UK ETA for cypriotiske statsborgere: En komplet guide

Nye britiske rejseregler træder i kraft, og det vil påvirke cypriotiske borgere. Fra 2024 indfører Storbritannien et ETA-system. Dette nye rejsekrav betyder, at besøgende fra lande, der ikke kræver visum for at besøge Storbritannien for korte ophold, herunder Cypern, nu skal ansøge om tilladelse i form af en ETA. Find ud af, hvad denne nye ETA betyder for cypriotiske statsborgere, og hvordan du ansøger om tilladelsen i guiden nedenfor.

Hvad er den britiske ETA for cypriotiske statsborgere?

Storbritannien lancerer sit nye ETA-system i 2024 og er i øjeblikket i prøveudrulningsfasen. En ETA, som betyder Electronic Travel Authorisation, er et nyt indrejsekrav for visumfrie besøgende, der rejser ind i Storbritannien. Det giver Storbritannien mulighed for at forhåndsscreene rejsende for gennemsigtighed og sikkerhed. Ordningen minder meget om eksisterende systemer rundt om i verden, som USA’s ESTA (Electronic System for Travel Authorization) eller Canadas eTA (Electronic Travel Authorisation). EU, og dermed Cypern, har også sin egen ESTA (European Travel Information and Authorisation System), som påvirker visumfrie rejsende uden for EU.

Dette nye ETA-system blev lanceret som en del af Storbritanniens Nationality and Borders Bill, en ordning til bedre kontrol og optælling af immigrationstal. Hovedformålet er at forbedre grænsesikkerheden og digitalisere grænseadgangen fuldt ud. For cyprioter skal besøgende i Storbritannien nu ansøge om og modtage en ETA, før de rejser ind i landet.

Den nye ETA-ordning berører i alt 92 nationaliteter. Det gælder Cypern og alle andre EU-lande med undtagelse af Republikken Irland. Cyprioter kan besøge Storbritannien med en ETA uden visum i op til 6 måneder ad gangen. For dem, der har til hensigt at blive længere i Storbritannien, begynde at arbejde, gifte sig eller bosætte sig, kræves der et visum.

Hvordan vil det nye ETA-system påvirke cypriotiske borgere?

Cypriotiske statsborgere skal nu ansøge om en ETA, før de agter at rejse. Hvor cyprioter tidligere frit kunne besøge Storbritannien med et pas, skal de nu også udfylde en ETA. Efter landets udtræden af EU vil dette program ændre den frihed, som cyprioter tidligere har haft til at rejse til Storbritannien.

Mens en ETA betyder, at cyprioter nu skal forberede deres rejse på forhånd, er de ikke forpligtet til at ansøge om et visum. Den britiske ETA for cypriotiske statsborgere fungerer effektivt som en visumfritagelse, der hurtigt kan udfyldes online. Der skal ikke indsendes fysiske papirer, og kandidaten behøver ikke at besøge et konsulat eller visumcenter personligt.

Ansøgning om en britisk ETA for cypriotiske borgere

De fulde detaljer om, hvad der er inkluderet i en ETA-ansøgning, herunder omkostningerne, er stadig ikke fastlagt. Storbritannien har annonceret, hvilke nationaliteter der er berettiget til en ETA, herunder borgere fra Cypern. Der er også blevet offentliggjort en liste over krav. Disse detaljer kan ændre sig i fremtiden, efterhånden som ETA afprøves.

Cypriotiske statsborgere skal starte med at ansøge om en ETA online via den officielle britiske portal. Onlineprocessen er designet til ikke at tage mere end 10 minutter. Følgende vil blive efterspurgt af ansøgeren i løbet af processen:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et kvalificeret land, herunder Cypern.
– Et nyere digitalt foto i passtørrelse.
– Personlige oplysninger, herunder fulde navn(e), fødselsdato og kontaktoplysninger.
– Formålet med og detaljer om ansøgerens rejseplaner i Storbritannien, herunder datoer.
– Et kredit- eller betalingskort til betaling af ansøgningsgebyret.

Cypriotiske ansøgere skal også udfylde en oplysningsformular for at bekræfte, at de ikke har en kriminel fortid, ikke har begået nogen immigrationsforseelser og ikke har været medlem af en forbudt gruppe. Disse skal besvares sandfærdigt, da de vil blive kontrolleret. Hvis en ansøger viser sig at udgøre en risiko for Storbritanniens sikkerhed, vil ansøgningen blive afvist. Ansøgere med en kriminel fortid skal normalt udfylde et standardvisum i stedet for en ETA.

Behandling af UK ETA for cypriotiske borgere

ETA’en vil blive sendt, når ansøgeren har betalt det ikke-refunderbare ansøgningsgebyr. Det vil tage mellem 48 og 72 timer for selve ETA’en at blive behandlet. Ansøgeren vil modtage en bekræftelsesmail, når deres ETA er godkendt, og først derefter kan de rejse ind i Storbritannien.

Da behandlingstiden kan være op til 72 timer, bør ansøgere ansøge i god tid inden deres planlagte rejsedato. Da en ETA nu er obligatorisk for indrejse i Storbritannien, er det ansøgerens ansvar at ansøge omgående. Hvis cypriotiske statsborgere ikke udfylder en ETA eller stadig venter på, at den bliver behandlet ved ankomsten, vil de blive nægtet indrejse i Storbritannien. Luftfartsselskaberne forventes også at tjekke deres boardingpassagerer for at sikre, at de har en gyldig ETA, før de tillader dem at rejse.

Cypriotiske rejsende kan ansøge om deres online ETA fra hvor som helst uden for Storbritannien. Det giver mulighed for forskellige europæiske rejsearrangementer. En ETA er også gyldig for alle indrejsehavne i Storbritannien. Uanset hvordan ansøgeren planlægger at ankomme til Storbritannien, vil en gyldig ETA blive kontrolleret i forhold til den rejsendes biometriske pas. Lufthavne strømliner denne indgangsprocedure med eGates.

Rejser med britisk ETA for cypriotiske borgere

En UK ETA er gyldig i alle lande i Storbritannien og giver den rejsende mulighed for at besøge England, Skotland, Wales og Nordirland uden yderligere papirarbejde. En ETA er også gyldig ved besøg på britiske kronbesiddelser som Isle of Man, Jersey og Guernsey. Som medlemmer af EU har cyprioter lov til at rejse frit i Republikken Irland, men der kræves en ETA for at krydse grænsen til Nordirland eller Storbritannien. Rejsende fra Cypern opfordres til at besøge UK ETA FAQ-siden for yderligere oplysninger.

Cyprioter i Storbritannien

Cypriotiske statsborgere får visumfri adgang til Storbritannien med en ETA i op til 6 måneder ad gangen. Der bor omkring 270.000 cyprioter i Storbritannien, og Storbritannien og Cypern har stærke historiske bånd. Med gamle græske artefakter relateret til Cypern på British Museum er der masser af attraktioner i hele Storbritannien at udforske. Direkte fly fra Larnaca og Paphos til London, Liverpool, Manchester og Bristol, blandt mange andre forbindelsesmuligheder, giver bekvemme ruter for cypriotiske borgere.