UK ETA for lettiske statsborgere: En komplet guide

Nye rejseregler kommer til at påvirke, hvordan lettiske statsborgere besøger Storbritannien på korte ophold. Fra 2024 vil Storbritannien indføre sit obligatoriske ETA-system. Disse nye rejsekrav betyder, at statsborgere fra lande, der ikke behøver visum for at rejse til Storbritannien, som Letland, nu skal ansøge om tilladelse i form af en ETA. Find ud af, hvad det nye ETA-system betyder for lettiske statsborgere, og hvordan man ansøger om det, i guiden nedenfor.

Hvad er den britiske ETA for lettiske statsborgere?

Storbritanniens nye ETA-system lanceres i 2024, med en prøveudrulning året før. ETA, eller Electronic Travel Authorization, er et nyt krav til visumfrie statsborgere, der rejser ind i Storbritannien. Det giver effektivt Storbritannien mulighed for bedre at screene og registrere besøgende, der ankommer til landet. Det er designet til at ligne andre systemer, der bruges rundt om i verden, herunder USA’s ESTA (Electronic System for Travel Authorization) og Canadas eTA (Electronic Travel Authorisation). EU og Letland, såvel som andre medlemslande, har deres eget ESTA (European Travel Information and Authorisation System), som påvirker visumfrie rejsende uden for EU.

Storbritanniens nye ETA-system blev lanceret som en del af 2022 Nationality and Borders Bill, et lovforslag, der har til formål bedre at kontrollere og registrere antallet af indvandrere. Formålet er at forbedre grænsesikkerheden og digitalisere adgangen til landet. Da letter ikke behøver visum for at rejse til Storbritannien på korte ophold, skal de nu ansøge om og modtage en ETA, inden de ankommer til landet.

Det nye ETA-system vil berøre 92 nationaliteter i alt, herunder Letland og alle EU-medlemslande, undtagen Irland. Fra 2024 kan latviere besøge Storbritannien med en ETA på op til 6 måneder ad gangen. Det dækker turisme, forretningsrejser, genforeninger og andre korte besøg. For dem, der planlægger at blive længere, begynde at arbejde, gifte sig eller slå sig ned i landet, er et visum obligatorisk.

Hvordan vil det nye ETA-system påvirke lettiske borgere?

Lettiske statsborgere skal ansøge om en ETA, før de påbegynder deres rejse til Storbritannien. Det vil påvirke den bekvemmelighed, hvormed letter tidligere besøgte Storbritannien. Hvor der før kun krævedes et pas, skal der nu ansøges om og modtages en ETA af ansøgeren inden ankomst. Det ændrer den frie bevægelighed, som letterne tidligere havde, idet det kræver mere planlægning at rejse til Storbritannien end til hele EU.

Lettere skal nu muligvis ansøge om en ETA, men de behøver stadig ikke et visum. Den britiske ETA for lettiske statsborgere fungerer på samme måde som en visumfritagelse og består af en kort ansøgning. Den lettiske ansøger behøver ikke at indsende fysiske dokumenter eller besøge et visumcenter; alt foregår online.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for lettiske statsborgere

Nogle detaljer vedrørende Storbritanniens ETA-ansøgningsproces er stadig ved at blive færdiggjort. Der er dog blevet offentliggjort en komplet liste over nationaliteter, der er berettiget til en ETA, som inkluderer Letland og EU. En yderligere liste over forventede krav er også kendt. Disse oplysninger kan ændres, efterhånden som ETA afprøves.

Lettiske statsborgere skal begynde med at ansøge om en ETA online via Storbritanniens officielle hjemmeside. Denne online ansøgning er designet til at blive udfyldt på højst 10 minutter. Ansøgeren vil blive bedt om følgende for at afslutte processen:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et godkendt land, herunder Letland.
– Et nyere digitalt foto i passtørrelse.
– Personlige oplysninger, herunder fulde navn(e), fødselsdato og kontaktoplysninger.
– Formålet med og detaljer om ansøgerens rejseplaner i Storbritannien, herunder datoer.
– Et kredit- eller betalingskort til betaling af ansøgningsgebyret.

ETA omfatter også en oplysningsformular. Her vil man blive bedt om oplysninger om eventuel kriminel fortid, immigrationsforseelser eller medlemskab af en forbudt organisation. Dette skal udfyldes og besvares sandfærdigt. Ansøgere med en kriminel fortid skal ofte udfylde et standardvisum i stedet for en ETA.

Behandling af UK ETA for lettiske borgere

ETA’en vil først blive sendt, når ansøgeren har betalt det ikke-refunderbare ansøgningsgebyr. Herfra vil det tage mellem 48 og 72 timer at behandle. Når ETA er gennemført, vil ansøgeren modtage en bekræftelse på, at vedkommende kan besøge Storbritannien.

Ansøgeren skal ansøge i god tid før den planlagte rejsedato, mindst 72 timer før afrejsen. De bør også efterlade en buffertid i tilfælde af afslag eller forsinkelser. En ETA er nu obligatorisk for indrejse i Storbritannien, så rejsen må først påbegyndes, når ansøgeren har modtaget sin ETA. Transportører forventes at tjekke deres passagerer før ombordstigning for at sikre, at de er lovligt i stand til at rejse.

Lettiske rejsende kan rejse ind i Storbritannien ad alle ruter med en ETA. I lufthavnene vil ETA’er blive accepteret via eGates for strømlinet adgang til grænsen. Ved færge- eller bilterminaler vil en ETA blive verificeret af immigrationspersonale.

At rejse med UK ETA for lettiske statsborgere

En UK ETA er gyldig for besøgende til alle de lande, der udgør Storbritannien, inden for en periode på 6 måneder. Lettiske ETA-indehavere kan frit besøge England, Skotland, Wales og Nordirland uden yderligere papirarbejde. Som EU-medlemmer kan de også besøge Republikken Irland uden visum. ETA’er accepteres desuden som indrejsekrav i mange britiske kronbesiddelser, såsom Isle of Man, Jersey og Guernsey.

Lettere i Storbritannien

Lettiske statsborgere kan besøge Storbritannien med en ETA uden at skulle ansøge om visum i op til 180 dage ad gangen. Storbritannien og Letland har stærke historiske bånd, især som følge af Anden Verdenskrig. Der er masser af museer og attraktioner, som hvert år tiltrækker lettiske turister, lige fra British Museums vidtstrakte samlinger til Stone Henge. Der er direkte fly fra Riga til byer i hele Storbritannien, herunder London, Edinburgh, Newcastle, Bristol, Leeds, Manchester og Nottingham.