Den britiske ETA for slovenske borgere: Din komplette guide

Den britiske regering har indført en elektronisk rejsetilladelse for at styrke grænsekontrollen. Rejsetilladelsen vil gælde for borgere i lande, der ikke har visumaftaler med Storbritannien, som Slovenien. Før rejsende besøger Storbritannien, skal de ansøge om ETA og vente på godkendelse for at vide, om de kan rejse til Storbritannien. Her er en omfattende guide til, hvordan elektronisk rejsetilladelse fungerer, kriterierne for at komme i betragtning, krav og ansøgningsprocessen:

Hvad er den britiske ETA for slovenske borgere?

Rejsende, der har besøgt USA, kender sikkert det statslige ESTA-program, som kræver, at man udfylder en online-ansøgning, før man kan rejse ind i USA uden visum. Visumfritagelsesdokumentet er designet til at fremskynde indrejse ved grænserne. Med den elektroniske rejsetilladelse planlægger den britiske regering at indføre et lignende program i 2024. Den britiske ETA for slovenske statsborgere er ikke et visum – det er en rejsetilladelse, der er designet til at styrke sikkerhedskontrollen af visumfrie besøgende til Storbritannien.

ETA er påkrævet for alle statsborgere uden visum, der rejser til Storbritannien. Borgere fra EU-lande, herunder Slovenien, behøver ikke visum for at besøge Storbritannien. De kan bevæge sig frit ind og ud af det britiske territorium med et pas. Bortset fra EU-landene har andre asiatiske og mellemøstlige lande visumaftaler med Storbritannien, og rejsende skal have visumfritagelse, før de rejser. I det nye ETA-system vil lande, der kræver visum for at besøge Storbritannien, ikke have brug for en elektronisk rejsetilladelse, da de allerede har udfyldt en ansøgning.

Elektronisk rejsetilladelse blev indført for at lukke smuthuller i det nuværende grænse- og immigrationssystem. Borgere uden visum har udtrykkelig tilladelse til at rejse til Storbritannien på korte ophold. Det betyder, at grænsekontrol og retshåndhævelse har minimal tid til at vurdere de risici, de udgør. Grænsemyndighederne har også brug for hjælp til at spore antallet af rejsende, der rejser ind og ud af den britiske grænse på et bestemt tidspunkt.

Gennem Nationality and Borders Bill udfylder den britiske regering et hul i forhåndstilladelsen til at rejse for besøgende, der rejser til Storbritannien fra lande uden visum. Ordningen giver Storbritannien mere kontrol over grænserne, og myndighederne kan forhindre trusler i at komme ind i Storbritannien. Med forhåndstilladelse til at rejse har transportører og enkeltpersoner forudgående varsel og sikkerhed for, at de vil få lov til at rejse ind i Storbritannien. Ud over USA har Australien og Canada også lignende rejsetilladelser for at holde landet trygt og sikkert.

Sådan får slovenske statsborgere ETA i Storbritannien

Borgere fra lande, der opfylder kriterierne for at ansøge om ETA, kan få rejsetilladelsen med en online-ansøgning. Før ansøgningen skal den rejsende have de nødvendige forudsætninger for at kunne ansøge om rejsetilladelse. De vigtigste ETA-krav til rejsende omfatter følgende:

– Slovensk pas: Slovenske statsborgere skal have et gyldigt, biometrisk nationalt pas for at ansøge om elektronisk rejsetilladelse. Passet skal være gyldigt inden for det korte ophold og have et nyligt digitalt foto og biometriske oplysninger.
– Aktiv e-mailadresse: En ansøger skal have en gyldig e-mailadresse for at kunne udfylde ansøgningen. E-mailadressen skal være aktiv, for at den besøgende kan modtage meddelelser om ansøgningens fremskridt og bekræftelsen af ETA-godkendelsen.
– Betalingsoplysninger: Rejsende skal angive gyldige betalingsoplysninger for at betale ETA-gebyrerne. Ansøgere kan vedhæfte et kredit- eller betalingskort, der skal bruges til at betale gebyrerne. Uden betalingen vil rejsetilladelsen ikke blive behandlet.

Den britiske ETA for slovenske statsborgere er stadig under udvikling, men rejsende fra Slovenien kan finde oplysninger om ansøgningsproceduren. Den britiske ETA-ansøgningsformular har spørgsmål, der ligner dem i eksisterende eVisa og online rejsetilladelser, der er tilgængelige i andre lande. Alle ETA-rejsende skal udfylde den britiske ETA, uanset alder. Når den elektroniske rejsetilladelse går i luften, skal ansøgerne give følgende oplysninger:

– Personlige oplysninger: Ansøgningen vil kræve oplysninger om ansøgerens fulde navn. Da for- og efternavn er obligatoriske sektioner, skal en ansøger uden for- eller efternavn indtaste LNU eller FNU for at angive det ukendte for- eller efternavn i de respektive sektioner. Fødselsdato og oplysninger om køn er også påkrævet.
– Pasoplysninger: Slovenske statsborgere skal give deres pasoplysninger, herunder det pasnummer, der bruges til at rejse til Storbritannien og ETA-ansøgningen. Passets udstedelsesdato og udløbsdato skal angives i ansøgningsskemaet. Ansøgere med andre nationaliteter skal angive og give oplysninger om de andre pas, herunder nationale ID-numre, udstedelses- og udløbsdatoer.
– Kontaktoplysninger: Slovenske statsborgere skal oplyse deres kontaktoplysninger, herunder hjemmeadresse, telefonnummer og e-mailadresse. Når der ansøges for børn, skal ansøgeren give oplysninger om værgen eller forældrene.
– Oplysninger om arbejdsgiver: Ansøgere, der rejser i forretningsøjemed, skal angive arbejdsoplysninger, herunder arbejdsgiverens navn, fysiske adresse, e-mailadresser og telefonnumre.
– Spørgsmål om berettigelse: Slovenske statsborgere forventes at svare på spørgsmål om tidligere immigrationshistorik. Alle detaljer om tidligere visum- eller grænseafslag skal oplyses. Ansøgere med en kriminel fortid bør også afsløre detaljerne, uanset om det var en mindre eller større forbrydelse. Ansøgerne kan forvente at skulle svare på spørgsmål om besiddelse, brug og distribution af stoffer. Ansøgningsspørgsmålene dækker også aktiviteter, anklager og medlemskab af terrorgrupper.
– Sundhedsrelaterede spørgsmål: Slovenske borgere skal svare på sundhedsrelaterede spørgsmål, herunder oplysninger om vaccinationer, immuniseringer og eksisterende infektioner.

Efter ansøgningsprocessen kan ansøgere indsende ansøgningen online og betale det krævede gebyr. Behandlingen tager et par dage, og ansøgere bør planlægge i overensstemmelse hermed for at undgå forsinkelser forårsaget af sen godkendelse af UK ETA for slovenske statsborgere.

Rejser til Storbritannien fra Slovenien med UK ETA

Slovenske statsborgere kan rejse til Storbritannien i seks måneder med en godkendt elektronisk rejsetilladelse. Det betyder, at de kan besøge lande i Storbritannien uden problemer med grænsemyndighederne. Besøgende kan besøge Skotland, Nordirland, Wales og England med henblik på turisme og forretningsrelaterede formål. Slovenske rejsende kan bruge ETA til at rejse til Storbritannien til møder og forretningsformål, men de kan ikke arbejde eller starte en virksomhed i landet. Ud over at rejse som turister eller besøge venner og familie kan slovenske statsborgere bruge den britiske ETA til at rejse til medicinsk behandling eller gennemføre kortvarige studier. Rejsende fra Slovenien opfordres til at læse UK ETA FAQ-siden for yderligere information.