Den britiske ETA for svenske statsborgere: Hvad du har brug for at vide

De britiske grænsekrav til svenske statsborgere ændres med indførelsen af det nye ETA-system i Storbritannien. Den elektroniske rejsetilladelse (ETA) vil træde i kraft i 2024 og fungere som en rejsetilladelse for rejsende, der rejser ind i Storbritannien. Med ETA skal besøgende søge om forhåndstilladelse til at rejse til Storbritannien, før de kommer til lufthavnen. Det nye digitale system gælder for lande, der ikke har visumaftaler med Storbritannien, herunder Sverige. Her er en omfattende guide til ETA-berettigelse, krav og ansøgningsprocessen.

Hvad er den nye britiske ETA for svenske statsborgere?

Med de øgede problemer med indvandring og behovet for, at den britiske regering forbedrer grænsekontrollen, introducerede indenrigsministeriet en lov om nationalitet og grænser. Lovforslaget skabte et digitalt system, hvor rejsende kan ansøge om en rejsetilladelse, før de besøger Storbritannien. I øjeblikket kan borgere fra lande med visumfri aftaler med Storbritannien rejse gennem landet uden nogen restriktioner.

Svenske statsborgere kan rejse ind i Storbritannien for seks måneders ophold med kun et pas. Det gør det udfordrende for grænsemyndighederne at kontrollere de besøgende, der rejser ind eller ud af landet. Grænsemyndighederne kan ikke undersøge de rejsende og sikre, at de ikke har tidligere kriminelle forhold, der kan true landets sikkerhed.

Den britiske regering indførte ETA for at løse grænseproblemer og gøre det muligt for regeringen at tælle antallet af besøgende, der besøger eller forlader landet. ETA er en rejsetilladelse, der giver svenske statsborgere mulighed for at rejse ind i landet. De 92 lande, der har visumfri aftaler med Storbritannien, vil være berettiget til elektronisk rejsetilladelse.

Hvad er kravene til UK ETA for svenske statsborgere?

Den nye UK ETA for svenske statsborgere skal gøre grænsekontrollen og rejsen til Storbritannien problemfri. Processen er helt elektronisk og kan gennemføres online. Svenske ansøgere, der ønsker at få en ETA, skal opfylde adgangskravene. Hvis man ikke har de nødvendige dokumenter, vil den elektroniske rejsetilladelse blive afvist. ETA-kravene til svenske statsborgere omfatter følgende:

– Et gyldigt svensk pas: Da svenske rejsende ikke behøver visum for at rejse til Storbritannien, skal de fremvise et biometrisk pas som identifikation. Ud over pasnummeret skal man også oplyse udstedelsesdato og passets gyldighedsperiode. Et pas viser også den rejsendes nationalitet. Svenske statsborgere med flere nationaliteter bør oplyse deres statsborgerskab og andre pasnumre.
– E-mail-adresse: Ansøgere om en ETA skal have en gyldig e-mailadresse, da status for den britiske ETA vil blive kommunikeret via e-mail. Rejsende bør sikre sig, at e-mailadressen er korrekt for at undgå forsinkelser i modtagelsen af bekræftelsen på rejsetilladelsen.
– Betalingsoplysninger: Når du ansøger om UK ETA for svenske statsborgere, er det vigtigt at medtage betalingsoplysningerne. Ansøgere skal medbringe et debet- eller kreditkort for at betale for ETA.

Sådan ansøger du om en ETA i Storbritannien

Da ETA-rejsetilladelsen ikke er et visum, behøver svenske statsborgere ikke at besøge konsulatet eller den britiske ambassade for at få den. Svenskere kan udfylde ansøgningen online. ETA-ansøgningen tager få minutter, og hver ansøger skal udfylde en individuel ansøgning om rejsetilladelse. Svenske forældre eller værger kan ansøge for deres børn. Ansøgningsprocessen involverer udfyldelse af en online ansøgningsformular, der kræver følgende oplysninger:

– Pasoplysninger: En ansøgers pasoplysninger viser vedkommendes statsborgerskabsland og det pasnummer, der blev brugt til at ansøge om ETA. Rejsende bør også medtage pasudstedelsesdato og passets udløbsdato. Ansøgerens andre nationaliteter og statsborgerskaber skal afsløres, og de vil sandsynligvis blive bedt om at afsløre nationale ID-numre og andre pasnumre.
– Personlige oplysninger: Den rejsende skal oplyse sit fulde navn og fødselsdato. Det er vigtigt at dobbelttjekke stavningen af navnet for at undgå uoverensstemmelser med andre dokumenter. Ud over navnet skal ansøgerne oplyse deres køn og fødselsdato.
– Kontaktoplysninger: Svenske statsborgere skal angive deres hjemmeadresse, postnummer, by og land. Ansøgerens telefon- og mobilnummer skal også oplyses. For børn skal forældrene eller værgen tilføje deres kontaktoplysninger. Rejsende, der besøger Storbritannien i forretningsøjemed, forventes at tilføje deres arbejdsgivers kontaktoplysninger.
– Grundlæggende rejseplaner for Storbritannien: Svenske rejsende skal fremlægge en rejseplan for deres aktiviteter i Storbritannien. Besøgende bør have en liste over de byer, de planlægger at besøge, og deres bopæl i landet. Nogle gange skal ansøgere oplyse deres ankomst- og afrejsedato.
– Spørgsmål om berettigelse: Ansøgere kan forvente spørgsmål om berettigelse såsom detaljer om tidligere immigrationsproblemer, som grænse- og visumafslag. Rejsende skal oplyse om deres kriminelle baggrund, herunder større og mindre forbrydelser. Ansøgere forventes at oplyse om tidligere brug og besiddelse af stoffer. Nogle af spørgsmålene er relateret til distribution og tidligere besiddelse af stoffer. Der forventes spørgsmål, der dækker medlemskab og tilknytning til terrorgrupper. Ansøgere med tidligere terroranklager bør oplyse detaljerne.
– Sundhedsrelaterede spørgsmål: Svenske statsborgere skal svare på sundhedsrelaterede spørgsmål. For eksempel skal ansøgere oplyse om tidligere eller eksisterende infektioner og detaljer om de immuniseringer og vaccinationer, der kræves, før de krydser grænsen.

Behandlingstiden for en elektronisk rejsetilladelse er hurtigere end for et traditionelt visum. Efter ansøgningen og betalingen af ETA-gebyret vil det tage de britiske myndigheder et par arbejdsdage at gennemgå ansøgningen og vende tilbage til den rejsende. Ansøgere bør tjekke deres e-mails regelmæssigt for bekræftelse eller regelmæssige opdateringer af ansøgningen, hvis de endnu ikke har modtaget en ETA. Med den korte behandlingstid kan rejsende lave rejseplaner i sidste øjeblik og få en ETA i tide til deres rejse.

Hvordan den britiske ETA påvirker svenske rejsende

Den britiske ETA for svenske statsborgere vil være nyttig til kortvarige rejser. ETA’en er kun gyldig til kortvarige rejser i Storbritannien i seks måneder. Svenske statsborgere kan bruge den elektroniske rejsetilladelse, når de besøger Storbritannien i forretningsøjemed. Rejsetilladelsen giver dog ikke lov til at arbejde i landet eller starte en virksomhed. Rejsende fra Sverige opfordres til at læse siden UK ETA FAQ for yderligere information,

Svenskere kan også bruge ETA til turisme og besøge forskellige byer i Storbritannien. Rejsetilladelsen giver rejsende mulighed for at besøge Nordirland, Wales, Skotland og Irland uden at kræve yderligere dokumenter ved grænserne. Ud over at besøge familie og venner kan svenske statsborgere også bruge ETA til kortvarige studier. Svenske statsborgere kan tage korte kurser i Storbritannien uden at ansøge om visum. Rejsende kan også bruge tilladelsen til at rejse til Storbritannien af medicinske årsager. Svenske statsborgere, der ønsker at blive længere end seks måneder eller udføre aktiviteter, der ikke er dækket af rejsetilladelsen, skal have et relevant visum.