UK ETA for estiske statsborgere: En komplet guide

Rejsereglerne for estere, der besøger Storbritannien, er ved at blive ændret. Fra 2024 vil Storbritannien indføre et ETA-system. Det nye system betyder, at statsborgere fra lande, der ikke kræver visum for korte ophold i Storbritannien, nu skal søge om tilladelse i form af en ETA. Esterne skal ansøge om denne tilladelse online inden deres planlagte rejsedato. Find ud af, hvad den nye ETA betyder for estiske statsborgere, og hvordan du ansøger om denne tilladelse i denne guide.

Hvad er den britiske ETA for estiske statsborgere?

Storbritannien lancerer et nyt ETA-system i 2024. En ETA, som står for Electronic Travel Authorization, er et indrejsekrav for alle besøgende, der rejser ind i Storbritannien uden at have brug for et visum. Det giver Storbritannien mulighed for at screene passagererne for gennemsigtighed og sikkerhed. For dem, der har erfaring med at rejse til USA, minder dette system meget om en ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Estland og EU er ved at indføre et lignende system, kendt som ESTA (European Travel Information and Authorisation System), for visumfrie rejsende uden for EU.

Storbritanniens ETA blev annonceret som en del af landets nye immigrationsplaner i 2022’s Nationality and Borders Bill. Ud over at styrke sikkerheden ved at tælle og screene besøgende er ETA en del af et digitaliseringsprojekt, der skal bringe Storbritannien på omgangshøjde med globale, digitale krav. For estere betyder det, at besøgende skal ansøge om og modtage rejsetilladelse i form af en ETA, før de begynder at rejse til Storbritannien.

Den nye ETA-ordning berører i alt 92 nationaliteter. Dette inkluderer Estland blandt alle EU-lande, undtagen Republikken Irland. Med en ETA kan estere besøge Storbritannien visumfrit i op til 6 måneder som en standardbesøgende for turisme eller forretning. For dem, der har til hensigt at blive længere eller begynde at arbejde i Storbritannien, gifte sig eller bosætte sig, kræves der et visum.

Hvordan vil det nye ETA-system påvirke estiske borgere?

Estiske statsborgere skal nu ansøge om en ETA, før de kommer til Storbritannien. Hvor estere tidligere kunne besøge Storbritannien med blot et ID-kort, skal de nu gennemføre en ekstra ansøgningsfase og have et pas. Det vil påvirke esternes tidligere bevægelsesfrihed, da de ikke længere kan rejse ind i landet så let som i andre EU-lande.

Selvom det betyder, at der kræves mere forberedelse og planlægning, behøver estere stadig ikke visum for at besøge Storbritannien. I stedet fungerer UK ETA for estiske statsborgere som en visumfritagelse, der hurtigt kan udfyldes online. Der kræves ingen fysiske papirer eller personligt fremmøde på konsulatet.

Ansøgning om en britisk ETA for estiske statsborgere

ETA-ansøgningen er ikke færdiggjort endnu, men det grundlæggende er kendt. Storbritannien har meddelt, hvilke statsborgere der nu er berettiget til en ETA, og det inkluderer estere. Der offentliggøres også en liste over krav, så de besøgende ved, hvilken slags information der kræves. Disse detaljer kan ændre sig, efterhånden som ETA afprøves.

Til at begynde med skal estiske statsborgere ansøge om en ETA online via den officielle britiske hjemmeside. Hele processen er designet til at blive gennemført på højst 10 minutter med en onlineformular. Følgende spørgsmål vil blive stillet til ansøgeren:

– Et gyldigt biometrisk pas udstedt af et kvalificeret land, såsom Estland.
– Et nyere digitalt foto i passtørrelse.
– Personlige oplysninger, herunder fulde navn(e), fødselsdato, beskæftigelse og kontaktoplysninger.
– Formålet med og detaljerne om ansøgerens rejsearrangementer i Storbritannien.
– Et kredit- eller betalingskort til betaling af ansøgningsgebyret.

Estiske ansøgere skal også udfylde en oplysningsformular, der bekræfter, at ansøgeren ikke har en kriminel fortid, ikke har begået nogen immigrationsforseelser og ikke er, eller nogensinde har været, medlem af en forbudt gruppe. Disse skal besvares sandfærdigt. Hvis en ansøger viser sig at udgøre en risiko for Storbritanniens sikkerhed, vil ansøgningen blive afvist.

Behandling af UK ETA for estiske borgere

ETA’en vil blive indsendt efter betaling af et ikke-refunderbart ansøgningsgebyr. Det vil tage mellem 48 og 72 timer at behandle den. Ansøgeren vil modtage en bekræftelsesmail, når deres ETA er godkendt – først derefter kan de rejse ind i Storbritannien.

Da den maksimale behandlingstid er 72 timer, bør ansøgere ansøge i god tid, før de rejser. En ETA vil være obligatorisk for at rejse ind i Storbritannien. Hvis en estisk ansøger ikke har gennemført eller stadig venter på, at deres ETA bliver behandlet, vil de blive nægtet indrejse i Storbritannien. Desuden forventes det, at flyselskaberne kontrollerer passagererne for at sikre, at de har en gyldig ETA.

Der er ingen begrænsninger for, hvor og hvordan estere rejser ind i Storbritannien med en ETA, og formularen kan udfyldes online når som helst før ankomsten. Det giver mulighed for at rejse på tværs af Europa og indrejse via de forskellige ruter fra EU til Storbritannien. Uanset hvordan ansøgeren ankommer til Storbritannien, vil der blive krævet en gyldig ETA ved grænsen. Lufthavne har eGates til hurtig grænseadgang, der bekræfter, at personens ETA stemmer overens med deres biometriske pas.

Rejser med UK ETA for estiske statsborgere

En UK ETA er gyldig til rejser i hele Storbritannien og dets fire konstituerende lande: England, Skotland, Wales og Nordirland. Der kræves ikke yderligere papirarbejde for hvert af disse lande. Det giver også adgang til mange britiske kronbesiddelser, herunder Isle of Man, Jersey og Guernsey. Som EU-medlemmer kan estiske statsborgere også rejse visumfrit ind i Storbritannien via Republikken Irland med en ETA. Rejsende kan få flere oplysninger på ETA’s FAQ-side.

Esterne i Storbritannien

Estiske statsborgere får visumfri adgang til Storbritannien med en ETA, der er gyldig i op til 180 dage. Der bor omkring 20.000 estere i Storbritannien, så esterne har en stærk tilknytning til landet. Der er masser af attraktioner og aktiviteter at gå på opdagelse i, fra London til Edinburgh. Esterne har mange ruter til Storbritannien, herunder direkte flyforbindelser fra Tallinn til London. Forbindelsesfly eller alternative vej- og jernbaneruter er tilgængelige via Eurostar eller færge.