Den britiske ETA for spanske statsborgere forklaret

Med planer om, at udrulningen skal være afsluttet ved udgangen af 2024, vil alle besøgende i Storbritanniens fire individuelle nationer blive underlagt et nyt ETA-system. Ansøgninger om en ETA skal indsendes i god tid før rejsedatoen, og det gælder også for alle rejsende og nationaliteter, der tidligere har været berettiget til visumfritagelse.

Den følgende artikel vil give de vigtigste oplysninger til spanske statsborgere, der har til hensigt at rejse til Storbritannien efter 2023, hvordan de kan blive påvirket af installationen af det nye system, og tips til, hvordan man ansøger om ETA.

Hvad er den britiske ETA for spanske statsborgere?

Indenrigsminister i den daværende konservative regering, Priti Patel, annoncerede ændringer til UK Nationality and Borders Act 2022.

Under denne nyligt vedtagne lovgivning vil alle britiske grænser være fuldt digitaliserede, og alle besøgende i Storbritannien vil kræve en ny elektronisk tilladelse for at få adgang til et kortvarigt ophold.

Fra 2024 vil tilladelsen være en elektronisk rejsetilladelse (ETA), der svarer til de programmer, der findes i andre lande som USA, Canada, Australien og New Zealand. Den gælder for alle fire lande i Storbritannien: England, Wales, Skotland og Nordirland.

Processen er designet til at stramme op på indvandringen og opretholde kontrollen efter Storbritanniens udtræden af EU uden større afbrydelser i den problemfri rejse for ægte besøgende.

Hvem er berørt af ETA?

Før denne lovgivning var mange landes borgere i stand til at besøge Storbritannien uden behov for visum, blot med et nationalt identitetskort (for lande i Schengen-zonen) eller pas. Ændringerne i Nationality and Borders Act fjerner privilegiet om visumfritagelse og indfører ETA.

Denne liste over lande, som ETA gælder for, er 92, som den er offentliggjort i øjeblikket, og Spanien er inkluderet på denne liste over berettigede lande. Besøgende fra Spanien skal indsende en ansøgning om ETA, uanset årsagen til deres rejse – turisme, forretning, uddannelse, medicinsk behandling og besøg hos familie og venner er alle gyldige årsager.

ETA vil gælde for alle mulige lovlige måder at rejse ind i Storbritannien på fra 2024 og frem. Det betyder, at det digitaliserede system vil være på plads overalt, fra lufthavne til søhavne og Eurostar-toghavne.

Hvordan vil det nye system påvirke spanske borgere?

I årene før det nye ETA-system behøvede spanske statsborgere, der ønskede at rejse til Storbritannien, ikke at ansøge om visum, hvis deres planlagte ophold varede mindre end 6 måneder, fordi de kom fra et EU-land. Så længe de opfyldte standardkravene til besøgende.

Fra 2024 og fremefter vil ingen af disse tidligere regler gælde, og alt vil overgå til kravet om en ETA-tilladelse for at kunne rejse ind i landet.

Hvad er ansøgningsprocessen for en ETA?

Selvom der kan være nogle mindre ændringer, før den forventede udrulning er afsluttet, er ansøgningsprocessen kendt.

Her er, hvordan og hvad der kræves for at ansøge om en UK ETA for spanske statsborgere:

ETA er et digitalt system, og alle ansøgninger skal indgives online. Du kan ikke ansøge ved at indsende papirer eller ved at møde op personligt.

Alle rejsende på en ETA har brug for følgende:

– Et gyldigt spansk pas.
– Et nyligt pasfoto i digitalt format for at gøre det nemmere at bruge.
– En gyldig e-mailadresse.

Ansøgningsskemaet vil bede om følgende oplysninger:

– Personlige oplysninger – fuldt navn, fødselsdato og nuværende bopælsadresse.
– Pasoplysninger – nummer, udstedelsesdato og udstedelsesland
– Ansættelsesoplysninger – navn, adresse og kontaktoplysninger på deres arbejdsgiver.
– Rejseoplysninger – formålet med besøget og de(n) adresse(r), der skal bruges, mens du er i Storbritannien.

Du vil også blive bedt om at give yderligere personlige oplysninger. Der vil blive stillet spørgsmål om din indvandringshistorie (og om du har dobbelt statsborgerskab eller nationalitet), straffeattest, narkohistorie, sundhedstilstand og tilknytning til forbudte grupper.

Disse oplysninger vil blive faktatjekket i forhold til nationale og internationale databaser, der bruges af de britiske grænsestyrker og andre britiske regeringsafdelinger. Flagede personer kan blive nægtet en ETA.

Betaling med betalingskort eller kreditkort er også påkrævet, når du sender din ansøgning. Ansøgninger uden betaling vil ikke blive behandlet.

Hvordan behandles en ETA-ansøgning?

Standardtiden for behandling forventes at være mellem 48 og 72 timer, men det kan være længere afhængigt af mængden af ansøgningstrafik på det tidspunkt.

Derfor er rådet til spanske rejsende at lave en ETA-ansøgning i så god tid som muligt før rejsedatoen.

Hvordan vil en ETA påvirke indrejseprocessen?

Når en ansøgning om en UK ETA for spanske statsborgere bliver godkendt, vil den rejsende modtage den i form af en digital tilladelse, der er knyttet til deres gyldige spanske pas.

Alle godkendte ETA’er registreres i Advanced Passenger Information-databaser, som luftfartsselskaberne har adgang til for at sikre, at de kan kontrollere, at alle deres passagerer har de nødvendige tilladelser til at rejse til Storbritannien. De skal kontrolleres, før du får lov til at gå om bord på flyet, færgen eller Eurostar-toget.

Rejsende, der ankommer til grænsen uden en ETA, vil blive nægtet indrejse. En britisk ETA for spanske statsborgere garanterer heller ikke indrejse. Grænsebetjente kan afvise enhver, som de mener ikke er tilladt i henhold til britisk lov.

Hvilken tidsperiode dækker en britisk ETA?

En ETA gælder i 180 dage fra udstedelsesdatoen. Hvis et pas udløber inden udløbet af de tilladte seks måneder, bliver ETA’en ugyldig. Ingen besøgende fra de 92 ETA-berettigede lande, herunder Spanien, vil få lov til at blive i Storbritannien efter udløbet af deres pas, uanset hvor lang tid der måtte være tilbage af deres ETA.

I tilfælde af at en spansk statsborger befinder sig i Storbritannien med en udløbet ETA, skal der straks indsendes en ny ansøgning. I visse situationer kan det kræve, at man vender tilbage til Spanien for at gøre det.

I løbet af de 180 dage giver ETA ret til at rejse frit i hele Storbritannien og til ubegrænsede besøg.

Hvis du har tænkt dig at besøge Storbritannien i mere end seks måneder eller ønsker at arbejde, skal du have et visum og ikke en ETA.

Hvis du har brug for flere oplysninger om en UK ETA for spanske statsborgere, kan du besøge afsnittet med ofte stillede spørgsmål.