Din komplette guide til den britiske ETA for litauiske borgere

Storbritannien forventes at implementere sit nye ETA-program inden år 2024. Litauiske statsborgere er blandt dem, der vil blive påvirket af det nye system, som er designet til at erstatte den nuværende visumfritagelsesordning. Denne guide forklarer alt, hvad litauiske rejsende skal vide, før de rejser til Storbritannien, herunder hvordan man ansøger om den nye ETA.

Hvad er den britiske ETA for litauiske borgere?

ETA, eller Electronic Travel Authorisation, er et nyt program, som den britiske regering er ved at indføre. Det er en del af regeringens plan om fuldt ud at digitalisere Storbritanniens grænser og er baseret på eksisterende programmer, der i øjeblikket findes i lande som Canada og USA.

Når ETA er på plads, vil regeringen have større overblik over, hvem der rejser ind i landet, og vil være bedre rustet til at identificere potentielle sikkerhedsrisici. ETA er en rejsetilladelse, der giver rejsende tilladelse til at rejse ind i Storbritannien. Det er ikke et visum. Ansøgningsprocessen er meget enklere end en visumansøgning og kan gennemføres helt online.

Hvordan påvirker ETA litauiske rejsende?

Litauen er medlem af Den Europæiske Union. Som alle andre EU-medlemslande er landet med på listen over 92 lande, der har visumfritagelsesordninger med Storbritannien. Derfor behøver litauiske statsborgere ikke at udfylde nogen formularer eller papirer, før de rejser til Storbritannien. Det vil ændre sig med det nye system. Litauere skal stadig ikke have visum, før de rejser, men de skal ansøge om en ETA.

Litauere kommer til Storbritannien af en række forskellige årsager. Disse kan omfatte:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Kortvarige kurser eller studieprogrammer
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Den britiske ETA for litauiske statsborgere giver indehaverne tilladelse til at rejse til Storbritannien af en af de ovennævnte grunde. Der er en enkelt ansøgningsformular, som alle besøgende skal udfylde, uanset årsagen til deres rejse. ETA giver rejsende tilladelse til at opholde sig i Storbritannien i op til seks måneder.

Nogle litauere har brug for et visum for at rejse ind i Storbritannien under det nuværende system. Det vil ikke ændre sig. Folk, der ønsker at bosætte sig permanent i Storbritannien, blive der i mere end seks måneder eller arbejde, mens de er i Storbritannien, har brug for et visum. Visumansøgningsprocessen vil ikke blive ændret ved indførelsen af ETA-programmet, da visumsystemet forbliver helt adskilt fra det nye system. Mange unge litauere kommer til Storbritannien for at arbejde som au pair. Det kræver et visum, og der er særlige kategorier af visa, der er designet specielt til au pairer fra EU.

Ansøgning om ETA i Storbritannien for litauiske statsborgere

ETA-ansøgningsskemaet er tilgængeligt online. Da ETA-systemet er designet til at være helt digitalt, vil der ikke være nogen papirbaserede alternativer.

Før litauere lægger rejseplaner, bør de tage sig tid til at læse listen over krav til ETA. Nogle af kravene til at udfylde ETA-ansøgningen omfatter følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas fra et land på listen over berettigede lande.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger – dette vil omfatte forskellige data, såsom fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Årsagen til den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Nogle detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom en adresse, mens du er i landet.
– Betaling af ETA-ansøgningsgebyret.
– Oplysning om tidligere straffeattest, immigrationsforbrydelser eller medlemskab (tidligere eller nuværende) af en forbudt gruppe eller organisation.

Det sidste punkt på listen er afgørende for sikkerhedskomponenten i ETA. Et af målene med ETA-systemet er at gøre det lettere for myndighederne at identificere potentielle risici. Rejsende, der anses for at udgøre en trussel mod Storbritannien, vil få afslag på deres ansøgning.

Disse oplysninger kan blive ændret. ETA-systemet er endnu ikke indført, og nogle detaljer kan blive ændret, når programmet er færdigudviklet. For eksempel har vi på nuværende tidspunkt ikke endelige oplysninger om, hvor meget ETA-ansøgningsgebyret vil koste. Ikke desto mindre giver de offentliggjorte oplysninger os et godt overblik over, hvad rejsende kan forvente af den nye ETA-ordning.

Behandling af UK ETA for litauiske borgere

Transportørerne forventes at gøre en godkendt ETA til en betingelse for transporten. Dette er almindeligt for de tilsvarende programmer i USA og Canada, så det vil sandsynligvis også blive implementeret i Storbritannien. Derfor bør rejsende starte deres ansøgning i god tid. Hvis de ikke har en UK ETA for litauiske statsborgere ved boarding gaten i deres afrejselufthavn, kan de ikke få lov til at rejse.

ETA-ansøgningen forventes at tage op til 72 timer at behandle. Før behandlingsperioden begynder, skal ansøgere udfylde deres formular fuldt ud og betale ansøgningsgebyret. Dette kan ikke refunderes.

Der er flere grunde til, at en ETA-ansøgning kan blive afvist. Hvis en ansøgning afvises, har ansøgeren mulighed for at appellere beslutningen. Hvis appellen også afvises, kan ansøgeren vælge at ansøge om et visum i stedet. Det vil tage meget længere tid end at ansøge om en ETA og indebærer en mere kompliceret ansøgningsproces.

Rejser med UK ETA for litauiske statsborgere

Rejsende skal først vise deres godkendte ETA på afrejsestedet. De fleste litauere vælger at flyve, og der er direkte flyforbindelser fra Vilnius til flere forskellige lufthavne i Storbritannien. Men nogle kan også krydse gennem Kanaltunnelen, der forbinder Storbritannien med Frankrig, eller komme ind via båd. Uanset hvordan rejsende kommer til Storbritannien, skal de kunne fremvise en ETA.

Ved ankomsten skal rejsende igen vise deres ETA, når de passerer gennem den britiske grænsekontrol.

Med en godkendt ETA kan rejsende rejse ind i Storbritannien og tilbringe op til seks måneder der. I Storbritannien er der ingen intern grænsekontrol. Det betyder, at rejsende kan bevæge sig frit mellem England, Skotland, Wales og Nordirland.

Litauere i Storbritannien

Der var en stor litauisk indvandring til Storbritannien efter Litauens optagelse i EU i 2004. Selvom Storbritannien nu har forladt EU, er der stadig et stort litauisk samfund. Der bor over 150.000 litauere, hvoraf de fleste bor i London. Mange litauere kommer til Storbritannien for at besøge venner og familie, der har slået sig ned der. Andre kommer for at studere eller for at holde ferie.