvis relevant), returbillet og dokumentation for tilstrækkelige økonomiske ressourcer.

Denne regel blev indført den 1. januar 2022, men mange turister, især dem fra Storbritannien, overser den ofte.

Ifølge en rapport fra Daily Express kan de, der ikke kan fremvise disse to juridiske dokumenter, blive idømt bøder på op til 8.000 pund eller blive sendt hjem.

Hvad er en carta de invitación?

Ikke-EU-borgere, der besøger Spanien, skal have en carta de invitación, hvis de ikke har booket kommerciel indkvartering som et hotel eller Airbnb.

En carta de invitación er et officielt dokument, som en person med lovligt ophold i Spanien skal anmode om på det nærmeste politikontor for at være vært for en ikke-EU-borger.

Ikke-EU-borgere, der besøger Spanien, skal typisk indsende dette dokument som en del af deres visumansøgningsproces.

Det viser formålet med og varigheden af den rejsendes besøg, bevis for indkvartering og økonomisk støtte.

Britiske rejsende kan ofte overse dette, da de ikke behøver visum for at komme ind i Spanien.

Besøgende, der ikke har brug for et visum til et kort ophold, kan stadig blive bedt om at fremvise det ved grænsen.

Et carta de invitacion er gyldigt i 90 dage, hvilket er den maksimale tid, ikke-EU-borgere kan opholde sig i Schengen-området.

Ansøgning om et carta de invitación

Det skal bemærkes, at rejsende til Spanien ikke anmoder om en carta de invitacion – det er den person, der er vært for dem, når de besøger.

Spanske statsborgere eller udlændinge, der bor lovligt i Spanien, skal først bestille tid på et politikontor.

De kan kun fremvise kravene til en carta de invitacion under deres aftale. Disse krav omfatter følgende:

  • En lejekontrakt eller et skøde bekræfter, at en person ejer eller lejer en ejendom.
  • Rådhusets registreringsdokument(empadronamiento)
  • En kopi og et originalt dokument, der beviser, at værten er lovligt bosiddende i Spanien – spanske statsborgere skal fremvise Documento Nacional de Identidad (DNI). Samtidig kan udenlandske beboere i Spanien bruge Número de identidad de extranjero (NIE) eller deres EU-udlændingenummer eller Tarjeta de Identidad de Extranjero (TIE) eller udlændingeidentifikationskort fra lande uden for EU.
  • En kopi af passet for den besøgende, der rejser til Spanien.
  • Udfyldt ansøgningsskema
  • Statsligt ansøgningsgebyr på ca. 80-85 euro, hvoraf en del skal betales ved indsendelse af dokumenter og resten, når dokumentet afhentes.

En politistation udsteder typisk en carta de invitación samme dag, men i nogle tilfælde kan det tage helt op til en måned.

Når carta de invitación er klar, skal værten hente den på politistationen og sende den til den besøgendes hjemland.

Besøgende skal modtage deres carta de invitación og medbringe den, når de rejser til Spanien.

At få en carta de invitación og sende den til besøgende, der rejser til Spanien, kan tage alt fra 20 til 60 dage.

Andre påmindelser til britiske borgere, der besøger EU-lande

Britiske statsborgere kan rejse ind i EU’s Schengen-område uden visum for korte ophold, men de skal sikre sig, at deres pas opfylder to betingelser.

For det første må britiske pas ikke være over ti år gamle på udrejsedagen. Britiske statsborgere, der stadig bruger røde pas, opfylder muligvis ikke dette krav.

For det andet skal passet være gyldigt i mindst tre måneder, når de forlader EU eller vender hjem. Den britiske regering anbefaler, at britiske rejsendes pas har mindst seks måneder, før de udløber.

I oktober 2024 vil EU erstatte stempling af pas med det automatiserede Entry/Exit System(EES).

Dette vil påvirke rejsende uden visum, såsom britiske statsborgere, samt indehavere af visa til kortvarige ophold.

Ind- og udrejsesystemet bruger biometriske data, såsom fingeraftryk eller ansigtsscanninger, til at registrere ind- og udrejser ved Schengen-områdets ydre grænser.

I midten af 2025 vil EU også lancere sit European Travel Information and Authorization System(ETIAS) for alle rejsende uden visum.

ETIAS fungerer på samme måde som Storbritanniens elektroniske rejsetilladelse (ETA), hvilket giver mulighed for forhåndsscreening af rejsende og en mere problemfri rejseoplevelse.