Cardiff i Storbritannien er den bedste europæiske by for indvandrere ifølge 2023 Report on the Quality of Life in European Cities.
Cardiff, hovedstaden i Wales, er en af Storbritanniens ældste bebyggelser. Den er kendt for sine havne, historiske slotte og stolte sportstraditioner.
I Europa-Kommissionens undersøgelse blev indbyggerne spurgt, om de synes, at deres by er et godt sted for indvandrere.
De spurgte også, om deres by var indbydende for medlemmer af LGBTQ+-samfundet, ældre mennesker og børnefamilier.
Næsten alle – 95 procent – af indbyggerne i Cardiff mener, at deres by er et fremragende sted for de nævnte grupper af mennesker.
Lissabon i Portugal sikrede sig andenpladsen med en score på 90 procent.
En anden by i Portugal, Braga, kom ind på tredjepladsen og scorede kun én procent lavere end Lissabon.
To andre britiske byer blev anset for at være de bedste for indvandrere. Det er byområdet Tyneside i Nordengland på syvendepladsen og Glasgow i Skotland på tiendepladsen.
Andre inkluderende byer i top ti er Groningen i Holland, Gdańsk i Polen, Barcelona i Spanien, Hamborg i Tyskland og Helsinki i Finland.
Ifølge undersøgelsen har byer, der foretrækkes af indvandrere og børnefamilier, også højere tilfredshed med den lokale offentlige administration.
Livskvalitet for indvandrere i Den Europæiske Union
Rapporten 2023 Quality of Life in European Cities afslører, at i gennemsnit tre ud af fire indbyggere, eller 73 procent, mener, at deres by var et godt sted for indvandrere at bo.
“Ikke-hovedstæder ses også som et bedre sted at bo for migranter og familier med små børn,” står der i Europa-Kommissionens erklæring.
Ser man på specifikke steder, betragtes byer i de nordlige regioner som bedre byer for indvandrere med 79 procent.
På den anden side scorede østlandenes byer lavere, idet 67 procent mente, at deres by var egnet til personer født i udlandet.
Indvandrere foretrækker at bo i byer
Undersøgelsen viste, at udenlandsk fødte personer i Den Europæiske Union (EU) har tendens til at bo mere i byer end i landsbyer eller landområder.
Indvandrere, der er født i en anden EU-medlemsstat eller uden for EU, opfattede også byerne som bedre steder at bo.
“De udgør 15% af befolkningen i byerne, sammenlignet med 10% i byerne og 6% i landdistrikterne,” står der i rapporten.
Rapporten nævner, at indvandrere kan have særlige behov. Derfor prioriterer de visse af byens karakteristika og faciliteter højere end den generelle befolkning.
For eksempel står indvandrere over for flere udfordringer med at opbygge et solidt socialt netværk og kan have forskellige integrationsbehov.
Derudover kan kvaliteten af politikker på lokalt niveau have stor indflydelse på indvandrere, som er mere udsatte for arbejdsløshed og overfyldte boligforhold.
Indvandrere, især ikke-EU-borgere, har også en højere risiko for fattigdom eller social udstødelse sammenlignet med værtslandets egne borgere.
Adfærd hos indbyggere i og uden for hovedstaden
Procentdelen af byboere, der ser deres by som et godt sted for indvandrere, svarer til det nationale gennemsnit.
Undersøgelsen afslørede dog en forskel mellem hovedstads- og ikke-hovedstadsbeboeres opfattelser af deres by.
Flere mennesker, helt præcist 75 procent, ser ikke-hovedstæder som gunstige for indvandrere sammenlignet med 70 procent for hovedstæder.
De fleste indbyggere i byer uden for hovedstaden har en tendens til at se deres byer som imødekommende over for indvandrere.
På den anden side mener færre indbyggere i hovedstæderne, at deres by er egnet til udenlandsk fødte personer.
Storbritannien er et af de lande, folk helst vil migrere til
Storbritannien er stadig en af de største destinationer for migranter, der ønsker bedre muligheder i livet.
Landet har tiltrukket fagfolk fra forskellige områder, såsom finans, sundhed, uddannelse og teknologi.
En omfattende undersøgelse fra 2023 udpegede Storbritannien som det tredjebedste land for personer, der søger indvandring, på trods af de højere leveomkostninger.
Storbritannien har også været blandt de mest imødekommende over for indvandrere blandt de europæiske byer.
Det blev for nylig rangeret som det ottende nemmeste land for ikke-EU-borgere at få statsborgerskab i.
Dette er baseret på en analyse af immigrationsdata fra 2009 til 2021 foretaget af EU’s statistiske kontor, Eurostat.
Hvis man fokuserer på succesraten for ansøgninger fra ikke-EU-borgere over 12 år, fik omkring tre ud af 50 (3,2%) tildelt britisk statsborgerskab.
Stramning af Storbritanniens indvandringspolitik
Den britiske regering vil gennemføre betydelige ændringer i indvandringspolitikken i løbet af 2024.
Ændringerne vil reducere den stigende samlede nettomigration i landet med omkring 300.000 årligt og lægge mindre pres på de offentlige tjenester.
Officielle tal fra Office for National Statistics (ONS) anslår Storbritanniens nettomigration fra juni 2022 til juni 2023 til 672.000.
Blandt de vigtigste indvandringspolitikker er en forhøjelse af den årlige minimumsindkomst for faglærte arbejdere og familievisumansøgere.
De nye regler forbyder også sundheds- og plejepersonale og mange internationale studerende at tage deres pårørende med til Storbritannien.
Landet har også oplevet en bemærkelsesværdig stigning på 930% i udstedelsen af visa til pårørende siden 2019.