Nordirsk dommer afgør, at Rwanda-lov ikke skal gælde for regionen

| maj 15, 2024
Nordirsk dommer afgør, at Rwanda-lov ikke skal gælde for regionen
Billede af Kenneth Allen via Wikimedia Commons

En nordirsk dommer har afgjort, at den kontroversielle Rwanda-lov fra Storbritannien ikke skal gælde for regionen.

Højesteretsdommer Michael Humphreys erklærede en del af Rwanda-loven for uforenelig med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, rapporterede The Guardian.

Det er typisk en sanktion fra en britisk domstol, som sender lovgivningen tilbage til parlamentet for at blive omarbejdet.

Den nordirske dommer sagde også, at det er i strid med Windsor Framework, som Storbritannien og Den Europæiske Union (EU) i fællesskab er blevet enige om efter Brexit.

Windsor Framework specificerer, at rettighedsbestemmelserne i Nordirlands Langfredagsaftale fra 1998 ikke kan reduceres.

Langfredagsaftalen var en politisk aftale mellem den britiske og den irske regering, som afsluttede 30 års konflikt i Nordirland, kendt som the Troubles.

Hunphreys afgørelse viste dog, at bestemmelserne i Rwanda-loven førte til en “forringelse af rettighederne” i Nordirland.

Det gælder også rettighederne for beboere, der søger asyl i regionen.

Dommen blev afsagt i to sager: den ene anlagt af den nordirske menneskerettighedskommission og den anden af en 16-årig asylansøger fra Iran, som bor i Nordirland.

Menneskerettighedsadvokater siger, at den nordirske dommers afgørelse kan føre til klager over diskrimination. Det skyldes, at den behandler asylansøgere i forskellige dele af Storbritannien forskelligt.

Den britiske regering vil appellere afgørelsen

Storbritanniens premierminister Rishi Sunak sagde, at “dommen ikke ændrer noget” ved landets planer om at sende illegale migranter til Rwanda.

Den sagde også, at den nordirske dommers afgørelse ikke havde nogen konsekvenser for lovligheden af den nye lov.

“Forpligtelserne i Langfredagsaftalen skal fortolkes, som de altid har været tænkt, og ikke udvides til at dække emner som illegal migration,” sagde han.

Den britiske regering fortsætter med at samle illegale migranter, som skal deporteres til Rwanda i løbet af de kommende uger.

“Intet kan distrahere os fra det eller få os til at overholde den tidsplan, jeg har lagt. Vi må starte flyvningerne for at stoppe bådene,” sagde Sunak.

Rwanda-loven er afgørende for Sunaks plan om at bekæmpe illegal migration. Den skal forhindre migranter i at krydse Den Engelske Kanal for at komme til Storbritannien.

På den anden side hilste Sinead Marmion, advokaten, der repræsenterede teenagedrengen, afgørelsen velkommen.

“Langfredagsaftalen har altid været et fyrtårn af menneskerettighedsbeskyttelse og håb,” sagde hun.

Marmion tilføjede, at afgørelsen sikrede, at disse rettigheder gælder for hele samfundet – inklusive asylansøgere.”

Hun sagde, at det sender et budskab til den britiske regering: “Ikke alene vil asylansøgere være velkomne i Nordirland, men de vil også være juridisk beskyttet.”

Asylansøgere, der i øjeblikket er tilbageholdt og klar til det første fly til Rwanda, kom til Storbritannien, før den nye lov trådte i kraft.

Den nordirske dommers afgørelse vil ikke få direkte indflydelse på dem.

Men fremtidige asylansøgere, der står over for tvangsfjernelse til Rwanda, kan bruge mandagens afgørelse til at anfægte deres fjernelser.

Vejen til Storbritanniens Rwanda-lov

Mange migranter, der krydser Den Engelske Kanal for at komme til Storbritannien, har søgt om asyl. Regeringen har tidligere bevilget dette til mange.

Men den britiske regering mener, at migranter, der ankommer til Storbritannien ulovligt, ikke er flygtninge.

Det skyldes, at de ikke søgte asyl i det første sikre land, de ankom til, som for eksempel Frankrig.

I 2022 indgik Storbritannien en aftale med Rwanda om at sende blinde passagerer og bådmigranter til det østafrikanske land.

Hvis disse illegale migranter søger asyl i Storbritannien, vil regeringen vurdere deres krav, mens de opholder sig i Rwanda.

Hvis deres asylansøgninger bliver godkendt, kan migranterne blive der.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol udfordrede dog den britiske regerings forsøg på at deportere personer til Rwanda.

Sagen blev afgjort af den britiske højesteret i 2023.

Den fastslog, at Rwanda var usikkert, da det kunne sende migranter tilbage til de hjemlande, de var flygtet fra.

For at løse dette problem har Storbritannien og Rwanda underskrevet en internationalt bindende traktat for at styrke beskyttelsen af migranter.

Den sikrede, at Rwanda ikke ville sende migranter, der blev deporteret fra Storbritannien, tilbage til deres hjemland eller noget andet usikkert land.

Traktaten indførte også et styrket end-to-end asylsystem, herunder et overvågningsudvalg, der skal sikre overholdelse.

I april 2024 vedtog det britiske parlament lovforslaget, og en kongelig opstigning gjorde det til lov.

Indenrigsministeriet sendte hurtigt håndhævelseshold af sted for at tilbageholde den første gruppe migranter med henblik på deportation til Rwanda.

Det har også forberedt sig på at sende de første migranter til det østafrikanske land. Flyvninger er planlagt om ni til elleve uger.

Det inkluderer at øge kapaciteten i interneringsfaciliteterne og uddanne flere sagsbehandlere til at vurdere asylansøgninger hurtigt.