UK ETA for finske statsborgere: En komplet guide

Hvis du planlægger at besøge Storbritannien efter 2024, skal du kende til Storbritanniens nye ETA-system. Inden for denne nye ordning skal alle statsborgere, der i øjeblikket ikke behøver visum for at besøge Storbritannien, herunder finner, ansøge om en ETA, før de rejser. Det er forbudt at rejse ind i Storbritannien uden denne ETA. Lær, hvordan systemet fungerer, og hvordan du ansøger om en ETA for finske statsborgere i denne guide.

Hvad er den britiske ETA for finske statsborgere?

Storbritanniens nye ETA-system vil være fuldt operationelt i 2024. En ETA, som betyder Electronic Travels Authorization, er en ny tilladelsesordning, der fungerer som en visumfritagelse. Principperne i ordningen kan være velkendte for dem, der har erfaring med at besøge USA, som har en lignende ESTA-ordning (Electronic System for Travel Authorization). På samme måde har EU, herunder Finland, sit eget ESTA (European Travel Information and Authorisation System) til visumfrie besøgende fra lande uden for EU.

I et forsøg på at styrke sikkerheden og digitalisere indrejseprocessen ved grænsen blev Storbritanniens ETA-system annonceret som en del af en ny lov om nationalitet og grænser. For finske besøgende vil dette tilføje et ekstra onlinetrin i form af en digital “tilladelse til at rejse”-ansøgning.

Denne nye ETA-regel påvirker finnerne sammen med 91 andre lande, herunder alle EU-lande, undtagen Irland. De berørte er lande, der ikke kræver visum for at besøge Storbritannien på et kort ophold på højst 6 måneder. Det dækker turist- og forretningsrejser samt familiesammenføringer, indskrivning på en uddannelse eller lægebehandling. Alt dette er gyldige grunde til at rejse ind i Storbritannien med en ETA.

Hvordan vil det nye ETA-system påvirke finske borgere?

Den nye britiske ETA er et ekstra skridt i rejseprocessen. Finner kan ikke længere bare rejse ind i Storbritannien med et pas; de skal forberede sig på og modtage en ETA, før de ankommer. Det vil ændre den universelle bevægelsesfrihed, som finnerne engang havde. Kort sagt kan finske statsborgere ikke længere rejse ind i Storbritannien lige så let, som de kan rejse på tværs af EU.

Finner behøver stadig ikke visum for at rejse ind i Storbritannien. De har lov til at besøge landet i op til 180 dage pr. rejse. Der kræves visum for ophold på mere end 180 dage, og for finner, der begynder at arbejde i Storbritannien. Der kræves ikke en visumansøgning for korte ophold, men det gør en UK ETA for finske statsborgere. Uden en ETA vil finnerne ikke få lov til at rejse ind i Storbritannien.

ETA-ansøgningen er en onlineproces, der er designet til at være hurtig og bekvem. Det er ikke nødvendigt med fysiske dokumenter eller personlige besøg på konsulatet, som beskrevet nedenfor.

Ansøgning om UK ETA for finske statsborgere

ETA-systemet er endnu ikke færdigudviklet, men det grundlæggende er kendt. For det første er de, der er berettiget til en ETA, blevet annonceret til at omfatte alle 92 nuværende visumfrie lande, inklusive Finland. En komplet liste over krav er også blevet offentliggjort. Dette kan ændre sig, efterhånden som ETA gennemgår sit prøveår, men det giver en god oversigt over, hvad man kan forvente under ansøgningsprocessen.

Finske statsborgere skal ansøge om en ETA online via den officielle britiske portal. Dette system er designet til at være helt digitalt, uden behov for papir eller dokumenter sendt med posten. Det er heller ikke nødvendigt at besøge et konsulat, en ambassade eller et visumcenter, når man besøger Storbritannien. Ansøgeren bør have følgende ved hånden, når onlineformularen udfyldes:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et kvalificeret land, såsom Finland.
– Et nyere digitalt foto i passtørrelse.
– Personlige oplysninger, herunder fulde navn(e), fødselsdato, beskæftigelse og kontaktoplysninger.
– Formålet med og detaljer om rejsearrangementer i Storbritannien.
– Et kredit- eller betalingskort til betaling af ETA-ansøgningsgebyret.

Finske ansøgere skal også udfylde en oplysningsformular, der bekræfter, at ansøgeren ikke har en kriminel fortid, har begået immigrationsforbrydelser eller er medlem af en forbudt gruppe. Sådanne sikkerhedsspørgsmål skal besvares nøjagtigt af hensyn til risikoen for fremtidig retsforfølgelse. Hvis en ansøger viser sig at udgøre en risiko for Storbritanniens sikkerhed, vil vedkommende blive nægtet indrejse. For personer med en kriminel fortid kræves der ofte et standardvisum i stedet for en ETA.

Behandling af UK ETA for finske statsborgere

Selve ETA-ansøgningstiden er kort og tager ikke mere end 10 minutter. Men efter indsendelse og betaling af gebyret kan det tage op til 72 timer at behandle. Storbritannien vil bestræbe sig på at holde behandlingstiden kort, men forsinkelser kan forekomme. Det hele foregår elektronisk, og ansøgeren får en e-mail som bekræftelse på, at det er lykkedes.

Da den potentielle behandlingstid er 72 timer, skal finske ansøgere sikre sig, at de ansøger i god tid inden deres planlagte rejsedato. Da en ETA nu er et obligatorisk krav, kan en ansøger blive nægtet indrejse i landet, hvis der ikke straks ansøges om en tilladelse. Hvis en ETA afvises, forventes der at være en appelproces. Ansøgeren kan blive bedt om at udfylde et visum i stedet, især hvis de ikke opfylder visse sikkerhedskrav.

Finner kan ansøge om en ETA fra et hvilket som helst sted, og uanset hvordan de har tænkt sig at rejse ind i Storbritannien. Finner, der rejser gennem Europa og f.eks. kommer ind via Frankrig, skal fremvise en gyldig ETA ved grænsen til Kanalen. Dette behøver ikke at blive gennemført i Finland, men kan gøres i Frankrig eller et andet sted, hvis man rejser rundt i Europa.

Uanset hvordan ansøgeren rejser ind i Storbritannien, skal der fremvises en godkendt ETA ved grænsen og nogle gange i udrejselandet. Direkte flyselskaber forventes at screene deres passagerer for at sikre, at de har en gyldig ETA. Manglende fremvisning af en ETA-bekræftelse kan medføre, at passageren forbydes boarding. Ved ankomsten til Storbritannien skal passageren fremvise sin gyldige ETA og sit biometriske pas ved en eGate for at få hurtig adgang til grænsen.

At rejse med UK ETA for finske statsborgere

En UK ETA er gyldig i hele Storbritannien og giver finnerne mulighed for at rejse til England, Skotland, Wales og Nordirland uden yderligere papirarbejde. Dette omfatter også kronbesiddelser som Isle of Man, Jersey eller Guernsey. Desuden kan finnerne som EU-medlemmer rejse ind i Storbritannien via færger, ligesom i Frankrig og Irland. Finske besøgende kan læse UK FAQ for yderligere oplysninger.

Finsk i Storbritannien

Finner kan rejse visumfrit i Storbritannien og skal blot ansøge om en ETA. Der er masser af højdepunkter for finner, der besøger Storbritannien, fra kulturelle knudepunkter som London til landets nationalparker. Det anslås, at der bor omkring 20.000 finner i Storbritannien, og mange af dem kommer til London for at arbejde og nyde livet. Der er også mange måder at komme til Storbritannien på fra Finland, herunder direkte fly fra Helsinki, Tampere og Rovaniemi.