Den britiske ETA for norske statsborgere: Din komplette guide

UK ETA er en rejsetilladelse til besøgende fra lande, der er fritaget for visum, og som rejser til Storbritannien. Den elektroniske rejsetilladelse er en enkelt indrejsetilladelse, der giver norske statsborgere mulighed for at besøge Storbritannien i seks måneder. Alle rejsende fra Norge, der rejser ind i Storbritannien med et pas, skal ansøge om tilladelsen online, inden de ankommer til lufthavnen. Her er en guide til, hvordan den britiske ETA påvirker norske rejsende, ansøgningsprocessen og kravene for at få rejsetilladelsen:

Hvad er den britiske ETA for norske statsborgere?

Den nye elektroniske rejsetilladelse (ETA) vil blive lanceret i 2024 som en del af Storbritanniens immigrationsreform. UK ETA vil være den hurtigste metode til at komme ind på britisk territorium uden visum. Tilladelsen vil dog kun være tilgængelig for statsborgere uden visum. Det betyder, at europæiske lande, herunder Norge, vil bruge ETA til at komme ind i landet. Andre lande med visumfri aftaler med Storbritannien vil også kunne få rejsetilladelsen. Norske statsborgere, der har besøgt Canada og USA, bør allerede være bekendt med ESTA- og ETA-programmerne, og den britiske rejsetilladelse bruger samme princip.

Det britiske ETA-program bliver indført som en del af et grænseomlægnings- og immigrationssystem. Den universelle rejsetilladelse kræver, at alle besøgende i Storbritannien søger forhåndstilladelse til at rejse. Det betyder, at grænsemyndighederne vil have yderligere oplysninger om norske rejsende, der planlægger at besøge Storbritannien.

Med det nuværende immigrationssystem kan norske statsborgere rejse ind i Storbritannien uden visum, hvilket gør det umuligt for grænsemyndighederne at indsamle oplysninger om de besøgende, der rejser ind eller ud af grænserne. Det er også en udfordring for grænsemyndighederne at vurdere de rejsendes sikkerhedsrisici uden forudgående information. Med den forudgående rejsetilladelse vil de britiske myndigheder have mere kontrol over grænserne og kan forhindre trusler i at komme ind i Storbritannien. Rejsetilladelsen vil sikre norske statsborgere, at de kan besøge Storbritannien, før de rejser.

Den elektroniske rejsetilladelse er til passagerer i transit gennem Storbritannien, som ikke behøver visum til korte ophold. Det er kun gyldigt i seks måneder, og rejsende skal ansøge om det, inden de ankommer til lufthavnen. Transportørerne forventes at bekræfte, at de rejsende har en ETA eller en eller anden form for tilladelse til at besøge Storbritannien, f.eks. et visum eller immigrationsstatus.

Sådan kan norske borgere bruge den britiske ETA

Norge er medlem af Den Europæiske Union, og før Brexit kunne norske statsborgere rejse frit i hele Storbritannien. I øjeblikket behøver norske statsborgere kun et pas for at rejse ind i Storbritannien. Fra 2024 skal norske statsborgere have en ETA for at rejse ind i landet. Med en gyldig rejsetilladelse kan rejsende fra Norge opholde sig i Storbritannien i op til seks måneder. I denne periode kan de ikke arbejde eller starte en virksomhed i Storbritannien uden et visum eller en arbejdstilladelse.

Den britiske ETA for norske statsborgere er velegnet til rejsende, der besøger landet i forretningsøjemed, f.eks. for at deltage i konferencer eller forhandle aftaler med en britisk virksomhed. Norske statsborgere kan også tilmelde sig et kort kursus inden for seks måneder. Besøgende, der planlægger at tilbringe længere tid i Storbritannien, bør ansøge om et visum.

Bortset fra uddannelse og forretning er ETA nyttig for norske turister, der udforsker topattraktioner i Storbritannien eller besøger familie og venner. Rejsende kan også bruge tilladelsen til at søge lægebehandling i Storbritannien.

At ansøge om UK ETA har forskellige fordele for rejsende. Besøgende er garanteret adgang til Storbritannien ved grænsen, da tilladelsen er givet på forhånd. Rejsende kan også rejse gennem alle lande i Storbritannien med en enkelt rejsetilladelse. Norske statsborgere, der rejser til Skotland, Nordirland, Wales eller England, vil ikke få problemer ved grænserne. ETA garanterer også sikkerheden for udenlandske statsborgere i Storbritannien, da regeringen kan øge grænsesikkerheden.

Krav til ETA i Storbritannien for norske statsborgere

Da ETA ikke er blevet lanceret, har regeringen ikke frigivet alle detaljer om, hvordan systemet vil fungere. Bortset fra berettigelsen til UK ETA, bør rejsende finde information om kravene og UK ETA-ansøgningsprocessen. Kravene kan dog ændre sig, da ETA-systemet endnu ikke er færdigudviklet.

Norske statsborgere, der ansøger om UK ETA, skal gennemføre processen online. De digitale systemer kræver, at de rejsende angiver følgende oplysninger i ansøgningsskemaet:

– Personlige oplysninger: En ansøger skal oplyse sit fulde navn og fødselsdato. Det er vigtigt at sikre, at oplysningerne er korrekte, og at navnet stemmer overens med navnet i passet for at undgå, at ETA’en bliver afvist.
– Kontaktoplysninger: Rejsende skal angive kontaktoplysninger under ansøgningsprocessen for at gøre det lettere for grænsemyndighederne at kontakte dem med opfølgende spørgsmål. En gyldig e-mailadresse er obligatorisk, da ansøgere vil modtage ETA-bekræftelsen via e-mail. Et telefonnummer og en fysisk adresse kan også være påkrævet. Når man ansøger om en ETA for en mindreårig, skal ansøgeren angive kontaktoplysninger for en værge eller forælder. Norske statsborgere, der rejser i forretningsøjemed, skal oplyse deres arbejdsgiver og kontaktoplysninger.
– Oplysninger om pas: Norske statsborgere skal have et biometrisk pas for at ansøge om en ETA. Ansøgere skal oplyse deres pasnummer, nationalitet, udstedelsesdato og udløbsdato. Det er vigtigt at give oplysninger om dobbelt statsborgerskab eller andre pasnumre, som ansøgeren er i besiddelse af, men kun ét vil blive brugt til ansøgningen. Passet skal være gyldigt i mindst tre måneder fra ansøgningsdatoen.
– Spørgsmål om berettigelse: Ansøgere skal også besvare sikkerhedsspørgsmål for at afgøre, om de er berettigede til ETA. Nogle af de sikkerhedsspørgsmål, som rejsende vil støde på, handler om kriminel fortid og besiddelse af stoffer. Ansøgere med en straffeattest skal oplyse detaljerne om lovovertrædelserne. Den rejsende bør oplyse, om han eller hun tidligere har været sigtet for besiddelse eller distribution af stoffer. Ansøgerne skal også svare på spørgsmål om deres tilhørsforhold til terrorgrupper og tidligere terroranklager. I sundhedsrelaterede spørgsmål forventes rejsende at give oplysninger om vaccinationer eller immuniseringer og en historie med infektioner.

Efter at have udfyldt ansøgningsskemaet skal de rejsende betale ETA-gebyret, før de indsender deres oplysninger. Derfor skal norske statsborgere bruge et gyldigt kredit-/debetkort til transaktionen. ETA-ansøgningen vil først blive behandlet efter betaling. Når den britiske ETA for norske statsborgere er godkendt, vil ansøgeren modtage en bekræftelsesmail.

At rejse til Storbritannien fra Norge med en ETA

Fra 2024 skal alle rejsende, der rejser ind i Storbritannien, have en ETA, uanset hvordan de rejser. Norske statsborgere med en gyldig ETA behøver ikke at printe bekræftelsesmailen. De kan scanne deres pas ved grænsen for at verificere deres rejsetilladelse. Det britiske ETA-system vil fremskynde processen ved grænsen og reducere køerne. For mere information om UK ETA for norske statsborgere, se venligst FAQ-siden.