UK ETA for andorranske borgere: Din komplette guide

Hvis du planlægger at rejse til Storbritannien fra år 2024 og frem, skal du kende til det nye ETA-system. Rejsende, der i øjeblikket er kvalificeret til visumfritagelse, skal gennemgå det nye program og ansøge om en ETA, før de begynder deres rejse. Denne vejledning forklarer, hvordan ETA vil påvirke folk fra Andorra, der ønsker at besøge Storbritannien, og den giver råd om, hvordan man opnår UK ETA for andorranske borgere.

Hvad er den britiske ETA for andorranske borgere?

Det nye ETA-system vil være på plads inden udgangen af 2024. ETA, som står for Electronic Travel Authorisation, er nyt i Storbritannien. Principperne bag vil dog være velkendte for rejsende, der har besøgt USA eller Canada, da systemet er baseret på det amerikanske ESTA og det canadiske ETA-program.

ETA bliver indført som en del af den britiske regerings plan om at digitalisere landets grænser. Det er ikke det samme som et visum, og ansøgningsprocessen for en ETA er meget enklere end en visumansøgning. I bund og grund fungerer det som en digital tilladelse, der giver besøgende lov til at rejse ind i Storbritannien.

ETA vil blive udstedt til besøgende fra de 92 lande, der i øjeblikket ikke kræver visum for at rejse ind i Storbritannien. Rejsende kan ansøge om en ETA, hvis de planlægger at tilbringe mindre end seks måneder i Storbritannien, og så længe de ikke har til hensigt at arbejde, mens de er i landet. De kan komme som turister, på forretningsrejse, tilmelde sig kurser, besøge venner og familie eller rejse for at få lægebehandling. Alle disse grunde betragtes som gyldige for en ETA-ansøgning.

Hvordan vil det nye system påvirke Andorras borgere?

Selvom Andorra ikke er med i EU eller Schengen-zonen, er nabolandene, herunder Frankrig og Spanien, med. Andorra har særlige aftaler om fri bevægelighed med sine naboer, så rejsende nemt kan krydse grænsen fra fyrstendømmet til et EU-land. Men Storbritannien er ikke medlem af EU eller Schengen-zonen, så landet har ikke de samme aftaler på plads. Andorranske borgere vil derfor ikke kunne rejse ind i Storbritannien lige så let, som de kan rejse ind i et EU-land.

På nuværende tidspunkt er andorranske besøgende i Storbritannien omfattet af landets visumfritagelsesprogram. Dette program vil snart blive afviklet. Det betyder ikke, at andorranere skal have visum for at rejse ind i landet. De skal dog ansøge om den britiske ETA for andorranske statsborgere. Uden en ETA vil de ikke kunne rejse ind i Storbritannien.

Med en gyldig britisk ETA for andorranske statsborgere kan rejsende rejse ind i Storbritannien og blive i op til seks måneder. I denne periode kan de ikke arbejde, men de kan tilmelde sig et kursus med henblik på at studere. Andorranere, der planlægger at tilbringe længere tid i Storbritannien, eller som håber på at arbejde i landet, skal ansøge om et visum separat.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for andorranske borgere

Ikke alle oplysninger om det nye ETA-system er blevet færdiggjort endnu. Regeringen har dog frigivet oplysninger om berettigelse til ETA. Borgerne i 92 lande skal ansøge om en ETA, og Andorra er et af disse lande.

En liste over krav til ETA er også blevet offentliggjort. Dette kan ændres, før systemet er færdigt, men det giver nogle oplysninger om, hvad ansøgere kan forvente af processen.

For at ansøge om ETA skal Andorras rejsende udfylde en onlineformular. Dette er et rent digitalt system, så der vil ikke være nogen papirbaserede alternativer. Før man udfylder formularen, skal man være klar med de data, man skal bruge. Dette omfatter:

  • Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et af landene på kvalifikationslisten.
  • Et nyere digitalt pasfoto.
  • Personlige oplysninger. Dette vil omfatte data som fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
  • Formålet med den rejsendes besøg i Storbritannien
  • Detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom adresse, mens du er i landet.
  • Et betalingskort eller kreditkort til ETA-ansøgningsgebyret.

Andorranske ansøgere vil også blive bedt om at svare på spørgsmål om deres fortid. De skal oplyse, om de har en straffeattest, om de har begået immigrationsforbrydelser, og om de er eller nogensinde har været medlem af en forbudt gruppe eller organisation. Disse data er nødvendige for at afgøre, om ansøgeren anses for at udgøre en sikkerhedsrisiko for Storbritannien. Ansøgere, der anses for at være usikre, vil få afslag på deres ETA-ansøgning.

Behandling af UK ETA for andorranske borgere

Før en ETA-ansøgning kan behandles, skal alle ansøgere betale et ikke-refunderbart gebyr via et debet- eller kreditkort. Når formularen er udfyldt, og gebyret er betalt, begynder behandlingstiden. ETA-processen kan tage op til 72 timer at gennemføre.

Rejsende skal have en godkendt ETA, før de får lov til at rejse ind i Storbritannien, så det er vigtigt, at de planlægger dette, så der er tid nok til, at deres ansøgning kan blive færdigbehandlet, inden de rejser. Hvis en ETA afvises, kan den rejsende appellere afgørelsen eller ansøge om et visum, men det er en meget længere proces.

Alle rejsende, der rejser ind i Storbritannien, skal have en ETA, uanset hvordan de rejser. Nogle andorranere vælger at køre tværs over Frankrig og rejse til Storbritannien med færge eller gennem Kanaltunnelen. Uanset hvad har de brug for en ETA, ligesom de ville have gjort, hvis de rejste med fly.

Rejsende bør have deres godkendte ETA klar, før de begynder deres rejse. Transportørerne forventes at gøre ETA til en betingelse for transporten. Det betyder, at passagerer skal vise en godkendt ETA, når de ankommer til deres lufthavn, havn eller station – hvis de ikke har en, kan de blive nægtet boarding. Ved ankomsten til Storbritannien skal rejsende igen fremvise bevis for en gyldig ETA, der er knyttet til deres biometriske pas.

Rejser med UK ETA for andorranske borgere

Det Forenede Kongerige består af fire lande: England, Skotland, Wales og Nordirland. En gyldig UK ETA for andorranske statsborgere giver fuldstændig bevægelsesfrihed mellem disse fire lande. Det er ikke nødvendigt at udfylde yderligere formularer eller ekstra papirarbejde.

Andorranere i Storbritannien

Med en befolkning på kun 79.000 er Andorra et af de mindste lande i Den Europæiske Union. Ikke desto mindre betyder det høje BNP, at borgerne ofte rejser for fornøjelsens skyld. De fleste andorranske besøgende i Storbritannien kommer som turister, men nogle rejser også ind i landet i forretningsøjemed eller med henblik på at tage en videregående uddannelse.