Den britiske ETA for Liechtensteiner-borgere: En komplet guide

Hvis du planlægger at besøge Storbritannien, bliver du nødt til at lære Storbritanniens nye ETA-system at kende fra 2023 og frem. Denne nye ordning kræver, at mange besøgende, herunder liechtensteinere, ansøger om tilladelse til at besøge Storbritannien i form af en ETA. Find ud af, hvordan dette system fungerer, og hvordan du ansøger om en ETA for Liechtensteiner-borgere i denne guide.

Hvad er den britiske ETA for Liechtensteiner-statsborgere?

Storbritanniens nye ETA-system bliver lanceret i 2023 med fuld implementering i slutningen af 2024. En ETA, som står for Electronic Travels Authorisation, er en tilladelsesordning, der kræves for at komme ind i Storbritannien. For dem, der har erfaring med at rejse til USA, forventes Storbritanniens ETA at svare til USA’s ESTA-ordning (Electronic System for Travel Authorization), der kræves for at få adgang.

Storbritanniens ETA blev lanceret som en del af landets nye Nationality and Borders Bill. Dette nye lovforslag skal styrke Storbritanniens grænsesikkerhed, bedre kontrollere antallet af indvandrere og digitalisere landets grænse for kontaktløs adgang. For besøgende fra Liechtenstein betyder det, at der skal udfyldes en ansøgning inden ankomsten til Storbritannien.

De nye ETA-regler påvirker i alt 92 lande, herunder alle EU-lande, undtagen Irland og EØS-medlemslande som Liechtenstein. Disse lande kræver ikke visum for at rejse til Storbritannien og har lov til at besøge Storbritannien i op til 180 dage på korte ophold, som turisme eller forretningsrejser.

Hvordan vil det nye ETA-system påvirke Liechtensteins borgere?

De nye ETA-regler tilføjer et ekstra trin til planlægningsprocessen, når man besøger Storbritannien. Liechtensteinere kan ikke længere besøge Storbritannien uden en ETA ved blot at ankomme til grænsen. I stedet skal de planlægge deres ophold på forhånd ved at udfylde og modtage en ETA inden afrejse. Uden en ETA vil personen blive nægtet indrejse i landet. Det gør det sværere at rejse til Storbritannien end til hele EU og Schengen-området. Et pas er nu også påkrævet for indrejse i Storbritannien sammen med en ETA, hvor kun et nationalt ID var påkrævet indtil 2021.

Mens en ETA nu skal udfyldes før ankomst, behøver liechtensteinere ikke at indsende en visumansøgning. I stedet er ETA en hurtig onlineformular, der kræver grundlæggende oplysninger og pasoplysninger. Der kræves ingen fysiske dokumenter eller personlige besøg på konsulatet for at få en ETA. Dem, der planlægger et længere ophold i Storbritannien eller skal giftes, bosætte sig eller begynde at arbejde, skal ansøge om et visum.

Ansøgning om UK ETA for Liechtensteiner-borgere

ETA-systemet er stadig ved at blive færdigudviklet, men de grundlæggende krav er blevet annonceret. For det første er alle forventede statsborgere, der nu er berettiget til en ETA, blevet annonceret. Det omfatter 92 nuværende visumfrie lande, herunder Lichtenstein. Der er blevet offentliggjort en yderligere liste over krav til dem, der forbereder en ansøgning. Disse kan ændre sig, når ETA afprøves i 2023, inden den implementeres fuldt ud i 2024.

For at ansøge om en ETA online skal Liechtensteiner gøre det via den officielle britiske portal. Ansøgningen er designet til at blive udfyldt online på ikke mere end 10 minutter. For at fremskynde denne proces bør ansøgeren have følgende ved hånden til input:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et kvalificeret land, såsom Lichtenstein.
– Et nyere digitalt foto i passtørrelse.
– Personlige oplysninger, som omfatter ansøgerens fulde navn(e), fødselsdato, beskæftigelse og kontaktoplysninger.
– Formålet med og detaljer om rejsearrangementer i Storbritannien, såsom datoer.
– Et kredit- eller betalingskort til betaling af ETA-ansøgningsgebyret.

En oplysningsformular skal også udfyldes for at bekræfte, at ansøgeren ikke har nogen kriminel fortid, ikke har begået nogen immigrationsforseelser og ikke er medlem (hverken tidligere eller nuværende) af en forbudt gruppe eller organisation. Disse sikkerhedsspørgsmål kan påvirke udfaldet af en ETA, og kandidater med en kriminel fortid kan f.eks. blive bedt om at ansøge om et visum i stedet.

Behandling af UK ETA for Liechtensteiner-borgere

ETA er designet til ikke at tage mere end 10 minutter. Behandlingstiden kan dog tage op til 72 timer. Det betyder, at ansøgere skal afsætte tilstrækkelig tid til at ansøge og modtage deres ETA, før de rejser. Ansøgeren vil få besked via e-mail, når deres ETA er bekræftet. Forsinkelser og potentielle afvisninger kan forekomme, med en appelproces for det sidste. Selvom denne behandlingstid ikke giver mulighed for at rejse samme dag, kan man ansøge om det overalt uden for Storbritannien, hvilket giver mulighed for at rejse i sidste øjeblik.

Uanset hvordan ansøgeren rejser ind i Storbritannien, skal en gyldig ETA scannes eller fremvises ved grænsen. Transportører som flyselskaber forventes at kontrollere deres passagerer for at sikre, at de har en gyldig ETA. Hvis man ikke kan fremvise en ETA, kan passageren blive nægtet boarding. Ved ankomsten til Storbritannien skal ETA’er scannes ved eGates i lufthavne eller vises til grænsekontrollen, hvis man rejser med færge.

Rejser med UK ETA for Liechtensteiner-borgere

En UK ETA for Liechtensteiner-borgere vil være gyldig til rejser i hele Storbritannien, så de kan rejse i England, Skotland, Wales og Nordirland uden yderligere papirarbejde. Det gælder også kronbesiddelser som Isle of Man, Jersey eller Guernsey. Rejsende fra Liechtenstein opfordres til at læse UK ETA FAQ for yderligere information.

Liechtensteinere i Storbritannien

Liechtensteinere kan rejse visumfrit i hele Storbritannien og behøver kun at ansøge om en ETA online, før de rejser. Storbritannien byder på et væld af attraktioner, der appellerer til besøgende fra Liechtenstein, herunder Tower of London, St Paul’s Cathedral og British Museum, hvor historiske tryk fra Liechtenstein er udstillet. På trods af sin lille befolkning på 38.254 rejser liechtensteinere ofte til Storbritannien for fornøjelse og forretning, og Liechtenstein var blandt de første underskrivere af Storbritanniens handelsaftaler efter Brexit.