Information om ETA i Storbritannien for islandske statsborgere

Fra 2024 og frem skal alle rejsende, der ønsker at besøge Storbritannien, have en ETA. Denne artikel giver information om islandske statsborgere, herunder hvordan de vil blive påvirket af ETA og retningslinjer for, hvordan man ansøger om en elektronisk rejsetilladelse.

Hvad er den britiske ETA?

Efter vigtige ændringer i den britiske regerings Nationality and Borders Bill vil Storbritannien indføre et elektronisk rejsetilladelsesprogram (ETA), der skal være fuldt udrullet ved udgangen af 2024. Det vil svare til de eksisterende systemer i USA, Canada, Australien og New Zealand.

I henhold til den nye lovgivning vil alle britiske grænser blive fuldstændig digitaliseret, og ETA vil fungere som et digitalt pas for udenlandske besøgende. Den adgang, der gives med en enkelt britisk ETA-tilladelse, omfatter England, Wales, Skotland og Nordirland.

I øjeblikket er der i alt 92 lande, der er inkluderet på den regeringsudstedte liste over nationer, der vil kræve, at deres borgere ansøger om en ETA (Island er en af disse listede nationer). Alle rejsende fra Island, der ønsker at besøge Storbritannien for et kort ophold, skal ansøge om en ETA.

ETA gælder for alle grunde til at rejse forretningsrejser, studier, turisme og fritid, besøge venner eller familie og medicinsk behandling. Det vil også gælde for alle transportmidler, og alle lufthavne, søhavne og Eurostar-toghavne vil være en del af det nye program.

Hvordan vil det nye system påvirke islandske borgere?

Før den foreslåede ændring af proceduren kunne enhver islandsk statsborger, der ønskede at rejse til Storbritannien i en periode på mindre end seks måneder, gøre det uden at skulle ansøge om nogen form for visum, så længe standardkravene for besøgende var opfyldt. Fra og med 2024 skal islandske statsborgere have en ETA i Storbritannien. Det erstatter ikke det standardvisum, som enhver ikke-britisk statsborger skal have, hvis de vil arbejde i Storbritannien eller ønsker at blive længere end seks måneder.

Hvad er ansøgningsprocessen for en ETA?

Selv om der kan komme endelige ændringer, er der nok detaljer om det nye ETA-system til at give islandske borgere et klart overblik over, hvad de skal gøre, og hvad der kræves, når de ansøger om ETA.

For at lave en ansøgning er følgende krav nødvendige:

– Et gyldigt islandsk pas (gyldigt betyder, at det skal være opdateret på tidspunktet for den planlagte rejse).
– Et nyere pasfoto i digitalt format.

Programmet vil bede om følgende oplysninger:

– Personlige oplysninger – fuldt navn, fødselsdato og nuværende bopælsadresse.
– Pasoplysninger – nummer, udstedelsesdato og udstedelsesland.
– Ansættelsesoplysninger – navn, adresse og kontaktoplysninger på deres arbejdsgiver.
– Rejseoplysninger, herunder formålet med besøget i Storbritannien og den adresse, der skal bruges, mens du er i landet.

ETA-ansøgere vil også blive bedt om at afsløre oplysninger om nationalitet (såsom dobbelt statsborgerskab), tidligere indvandringshistorie, tilhørsforhold til forbudte grupper nu eller tidligere og enhver kriminel fortid.

Disse oplysninger vil blive sammenlignet med nationale og internationale databaser, der bruges af grænsestyrkerne og den britiske regering. Enhver potentiel rejsende, der anses for at udgøre et problem for den nationale sikkerhed, vil blive nægtet en ETA.

Hvordan behandles ansøgningen?

En ETA-ansøgning laves online. Der er ikke noget papirbaseret eller personligt system. Hver ansøgning skal ledsages af en ikke-refunderbar betaling med betalingskort eller kreditkort. Enhver ansøgning uden betaling vil blive annulleret og efterladt ubehandlet.

Behandlingen forventes at tage mellem 48 og 72 timer, men det tilrådes at ansøge i god tid inden din forventede rejsedato. Hvis en ETA bliver afvist, kan den rejsende ansøge om et visum, men der er ingen garanti for, at det bliver udstedt.

Hvordan vil en ETA påvirke indrejseprocessen?

Når en UK ETA-ansøgning er godkendt, tildeles den til den rejsende som en digital tilladelse, der er knyttet til deres pas.

Alle godkendte ETA’er registreres i globale Advanced Passenger Information-databaser. Dette gør det muligt for internationale rejsebureauer fortsat at være ansvarlige for at sikre, at deres passagerer har de relevante rejsedokumenter og tilladelser til at rejse ind i Storbritannien. Islandske rejsende, der ikke kan fremvise gyldige ETA-tilladelser, vil blive nægtet adgang til tog, både og fly, der går ind på britisk territorium.

En ETA til Storbritannien for islandske statsborgere garanterer ikke indrejse i Storbritannien. Hvis grænsekontrollen mener, at en person ikke er tilladt i henhold til britisk lovgivning, vil vedkommende blive nægtet indrejse.

Hvad er den tidsperiode, som en ETA dækker?

En ETA er gyldig i seks måneder fra udstedelsesdatoen. Undtagelsen vil være, hvis det pas, det er knyttet til, udløber, før de 180 dage er gået.

Ingen besøgende fra Island eller andre af de 92 listede lande vil kunne opholde sig i Storbritannien længere end gyldighedsdatoen for deres nuværende pas, uanset hvor meget længere ETA’en er gyldig.

Hvis en ETA udløber, mens den besøgende er i Storbritannien, skal der ansøges om en ny ETA. En ny britisk ETA for islandske statsborgere vil have en ny gyldighedsperiode på seks måneder.

I løbet af de 180 dage, hvor en ETA er gyldig, vil islandske statsborgere kunne rejse til de fire lande i Storbritannien, England, Skotland, Wales og Nordirland, så mange gange de ønsker. Tilladelsen giver i princippet 180 dages ubegrænset bevægelighed inden for Storbritanniens grænser. Bemærk venligst, at du stadig skal vise billedlegitimation, hvis du rejser til Nordirland fra det britiske fastland.

Hvis du vil have flere oplysninger om processen og ansøgningen til UK ETA for islandske statsborgere, kan du besøge afsnittet med ofte stillede spørgsmål.