Rejseopdatering til Storbritannien ETA for slovakiske borgere

Efter udtrædelsen af EU og et behov for større synlighed omkring indvandring, vil lovgivningen i overensstemmelse med UK Nationality and Borders Act 2022 indføre en ny rejsetilladelse fra 2024 og frem.

Tilladelsen er en elektronisk rejsetilladelse (ETA) og er universel for alle rejsende fra berettigede lande, der tidligere har haft visumfritagelse.

Denne artikel forklarer alle de vigtige oplysninger om UK ETA for slovakiske statsborgere, der planlægger at besøge Storbritannien fra 2024 og frem, herunder hvordan de vil blive påvirket af de nye regler, og hvordan man indgiver en ansøgning.

Hvad er den britiske ETA for slovakiske borgere?

Ifølge den nye lovgivning skal alle britiske grænser være fuldt digitaliserede fra 2024, og den britiske ETA fungerer som en form for tilladelse, der giver adgang til de fire lande i Storbritannien: England, Wales, Skotland og Nordirland.

UK ETA er en digital tilladelse i stil med USA ESTA og Canadian ETA. Udrulningsplanen viser, at det nye system forventes at være helt færdigt i slutningen af 2023.

ETA erstatter ikke det eksisterende britiske visumsystem. Der vil ikke være nogen ændringer for alle lande, hvis borgere altid har haft brug for visum for at besøge Storbritannien.

I skrivende stund er der en liste over 92 lande, hvis borgere er blevet udpeget til at skulle ansøge om en britisk ETA, og Slovakiet er et af disse lande. Hele listen over ETA-berettigede lande kan ses her.

En UK ETA for slovakiske statsborgere dækker alle årsager til kortvarige rejser, herunder turisme, uddannelse, forretning, medicinsk behandling eller besøg hos venner og familie. ETA vil gælde for alle former for lovlige rejser til Storbritannien, hvilket betyder, at alle lufthavne, søhavne og Eurostar-toghavne vil være dækket af det nye digitaliserede system.

Hvordan vil det nye system påvirke slovakiske borgere?

Under den tidligere lovgivning og som medlem af EU var slovakiske borgere, der planlagde at rejse til et af Storbritanniens fire lande, ikke forpligtet til at ansøge om visum. Forudsætningen var, at deres ophold i landet ikke varede mere end 6 måneder, og at de opfyldte de almindelige krav til besøgende.

For at komme ind i Storbritannien skulle man blot vise sit pas eller nationale id-kort. Nu hvor Storbritannien ikke længere er en del af EU, har landet indført sin egen suverænitet over grænsekontrollen med ETA.

Hvad er ansøgningsprocessen for en ETA?

Selvom det kan ændre sig, er der allerede tilstrækkeligt med oplysninger om det nye ETA-system, så slovakiske rejsende har en god idé om ansøgningsprocessen.

Alle rejsende på en ETA har brug for følgende:

– Et gyldigt biometrisk slovakisk pas.
– Et nyere pasfoto i digitalt format.
– En gyldig e-mailadresse.

Ansøgningen er en digital formular, hvilket betyder, at den skal udfyldes online. Der er ingen proces, der gør det muligt for rejsende at indsende en ansøgning personligt eller sende en papirformular med posten.

Onlineformularen kræver følgende oplysninger:

– Personlige oplysninger om fuldt navn, fødselsdato og nuværende bopælsadresse.
– Pasoplysninger om nummer, udstedelsesdato og udstedelsesland.
– Ansættelsesoplysninger, herunder navn, adresse og kontaktoplysninger på deres arbejdsgiver.
– Rejseoplysninger, herunder formålet med besøget og den adresse, der skal bruges, mens du er i Storbritannien.

Ud over disse oplysninger vil alle ansøgere blive bedt om at afsløre visse personlige oplysninger om immigrationshistorik, eventuelle dobbelte nationaliteter eller statsborgerskaber, straffeattest, narkohistorik og sundhedsstatus. Enhver tilknytning til eller forbindelse med grupper, der er forbudt af den britiske regering, skal også oplyses.

Disse oplysninger vil blive tjekket i nationale og internationale databaser, som bruges af de britiske grænsemyndigheder og andre ministerier for at vurdere, om ansøgerne udgør en risiko for Storbritanniens sikkerhed. Dette kan resultere i afvisning af en ETA.

Hvordan behandles en ETA-ansøgning?

ETA-ansøgninger skal ledsages af en ikke-refunderbar betaling foretaget med kredit- eller betalingskort. Ansøgninger, der indsendes uden medfølgende betaling, vil ikke blive behandlet.

Behandlingstiden for en ansøgning forventes at være 48 til 72 timer, men det er ikke en garanti. Det betyder, at ventetiden nogle gange kan være længere, afhængigt af ansøgningsniveauet.

For at undgå skuffelser anbefales det, at man ansøger om en UK ETA for slovakiske statsborgere i god tid inden den planlagte rejsedato.

Det tilrådes ikke at bestille rejsebilletter, før en ETA-ansøgning er godkendt. Hvis en ETA-ansøgning afvises, kan du stadig få et visum efter ansøgning på den sædvanlige måde.

Hvordan vil en ETA påvirke indrejseprocessen?

En godkendt ETA er i form af en digital tilladelse, der er knyttet til et pas.

Oplysningerne logges derefter i eksisterende API-databaser (Advanced Passenger Information), der bruges af alle luftfartsselskaber (luft, sø og land), som vil kunne se dem:

– For-, mellem- og efternavne
– Pasnummer
– Udløb af pas
– Land, der udsteder passet

Det er transportørernes ansvar at sikre, at alle passagerer, der går ombord på et fly, en færge eller et tog, har de korrekte tilladelser til at rejse ind i Storbritannien, og at oplysningerne i deres rejsedokumenter stemmer overens med ETA-dataene.

Bemærk venligst, at selv efter denne kontrol garanterer en ETA ikke adgang. Hvis en grænsebetjent mener, at en rejsende, selv med en relevant ETA, ikke er tilladt i henhold til britisk lov, vil de ikke blive lukket ind.

Hvilken tidsperiode dækker ETA?

Der findes kun én type ETA, og den er gyldig i 180 dage fra udstedelsesdatoen og giver indehaveren frihed til at rejse i hele Storbritannien.

Det forbliver gyldigt i denne periode, medmindre det er knyttet til et pas, der udløber inden udgangen af de seks måneder.

Besøgende fra et af de 92 listede lande, herunder Slovakiet, vil ikke få lov til at blive i Storbritannien, når deres pas udløber, uanset hvor lang tid der er tilbage af deres britiske ETA-tilladelse.

Hvis en slovakisk statsborger skulle befinde sig i Storbritannien, når deres ETA udløber, skal der straks indgives en ny ETA-ansøgning. I nogle tilfælde kan det føre til, at man må vende tilbage til Slovakiet for at vente på tilbagetagelse.

Hvis du gerne vil have flere oplysninger om årsagerne til indførelsen, ansøgningen og processen for UK ETA for slovakiske statsborgere, kan du besøge afsnittet med ofte stillede spørgsmål.